informatief,  Inspiratie,  Teken- en schilder technieken

Met deze tips heb je geen angst meer voor een wit papier

Zit jij ook regelmatig klaar met wit papier om iets te maken maar blokkeer je zodra je wilt beginnen? Heb jij de neiging om dingen van internet te gaan kopiëren maar geeft dit niet het voldane gevoel dat je normaal gesproken krijgt van creatief bezig zijn? Heb jij moeite om vanuit jezelf dingen te verzinnen of te creëren? Door de tips die ik je in deze blog geef  is dat niet meer nodig. 

beginnen op een wit papier
Ik geef mezelf af en toe een studie project. Dit is een voorbeeld van kopiëren op je eigen manier. De tekening zelf heb ik bijna niet aangepast, maar de manier van tekenen is mijn eigen stijl. Daardoor ziet hij er toch heel anders uit.

 

Tijdens de workshops die ik geef hoor ik regelmatig dat het zo moeilijk is om vanuit jezelf iets te bedenken om te gaan tekenen of letteren……Of dat het moeilijk is om te beginnen op wit papier. Iets compleet vanuit jezelf creëren is iets wat je goed kan of minder goed kan, maar iedereen kan creëren? Op welke manier je dat kan doen leg ik je uit in deze blog. 

Allereerst wil ik even zeggen dat niemand elke dag kan creëren vanuit het niets. Daarmee wil ik zeggen dat het zelfs de grootste kunstenaars en illustrators echt niet lukt om elke dag nieuwe dingen te verzinnen en te maken. Soms heb je namelijk goede dagen en soms slechte. Maar wat kan je doen als je een slechte dag hebt? Ik zal je vertellen wat ik doe als ik een slechte dag heb en eerlijk is eerlijk meestal helpt het maar soms is stoppen de enige oplossing.

Het begint met oefenen (zoals altijd, sorry ;-)) wanneer je vaker creatief bezig bent zal het makkelijker worden om nieuwe dingen te gaan maken vanuit jezelf. Maar je kan natuurlijk ook inspiratie zoeken op internet. Ga alsjeblieft niet kopiëren (om te oefenen is dit een hele goede manier om nieuwe dingen te leren, maar daar zijn we nu niet mee bezig. We gingen nu vanuit onszelf iets maken en dat is dus niet kopiëren)

  • Hoe wordt geïnspireerd door het internet?

Spreek met jezelf een tijd af dat je op internet gaat zoeken, dus bijvoorbeeld 10 minuten en ook echt niet langer. Zorg dat je focus hebt, bedenk dus van te voren wat je wilt gaan zoeken. Als ik bijvoorbeeld een tijger wil gaan tekenen, ga ik altijd eerst een studie maken op internet om te kijken hoe een tijger er precies uitziet want nee dat weet ik ook niet uit mijn hoofd. Je weet de herkenbare dingen zoals dat hij op een kat lijkt, maar hoe ziet de neus van kat er precies uit? Precies als je daar over gaat nadenken geen idee, dus zo laat je je inspireren door internet. Bedenk van te voren precies wat je wilt gaan zoeken, waar en hoe lang.

  •  Stel jezelf vragen:

– Wat vind ik mooi?

– Wat wil ik gaan maken? Handlettering, tekeningen voor bij je bullet journal, of gewoon een tekening?

– Wil ik het realistisch gaan maken of mag er wat fantasie bij zitten? (denk dan bijvoorbeeld aan echte bloemen gebruiken zoals rozen en lelies of ga ik zelf wat verzinnen)

– Wat past erbij het onderwerp dat je wilt gaan maken? Je wilt bijvoorbeeld een verjaardagskaartje gaan maken om te versturen. Bedenk dan eerst wat er allemaal bij een verjaardag kan horen. Cadeautjes, slingers, ballonnen, taart, confetti etc. Schrijf het allemaal op en kijk wat je leuk vind om te gaan tekenen.

  • Te veel keuze?

Mooi dan ben je gelijk geïnspireerd voor je volgende project(en) 😉 Je hoeft natuurlijk niet te kiezen als je meerdere ideeën hebt opgedaan. Schrijf je ideeën op en werk ze een andere keer uit.

  • Kijk om je heen.

Wil je je bullet journal versieren met een getekende blaadjes slinger, kijk dan om je heen. Ik zal laatst in de tuin te tekenen en zag klimop staan. Dit zijn leuke/makkelijke blaadjes om te gebruiken voor een slinger bij handlettering en bujo’s. Als je wilt weten hoe je dat kan doen lees dan even deze blog erover.

  • En dat witte papier?

Vind je het een beetje spannend om op een wit papier te beginnen? Dan wil het wel eens helpen om eerst ‘slechte’ dingen te gaan tekenen. Dus het stemmetje dat zegt dit is niet goed genoeg even de mond snoeren. Een speciaal papiertje pakken om los te krabbelen en op dat papier is alles wat je maakt goed en mooi!

Dus op een rijtje:

  • Laat je inspireren door internet (maar niet lang) bijvoorbeeld op Pinterest
  • Stel jezelf vragen
  • Bij teveel keuze heb je genoeg inspiratie voor volgende projecten
  • Kijk om je heen
  • DOEN. Deze bonus tip is misschien wel de belangrijkste van alle. Wanneer je niks doet gaat er ook niks gebeuren. Dat is met alles zo, dus ga schetsen en uitproberen. Laat je ‘fouten’ staan en probeer in je schetsproces zo min mogelijk te gummen.

” Have no fear of perfectie, you’l never reach it” 

– Salvador Dali-

 

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0