Illustrator

Waarom huisportretjes in opdracht

Nee, ik beloof je, dit is geen reclame blog waarin ik je zal vertellen waarom je een huisportret door mij zou moeten laten tekenen. Dat is natuurlijk helemaal aan jezelf. In deze blog wil ik je vertellen hoe ik ooit begonnen ben met tekenen, lang, lang geleden……En dat begon allemaal met het tekenen van gebouwen.

Pentekening paleis Het Loo, Gelderland

Waarom huisportretjes in opdracht is ontstaan komt doordat ik ben begonnen met het tekenen van gebouwen. Ik heb tekenen altijd leuk gevonden, al vanaf kleins af aan tekende ik samen met mijn vader of alleen.  Toen ik nog werkte in de buitenschoolse opvang had ik de ochtenden altijd vrij. Dus tijd genoeg om lekker te schetsen en te tekenen.

Parijs en Montmartre

Doordat ik een keer een weekend in Parijs was geweest en dus ook door het welbekende Montmartre had gewandeld was de verkering met tekenen aan. Eenmaal thuis ben ik begonnen met het tekenen van de Basilique du Sacré-Cœur, ik vond dat zo’n magische mooi gebouw! Vind dat nog steeds trouwens, grappig hoe je soms met bepaalde huizen en gebouwen ‘iets’ kan hebben. Maar goed, zonder enige kennis van perspectief in wat voor een vorm dan ook ben ik begonnen met het tekenenen van gebouwen en huizen. Gewoon beginnen met tekenen en kijken wat het wordt. Het werd mooi (voor mijn doen, toen ;-)), ik tekende hem eerst in potlood. Later ontdekte ik fineliners waarmee je een heel ander effect kon krijgen. Het grappige is dat ik door het werken met pen, zelf het arceren heb ontdekt. Dus ik was ermee begonnen zonder dat ik wist dat dit een heel oude techniek was die gebruikt werd. Er volgde nog veel meer tekeningen geïnspireerd door mijn weekend in Parijs.

Huisportretjes in opdracht

Zo begon ik steeds vaker gebouwen te tekenen en ze werden steeds beter, alleen klopte er vaak toch net iets niet aan mijn tekeningen. Later kwam ik erachter (door een tip) dat dit kwam doordat ik geen gebruik maakte van het juiste perspectief. Dat klopte dan weer wel, want ik begon altijd gewoon met het natekenen van een gebouw of huis. Zonder verdwijnpunt, hulplijnen, atmosfeer of groot en klein.

Petit Montmartre in Zwolle

De wereld van in perpectief tekenen ging voor me open en dat zorgde ervoor dat mijn tekeningen nog beter werden en ik ,heel grappig en ironisch genoeg, terecht kwam op een markt voor kunstenaars in Zwolle, genaamd Petit Montmartre…..Voor het eerst open en bloot met mijn pentekening op een markt staan met allemaal andere creatievelingen die in mijn ogen veel beter waren in tekenen en schilderen dan ik.

Waarom huisportretjes in opdracht

Maar wat is dit goed geweest voor mijn zelfvertrouwen want, zoals dat de bedoeling is van dit soort markten kwamen er best veel mensen op af. Zo ook een meneer die enorm geïnteresseerd was in mijn tekeningen. Hij vond ze prachtig…..zo prachtig dat hij me zelfs vergeleek met Rembrandt en zijn etsen! Nou vind ik dat nog steeds een beetje overdreven, maar de opmerking zal me de rest van mijn leven bij blijven :-). Hij kocht een tekening van me en vroeg of ik ook voor hem twee tekeningen in opdracht wilde maken.

Waarom huisportretjes in opdracht

Hij had twee oude dierbare ansichtkaarten die hij graag in deze techniek getekend wilde hebben. Ook toen stond ik al open voor een uitdaging blijkbaar, want zo gezegd, zo gedaan. Niet echt natuurlijk want dan moet je wel tekenen voor het eggie hè! Super spannend! Hij kwam terug met de ansichtkaarten en ik tekende deze voor hem. Dit was mijn allereerste huisportretje in opdracht. Hij was er heel erg blij mee en ik dus ook, maar waar ik nog meer blij mee was…..

Het gevoel wat het me gaf om met mijn creativiteit anderen mensen zo blij te kunnen maken. Dit smaakte naar meer, dus ben ik hobbymatig gaan kijken of er nog meer mensen waren die ik blij kon maken met een tekening van mij.

Langzaamaan volgde er steeds meer aanvragen voor het tekenen van gebouwen, maar ook van andere dingen en onderwerpen. Deze heb ik een hele tijd afgehouden omdat ik vooral het tekenen van gebouwen leuk vond om te doen. Ook omdat ik vond dat dat was wat ik echt kon zeg maar.

waarom huisportretjes in opdracht

Daarom huisportretjes in opdracht.

Ergens tijdens mijn hobbymatige tekenen in opdracht ontstond het idee om te kunnen leven van je hobby. Van je hobby dus in dit geval tekenen, je werk maken. Dat doe je als illustrator, toch!? Dus heb ik mij omgeschoold en ben heel veel andere dingen gaan tekenen dan gebouwen. Ik leerde tekst en tekeningen op de juiste manier te combineren. Hierdoor verloor ik ergens na lange tijd het lijntje met het tekenen van gebouwen en huizen. Toen ik vorig jaar weer een keer een aanvraag kreeg om een huis te tekenen in opdracht, nam ik deze aan en is de verkering met het tekenen van huizen en gebouwen weer helemaal aan. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om mijn huisportretjes in opdracht weer op te pakken. En dat maakt me zo blij, want ik eerlijk gezegd heb ik het tekenen van gebouwen en huizen best wel heel erg gemist.

Dus toch nog een klein beetje reclame 😉 wat wil jij getekend hebben, een (vakantie) huis, gebouw, winkel, trouwlocatie of…..? Ik doe het heel graag voor je! Hier vind je alle informatie over de huisportretjes in opdracht.

Huisportret op maat

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 10 =