Handlettering

Zo begin je met handlettering

Het valt mij steeds meer op wanneer ik kijk op instagram etc. Dat handlettering niet zo zeer meer het tekenen van letters is zoals het ooit toch echt begonnen is. Maar het is een soort subcategorie geworden in de kalligrafie. Ik vindt dit persoonlijk jammer en dus schrijf ik deze blog over het tekenen van letters oftewel handlettering.

Hoe doe je dat, hoe ga je na jaren lang letters te hebben geschreven ze ineens tekenen. Vooral waarom zou je dat doen? Als je antwoord wilt op deze vragen moet je vooral even verder lezen!

Allereerst, waarom zou je letters willen tekenen?

Vrij simpel, het werkt heel ontspannend. (alle creatieve bezigheden doen dat, dus wanneer je meer een haker of breier bent moet je even op zoek gaan naar een andere blog ūüôā ) In de drukke tijden waarin we leven in een 24-uurs economie¬†en je altijd ‘afgeleid’ word door je telefoon,¬†is het belangrijk dat je op zoek gaat naar voldoende momenten van ontspanning. Handlettering leent zich daar heel goed voor omdat (wanneer je de lat niet te hoog legt voor jezelf) iedereen het kan! Ook jij, met je hanenpoten handschrift ;-). Want omdat je de letters niet schrijft maar tekent kun je het makkelijk weer uit gummen en opnieuw beginnen totdat je tevreden bent.

Ik hoor je denken, ‘daar heb ik helemaal geen tijd voor’ maar geloof me. In het begin ga je er ‘verplicht’ voor zitten, wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt wil je dat ene kaartje voor die lieve vriendin toch echt even zelf ‘letteren’. Gewoon omdat het super leuk is om te doen en zoveel persoonlijker is dan even kaartje kopen of een appje sturen. Het zal gewaardeerd worden en uiteindelijk krijg je het terug en heb je je eigen wereld¬†ook¬†een stukje mooier gemaakt!

Maar hoe nu verder?

Je hebt waarschijnlijk wel een potlood, gum, fineliner en wit papier in huis, en dus kan je al gelijk aan de slag. Zet je telefoon uit en zet een fijn muziekje op of juist niet. Kopje thee of wat anders lekkers en tekenen maar……

Ik ga je nu een paar simpele letters laten zien en hoe je deze stap voor stap kunt tekenen. 

 

Het begint bij het vasthouden van je potlood. Wanneer je schrijft houd je hem zo vast. Dus bij het tekenen van letters doe je dat anders namelijk……..zie de volgende foto.
In het begin zul je het heel raar vinden om zo je potlood vast te houden wanneer je dit niet gewend bent. Maar zoals met veel dingen wanneer je er aan gewend bent…….. Houd hem dus iets verder naar achteren vast (dit zorg er ook voor dat je niet zo hard op je potlood kan drukken) met een losse grip.
Nu teken/schets je stap voor stap de letter A, (of welke letter(s) dan ook. De afbeelding spreekt voor zich denk ik! Zo niet laat dan je vraag achter in een reactie onderaan.

Wanneer je tevreden bent je met je letter, trek je hem over met fineliner. Gum je potlood lijntjes weg voor je verder gaat.
Hier zie je wat je alleen al kan doen met verschillende streepjes voor de invulling van je letter. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het inkleuren van je letters.

 

Ben je klaar voor het volgende lettertype?

Leuk om uit te proberen, probeer eens met de vormen te spelen. Dus maak de bochten wat hoekiger of probeer hem een schuin te tekenen. Alles kan!
Trek het weer over met een fineliner, gum je potlood weg en je kan gaan inkleuren…..of juist niet! Doe wat jij het leukste vindt.

 

Ik hou van inkleuren!

Wil jij  meer lezen over beginnen met handlettering, op Hemelsblauw vertellen ze nog meer over hoe je kan starten met handlettering.

Ben jij al begonnen met handlettering? Heb je tips om te oefenen? Leuk als je ze deelt door een reactie achter te laten onder dit bericht.

 

Je kan natuurlijk zo het hele alfabet gaan oefenen. Ik zou gewoon beginnen met het kiezen van een korte tekst die je met deze twee lettertypes gaat oefenen. Hoe je tijd vrij kan maken om echt bezig te gaan met handletteren kan je lezen in deze blog. Als je deze 7 tips echt gaat toepassen hou je tijd over om lekker te handletteren.

‘Ok√© stel je de volgende situatie eens voor. Je hebt een workshop handlettering gevolgd of je bent er zelf mee aan de slag gegaan, komt erachter dat het hartstikke leuk is om creatief bezig te zijn en staat versteld van je eigen kunnen. De creatieve idee√ęn en doeleinden voor je handlettering stromen binnen¬†zoals kaartjes aan je vriendinnen, uitnodigingskaarten voor het aankomende feestje van je dochter, die muur in de keuken leent zich eigenlijk wel goed voor een krijtbord waar je mooie teksten op kan maken‚Ķ‚Ķ‚Ķ‚ĶMaar er komt uiteindelijk niks van terecht! Je mooie nieuw gekochte fineliners liggen stof te vangen, je inspiratie boekje is blijkbaar gaan wandelen want die kan je nergens meer terug vinden en je linialen worden alleen nog maar gebruikt door je kinderen.’ lees verder

 

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0