Handlettering,  Inspiratie

Alles wat je wilt weten over handlettering

Je hebt handlettering ontdekt, en nu wil je informatie over wat het is, hoe je het kan toepassen en wat je ervoor nodig hebt? Dan zit je hier goed. In deze blog komen de volgende punten aanbod:

 • Hoe begin je met handlettering;
 • Wat heb je ervoor nodig;
 • Waar haal je inspiratie vandaan;
 • Wat kan je allemaal handletteren.

Handlettering is niks meer of minder dan het tekenen van mooie letters om ze daarna over te trekken met fineliner. Natuurlijk zijn er tal van varianten te bedenken zoals de brushpen, verschillende kleuren fineliner, aquarel of krijt. Maar in het beginsel was het puur, letters tekenen met potlood en daarna overtrekken met zwarte fineliner.

Allereerst, waarom zou je letters willen tekenen?

Vrij simpel, het werkt heel ontspannend. (Alle creatieve bezigheden doen dat, dus wanneer je meer een haker of breier bent moet je even op zoek gaan naar een andere blog ūüôā ) In de drukke tijden waarin we leven, in een 24-uurs economie¬†en je altijd ‘afgeleid’ word door je telefoon,¬†is het belangrijk dat je op zoek gaat naar voldoende momenten van ontspanning en rust. Handlettering leent zich daar heel goed voor omdat (wanneer je de lat niet te hoog legt voor jezelf) iedereen het kan! Ook jij, met je hanenpoten handschrift ;-). Want omdat je de letters niet schrijft maar tekent kun je het makkelijk weer uit gummen en opnieuw beginnen totdat je tevreden bent.

Ik hoor je denken, ‘daar heb ik helemaal geen tijd voor’ maar geloof me. In het begin ga je er ‘verplicht’ voor zitten, wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt wil je dat ene kaartje voor die lieve vriendin toch echt even zelf ‘letteren’. Gewoon omdat het super leuk is om te doen en zoveel persoonlijker is dan even kaartje kopen of een appje sturen. Het zal gewaardeerd worden en uiteindelijk krijg je het terug en heb je je eigen wereld¬†ook¬†een stukje mooier gemaakt!

Wat heb je ervoor nodig?

 • (Print) papier; (Wanneer je wat meer geoefend hebt kan je kaartjes gaan letteren.¬†Deze hebben ze in allerlei verschillende kleuren bij de Action)
 • Potloden heb je vast al in huis (van school vroeger of ‚Ķ‚Ķ) en een gum dan vast ook;
 • Liniaal of geodriehoek. Of iets anders waar je rechte lijnen met kan maken;
 • Nu nog een fineliner en je kan aan de slag.

Echt waar?

Echt waar! Meer heb je eigenlijk niet nodig en dat maakt het juist zo leuk. Zeker in het begin wanneer je nog aan het kijken bent of je het √ľberhaupt leuk vindt om te doen. ¬†Het enige wat ik extra heb aangeschaft is een setje fineliners van Staedtler en een ronde liniaal.

Maar ik heb toch ook een boek nodig om het te leren? Hoor ik je denken, ja dat kan. Het gevaar daarvan is dat je het na gaat maken. Wanneer dat je doel is, heb je inderdaad een boek nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat je het leuker vindt om je eigen creaties te maken. Je eigen stijl te ontwikkelen en het hierdoor alleen maar leuker gaat vinden om het te doen.

Je hebt waarschijnlijk wel een potlood, gum, fineliner en wit papier in huis, en dus je kan gelijk aan de slag. Zet je telefoon uit en zet een fijn muziekje op of juist niet. Kopje thee of wat anders lekkers en tekenen maar……

Ik ga je nu een paar simpele letters laten zien en hoe je deze stap voor stap kunt tekenen. 

 

Het begint bij het vasthouden van je potlood. Wanneer je schrijft houd je hem zo vast. Dus bij het tekenen van letters doe je dat anders namelijk……..zie de volgende foto.
In het begin zul je het heel raar vinden om zo je potlood vast te houden wanneer je dit niet gewend bent. Maar zoals met veel dingen wanneer je er aan gewend bent…….. Houd hem dus iets verder naar achteren vast (dit zorg er ook voor dat je niet zo hard op je potlood kan drukken) met een losse grip.
Nu teken/schets je stap voor stap de letter A, (of welke letter(s) dan ook. De afbeelding spreekt voor zich denk ik! Zo niet laat dan je vraag achter in een reactie onderaan.

Wanneer je tevreden bent je met je letter, trek je hem over met fineliner. Gum je potlood lijntjes weg voor je verder gaat.
Hier zie je wat je alleen al kan doen met verschillende streepjes voor de invulling van je letter. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het inkleuren van je letters.

 

Ben je klaar voor het volgende lettertype?

Leuk om uit te proberen, probeer eens met de vormen te spelen. Dus maak de bochten wat hoekiger of probeer hem een schuin te tekenen. Alles kan!
Trek het weer over met een fineliner, gum je potlood weg en je kan gaan inkleuren…..of juist niet! Doe wat jij het leukste vindt.

 

Ik hou van inkleuren!

