Coaching

Kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt?

In deze blog neem ik je mee naar de wereld van gekopieerd worden. Wanneer je zelf dingen creëert kom je er vroeg of laat achter dat een ander er met jouw idee/tekening vandoor gaat. Net doet alsof het idee/tekeningen van die persoon is, terwijl jij wel beter weet. Je kunt je hier heel boos over maken, maar ik heb een manier gevonden om er mee om te gaan.

Ik geef je in deze blog kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is kopiëren eigenlijk?
  • Hoe weet je zeker dat je nieuwe idee echt nieuw is?
  • Moet je jouw idee vastleggen?
  • Is het een compliment om gekopieerd te worden?
  • Kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt?

de voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Wat is kopiëren eigenlijk?

De uitleg van Wikipedia van kopiëren is ”Kopiëren is het maken van een duplicaat van een origineel”. Jazeker, deze zin heb ik letterlijk geknipt en geplakt. Ben ik nu dan verkeerd bezig of is dat heel normaal? Want wie heeft dat nog nooit gedaan, een plaatje of tekst knippen en plakken in een eigen document. Nou?…Precies ook jij hebt dat wel eens gedaan, maar ben je dan verkeerd bezig? Het mag namelijk niet, iets letter dupliceren om het te gebruiken voor jezelf.

Dit geld voor schrijvers, musici, illustratoren, kunstenaars en ga zo maar door. Ik neem natuurlijk het voorbeeld van een illustrator, daar kan je ook niet maar de illustraties van gebruiken voor je eigen boek. Waarschijnlijk denk je nu, nee natuurlijk niet. Dat is niet aardig om te doen, maar er zijn mensen die het wel doen. Het meerendeel van de mensen heeft gelukkig grenzen en doet dit niet, maar ik ben wel eens een complete (eigen geschreven en ontwikkelde) wordt kwijt geraakt aan een collega. Waarvan ik dacht een goed contact mee te hebben.

Dus kopiëren is

Dus het antwoord op de vraag wat is kopiëren eigenlijk? Dat is het letterlijk dupliceren van iemands zelf bedachten of gecreëerde werk. Maar ik ben ook van mening dat je elkaar wel mag en kan inspireren. Ideeën op doen en er dan zelf een eigen versie van maken? Daar is in mijn ogen helemaal niks mis mee. Wat een goeie extra vraag is in dit stukje is, hoe zeker ben jij ervan dat het idee wat jij hebt nog nooit eerder is bedachten en uitgevoerd?

Draakje Draakestijn

Hoe weet je zeker dat je nieuwe idee echt nieuw is?

Dit is denk ik de meest moeilijke vraag, want stel je het volgende eens voor. Dit is een praktijk voorbeeld van mezelf trouwens. Ik heb de muisjes op mijn wenskaarten zelf verzonnen en ontwikkeld. Dat doe ik door naar afbeeldingen te kijken van echte muizen via google of waar dan ook. Vervolgens ga ik schetsen totdat ik tevreden ben met het karakter dat op mijn schetspapier ontstaat.

Maar hoe weet je zeker of dit muisje niet al bestaat, ergens? Dus ga ik na het ontwerpen altijd op zoek. Ook weer via google naar getekende muizen in dit geval dus. Ik zie bijvoorbeeld Vera de muis, pennyblackinc en hous-mouse…Allemaal muizen maar ik vind niet dat mijn muizen daarop lijken dus ik besluit dat ze goed gekeurd zijn en ga aan de slag met mijn kaartenlijn.

wenskaart Deventer koekhuis

Een praktijkvoorbeeld

Na een lange tijd tekenen en ontwerpen heb ik mijn eigen kaartenlijn geïllustreerd en gedrukt, deze is verkrijgbaar op verschillende plekken en ik ben super trots. Ik verkoop ze ook hier in Deventer bij de leuke winkel Speel je wijs  en terwijl ik daar een keer ben om een nieuwe bestelling langs te brengen staat er een mevrouw mijn kaarten te bewonderen. Super leuk voor mij om te zien dat mensen echt genieten van de ontwerpen die ik heb gemaakt.

Uiteraard zegt de winkeleigenaar dat de maker (ik dus) toevallig in de winkel is, waarop deze mevrouw enthousiast zegt: ‘Oh ik vind je kaarten zo schattig, ze doen me een beetje denken aan die andere kaarten met muizen erop. Die ken je vast wel? Ook met van die super schattige muisjes?’ Ik schud vervolgens mijn hoofd dat ik die muizen volgens mij niet ken. Bedank haar voor het fijne compliment. Ze besluit een paar van mijn kaarten te kopen, neemt een visitekaartje mee. Ze roept nog bij het weggaan ik stuur je wel even de naam van die tekenaar.

Op de weg terug

Onderweg dat ik naar huis loop ben ik toch best wel nieuwsgierig geworden welke muizen die mevrouw nu bedoelde. Wanneer ik thuis kom heeft ze al een bericht gestuurd, ze bedoelde de house-mouse muisjes. Dus kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt of aan het kopiëren bent? Misschien weet je het niet eens.

