informatief,  Teken- en schilder materialen,  Teken- en schilder technieken

Natekenen van realistische bloemen.

Ik neem als voorbeeld de hulst , zonnebloem, (herfst) aster en een takje rozenbottels. De grap van deze voorbeelden is dat ze in het begin heel moeilijk lijken om na te tekenen. In deze blog laat ik in 3 simpele stappen zien dat dat reuze meevalt.

Ik heb al eens een blog geschreven over het tekenen van bloemen maar dan in handlettering stijl. In deze blog ga ik dieper in op bloemen natekenen alleen dan meer realistisch.

Het belangrijkste van dingen of bloemen natekenen is schetsen. Een korte uitleg wat schetsen nou echt is, je neemt een potlood en papier (geen gum). Nu ga je de bloem(en) die je wilt natekenen eens bekijken (voor uitleg over basisvormen en het natekenen zelf zie je mijn blog over het tekenen van bloem, link staat hierboven) Dan ga je heel zacht op je papier kleine, korte en dunne lijntjes tekenen. Dit doe je om de vorm van de bloem in je hand te krijgen.

Het leuke van tekenen is dat jij bepaalt wat erop komt te staan. Dus dat ene blaadje wel of niet, een dor bloemetje laat je gewoon weg of om het nog realistischer te maken die teken je er juist bij.

Stap 1 Je bloem kiezen en schetsen

 

Deze afbeeldingen heb ik via google gevonden en gebruikt

(je kan natuurlijk ook echte bloemen gebruiken maar die veranderen met de dag hoe ze eruit zien ūüėČ )

   

Hier zie je mijn studie schets van de bloemen.

Belangrijk bij schetsen is dat je niet te veel kijkt naar de details, vooral de vorm en waar welk blaadje zit is van belang om te weten. Daarom gebruik je het liefst ook geen gum, zo kan je zien wat je ‘fout’ hebt gedaan wanneer je ergens niet helemaal tevreden over bent. Zou je het uitgummen heb je kans dat je elke keer opnieuw hetzelfde gaat tekenen. Zo kom je natuurlijk niet verder met je uiteindelijke tekening.

Stap 2 Werk je schets tekening uit op je uiteindelijke papier.

Bij deze tekening waar ik mee bezig ben zie je dat ik de krans eerst heb getekend en daarna begonnen ben met inkleuren. Wanneer je je tekening nog wilt gaan inkleuren kan je ervoor kiezen om hem nog niet helemaal gedetailleerd uit te tekenen, dit doe je dan met het inkleuren. Maar wil je een zwart/wit tekening maken dan ga je hem helemaal uitwerken met grijs potlood of pen.

Stap 3 Kijk waar schaduwen zitten

Door schaduw toe te voegen krijgt je bloem een meer realistisch uiterlijk. Met kleur goede schaduwen maken is een vak apart. Dit doe je namelijk door secundaire kleuren te gebruiken, maar voordat ik afdwaal in kleuren leer. Probeer het gewoon uit door je rood net iets donkerder te maken met bijvoorbeeld bruin (gebruik liever geen zwart dit maakt je tekening een beetje viezig) of door net een andere kleur rood te gebruiken.

Met grijs potlood is het handig om een wat zachter potlood te gebruiken om de schaduwen mee te maken. Al kan je met een gewoon HB potlood een heel eind komen. Simpelweg door harder te drukken op je potlood, dit kost trouwens ook nog wel enige oefening. Bij bloemen natekenen zijn de schaduwen misschien wel het meest belangrijk. Oefen het eerst met grijs potlood om te kijken waar de lichte en donkere plekken zijn.

 

Vind jij het tekenen en kleuren leuk om te doen en zou je er graag beter in willen worden? Geef je dan op voor de workshop illustreren en handlettering. Of bestel het e-boek workshop bloemen tekenen in mijn winkel voor ‚ā¨15,-. Tijdens deze workshop neem ik je stap voor stap mee zoals in bovenstaande blog alleen dan met opdrachten en meer uitgebreid. Meer tips en trucs tijdens het tekenen van bijvoorbeeld een narcis en roos. Voordeel is dat je in je eigen tempo en op je eigen tijdstip deze workshop kan volgen.

Opgeven kan via dit contactformulier of bel/app naar 0636181921

Meer informatie over andere workshops die ik geef vind je hier of volgen we elkaar al op Facebook of Instagram

Share This:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0