 

Je kan natuurlijk zo het hele alfabet gaan oefenen. Ik zou gewoon beginnen met het kiezen van een korte tekst die je met deze twee lettertypes gaat oefenen.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Allereerst begin je natuurlijk met het zoeken van een mooie (korte) tekst of quote. Deze ga je schetsen in verschillende lettertypes zoals ik hierboven heb beschreven

Maar hoe raak je dan ge√Įnspireerd en verzin je leuke en mooie versieringen bij je handlettering?

Bijvoorbeeld door om je heen te kijken. In herfst liggen er talloze inspiratie mogelijkheden in de natuur, zo ook in de zomer en het voorjaar. Zelfs in de winter kan het vinden, al moet je dan vaak wel iets beter zoeken. Maar denk aan sneeuwvlokjes, vogels die weer vaker in je tuin komen of besjes aan struiken.

20161102_140005-1Ik je laten zien hoe je echte blaadjes op een simpele manier kan tekenen voor in je handlettering kunstwerk.

Ik weet uit ervaring dat je erg onzeker kan worden van alle mooie filmpjes en foto’s op internet. Waarbij het lijkt alsof ze alles zo uit hun mouw schudden…..Geloof me, niks is minder waar, maar hé, zit jij te wachten op klungelige filmpjes waarbij het eindresultaat te wensen overlaat! Jij niet waarschijnlijk, maar ik wel, want door fouten te maken leer je het meest. Maar dan moet je wel je eigen fouten maken.

 

 

 

 

 

In neem je mee in de wereld van de herfstbladeren.

blaadjes als in inspiratie
Teken het blad zo simpel mogelijk na, in één lijn.
           

 

Bladeren in het handlettering
Nu ga je het blaadje wat je hebt getekend kleiner maken. Teken er een paar bij elkaar, je zal gelijk zien dat dat al een leuk effect geeft.

Handlettering bladeren
Teken een lijn in je eigen vorm. Dit kan een rondje zijn of een rechte lijn of zoals op de afbeelding.

bladeren natekenen
Ga nu je verkleinde blaadjes langs de lijn tekenen. Je kan er voor kiezen om ze net niet de lijn te laten raken. Maar het is jouw kunstwerk dus doe wat jij het meest mooi vindt!

handlettering overtrekken met fineliner
Trek ze over met fineliner en gum je potlood lijnen uit

Dikke en dunne lijnen in handlettering
Maak hier en daar wat lijnen dikker als je dit mooi vindt en klaar is je eigen unieke blaadjes slinger om een mooie quote mee te versieren!

Nu doen we er nog eentje maar dan andersom van getekende slinger naar een herfstblaadje.

handlettering
Herken je deze slinger? Hij wordt veel gebruikt in handlettering.

 

handlettering
Ik denk dat hij ge√Įnspireerd is door dit blaadje, wat denk jij?

 

handlettering
Kijk maar wat er gebeurd als je hem op een simpele manier in één lijn tekent! Zie je het al?

 

handlettering
Maak het blaadje weer wat kleiner, haal het stokje weg. Zet ze langs een lijn naar eigen keuze et voilà!

 

Op deze manier maak je makkelijk heel veel verschillende slingers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus ga op onderzoek uit! Welke onderwerpen ga jij zoeken om na te tekenen in je handlettering tekening? Het mooie van deze manier is, dat je aan je beweging komt wat al stuk meer inspirerend is dat op de bank te scrollen door instagram. Ga naar buiten en kijk om je heen er gaat een wereld voor je open!

Wat kan je allemaal handletteren

 • Cadeaupapier;
 • kerstballen;
 • cadeaulabels;
 • notitieboekjes;
 • kaarten;
 • glazen;
 • krijtborden en noem het maar op.

Soms kan een wit papier je creativiteit blokkeren. Vind jij het lastig om op een wit papier te beginnen met deze tips heb je geen ‚Äėangst‚Äô meer om te beginnen. Een vergeet niet hoe ik dit artikel begon, van ‚Äėfouten‚Äô maken leer je ūüôā

Heb jij vragen over handlettering,  laat ze achter in een reactie hieronder of stuur mij een e-mail                                                                                                                                    Heb jij wel eens van andere onderwerpen een leuke handlettering slinger gemaakt? Leuk als je je ervaringen hieronder achter laat in een reactie. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

‘Ok√© stel je de volgende situatie eens voor. Je hebt een workshop handlettering gevolgd of je bent er zelf mee aan de slag gegaan, komt erachter dat het hartstikke leuk is om creatief bezig te zijn en staat versteld van je eigen kunnen. De creatieve idee√ęn en doeleinden voor je handlettering stromen binnen¬†zoals kaartjes aan je vriendinnen, uitnodigingskaarten voor het aankomende feestje van je dochter, die muur in de keuken leent zich eigenlijk wel goed voor een krijtbord waar je mooie teksten op kan maken‚Ķ‚Ķ‚Ķ‚ĶMaar er komt uiteindelijk niks van terecht! Je mooie nieuw gekochte fineliners liggen stof te vangen, je inspiratie boekje is blijkbaar gaan wandelen want die kan je nergens meer terug vinden en je linialen worden alleen nog maar gebruikt door je kinderen.’ lees verder

 

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0