Nog een voorbeeld

gekopieerd of niet

wenskaart thema herfst blad

 

Bovenstaande afbeeldingen hebben wel wat weg van elkaar toch? Ik kan je in alle eerlijkheid zeggen dat ik mijn piloten muis zelf heb ontworpen en bedacht zonder inspiratie van waar dan ook. Echt vanuit mezelf. Ik schrok wel toen ik de andere foto op Pinterest tegenkwam. Ik had deze muis nog nooit gezien toch? Of heb ik hem toch een soort van gekopieerd maar dan onbewust? Voor buitenstaanders blijft dat altijd de vraag, alleen ik weet het antwoord. Ik heb deze muis nog nooit eerder gezien dan na het maken van mijn eigen piloten muis.

Met deze voorbeelden wil ik je laten zien dat je nooit helemaal zeker kan weten of een idee al vanaf het begin ook echt van jou was. Bovendien kan jij vinden dat iets niet op elkaar lijkt, maar een ander vind dat misschien van wel.

Moet je jouw idee vastleggen?

Bij het i-Depot kan je een soort van verzekering nemen waarin je jouw idee vast kan laten leggen zodat iedereen weet dat het van jou is. Je betaalt hier uiteraard een bepaald bedrag, ik zou niet weten hoeveel. Zo kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt. Maar in mijn ogen is het ook niet helemaal een waterdicht systeem. Ten eerste moet je kunnen aantonen dat het idee echt van jou is. Wanneer het nog niet geregistreerd staat bij i-Depot kan je hier dus van uit gaan. Alleen is het enige verschil dat jij betaalt voor het unieke idee van jou (want je hebt hem vastgelegd bij i-Depot). Dat wil niet zeggen dat er misschien nog wel 100 andere mensen zijn die precies hetzelfde idee hebben als jij. Daar lekker geld mee verdienen maar dit niet hebben vast gelegd bij i-Depot.

gekopieerd worden

Valkuil

Een ander grote valkuil bij dit systeem vind ik dat jij zelf verantwoordelijk bent om in de gaten te houden of je idee niet alsnog ‘gepikt’ of gebruikt wordt door anderen. Ja dat lees je goed, jij moet zelf in de gaten houden of je gekopieerd wordt. En als je dan bij toeval iemand ontdekt die precies hetzelfde idee heeft als jij, hoe weet je dan zeker dat die persoon dat idee later of misschien wel eerder heeft gehad dan jij? Misschien kan je aantonen dat je het hebt vastgelegd en dus het idee officieel van jou is, maar dan nog kun met het i-Depot in mijn ogen nog steeds niet voorkomen dat je gekopieerd wordt.

Is het een compliment om gekopieerd te worden?

Ik heb zelf ervaren hoe het is op gekopieerd te worden en ik kan je vertellen dat is in het begin niet leuk. Het voelt oneerlijk en bovendien veranderd het beeld wat je van die persoon had (als het een bekende is) gelijk van de persoon die dit doet. Aan de andere kant, misschien moet je het gewoon zien als een compliment. Blijkbaar heeft die persoon niet de inspiratie om iets zelf te kunnen bedenken en vind het idee dat jij hebt de moeite waard om voor zichzelf te gaan gebruiken. Een groter compliment kun je niet krijgen volgens mij. Door het op deze manier te bekijken maak ik het dragelijk voor mezelf. Eerlijk is eerlijk het is me nog maar twee keer gebeurt dat ik erachter kwam dat ik gekopieerd werd.

Kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt

Los laten

Dus laat het los, als het gebeurt hou je het toch niet tegen. Het is wat het is en nog meer van dat soort dingen. Het komt uiteindelijk neer op respect voor een ander. Dat je niet aan de haal gaat met het idee van een ander, ook al baal je er nog zo van dat jij het niet verzonnen hebt. En mocht je wel iets willen kopiëren (gebruiken) van een ander vermeldt er dan altijd bij dat de afbeelding niet van jou is en waar je hem hebt gevonden. Het zou nog netter zijn om vooraf eerst de vragen aan de eigenaar of je zijn/haar afbeelding mag gebruiken. Maar beter nog verzin het zelf.

Kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt?

Kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt? Ik ben van mening van niet, je kan van alles vast leggen en verzekeren. Daarmee voorkom je niet dat je gekopieerd wordt. Daarbij komt dat iedereen kan weten dat je niet mag kopiëren. Er bestaat namelijk al een wet waarin staat dat alle ideeën die jij het en uniek zijn als vanzelf vallen onder copyright, je weet wel deze ©. In principe hoef je dit teken er niet eens bij te zetten want alles wat je schrijft of maak uit eigen beweging (dus niet gekopieerd) valt onder copyright.

Balen

Maar wat als dan iemand toch letterlijk jouw tekst, idee of karakter van kopieert? Dat is balen, samen en heel onaardig van de persoon die het doet. Het enige dat jij kan doe is die persoon erop aanspreken. Maar grote kans dat je terug krijgt dat hij/zij het idee eerster had en dus niet van je gekopieerd heeft. Kortom het is jouw woord, tegen die van hem of haar.

kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt

Vind jij het fijn om eens te sparren over je ideeën, plannen of problemen zoals bijvoorbeeld het gekopieerd worden en daarmee om te gaan? Ik heb verschillende coaching trajecten voor je ontwikkeld zoals coaching op maat, het coaching uurtje of een cursus tekenen en illustreren.

Nog meer interessante blogs voor je

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + vijf =