Handlettering,  Teken- en schilder materialen

Swirls leren tekenen en krul (swirl) letters in 5 simpele stappen

Vind jij die sierlijke krullen bij handlettering ook zo mooi? Soms staan ze los maar je ziet ze ook aan letters vast.

In deze blog ga ik je uitleggen hoe je een losse swirl kan tekenen en daarna hoe je in 5  stappen deze swirls aan je letters kan gaan maken.Het ziet er moeilijker uit dan het eruit ziet, zoals met alles moet je even weten waar en hoe je moet beginnen. Volg de stappen die ik je geef in deze blog en je maakt binnenkort je eigen mooie krulletters.

Allereerst wat is een swirl?

Als je dit letterlijk vertaald krijg je kolken. Kolken betekend verbuiging of ronddraaien. Dus daar heb je het antwoord, omdat handlettering een engelse/amerikaanse achtergrond kent noemen we die mooie krullen die je ziet bij de quotes swirls.

Ik zal eerlijk tegen je zijn, swirls tekenen is in het begin best lastig. Vooral als je ze evenwichtig neer wilt zetten, vaak lukt de ene kant wel en dan de andere weer niet. Het heeft ook te maken met je oog- en hand coördinatie, wanneer je niet vaak tekenent zal je het lastiger vinden om een swirl te tekenen, dan wanneer je bijna dagelijks tekent. Wat ik maar probeer te zeggen, oefenen is het sleutelwoord hier!

Maar met deze tips zal het je sneller gaan lukken:

  • Met tekenen houd je je potlood ontspannen en losjes vast. De manier waarop je je potlood vast houd heeft enorm veel invloed om je uiteindelijke tekenlijn.
  • Voordat je gaat beginnen, teken eerst een paar ‘perfecte’ rondjes. Linksom en rechtsom. Zo krijg je in ieder geval het gevoel van rond al in je arm en je maakt je hand/pols los en warm (echt waar een warming up om te tekenen? Als illustrator kan ik je vertellen dat ik warm een mooiere tekening maak dan waneer ik gelijk begin) Dus doe die warming up.
  • Probeer ook een perfect rondje te tekenen met je ogen dicht…….is inderdaad niet te doen en staat ook wat vreemd, maar geloof me, voor je swirl zal het uiteindelijk goed zijn.
  • Wanneer je ‘warm’ bent kun je gaan experimenteren door het rondje niet helemaal dicht te gaan maken maar juist te andere kant op te laten eindigen.
  • Teken ook nog een paar keer wat golvende lijnen. Waarbij je soms recht begint en soms links.

swirls

Hier heb ik een paar swirls voor de helft getekend, je kunt eindeloos variëren dus experimenteer en kijk wat jij mooi vindt.

Swirls met pen

Ik heb een paar voorbeelden gemaakt wat je allemaal kan met een swirl. Dit is echt een kleine samenvatting ;-). De valkuil met het maken van een swirl is dat je hem uit balans trek. Dit wil zeggen dat hij niet meer evenwichtig is om naar te kijken. Bij mijn swirl tak zie je dat een klein beetje gebeuren. Je kunt dit voorkomen door aan beide kanten precies hetzelfde aantal vertakkingen te plaatsen. Maar ook door een juiste afwisseling te gebruiken naar welke kant je de krul op laat gaan. Hier zal je na veel oefenen steeds beter in gaan worden.

Eigenlijk zijn de stappen die ik je nu ga uitleggen toe te passen op het elk lettertype. Doe je er je voordeel mee 😉

Stap 1 : Oefen eerst in het maken van swirls alleen.

Stap 2 : Schrijf het woord (of de woorden) op en bekijk het woord (of de woorden) die je wilt gaan tekenen. Leent het woord zich voor een sierlijke lettertype of zitten er veel letters in waar je weinig krul in kan maken.

Stap 3: Zoek een sierlijk lettertype uit, misschien heb je er al wel één in je hoofd. Kijk anders eens in tijdschriften, google, word-progamma’s en kies een sierlijk lettertype uit die je mooi vind. Zoals bij veel sierlijke en ‘ronde’ lettertypes zit er vaak al een krul ergens aan de letter die je straks verder kan gaan uitwerken.

Stap 4 : Ga eerst per letter kijken waar de krullen verder zouden kunnen lopen, zoals gezegd sommige letters lenen zich hier beter voor dan anderen. Dit moet je echt zelf uitvinden want misschien zie jij wel meer mogelijkheden dan ik. Dan zou ik je door deze blog belemmeren in je creativiteit en dan is ZEKER niet mijn bedoeling. Ik wil het juist aanwakkeren 😉

 

Dit is hoe ik mijn letters analyseer. Maar doe dit vooral op een manier die bij jou past, zo blijft het leuk voor jezelf om er mee bezig te zijn.

 

Stap 5: Wanneer je je letters en woorden hebt geanalyseerd (een beetje, ik schrijf het niet bij elke letter op hoor. Dat is alleen om je een voorbeeld te geven) en je bent tevreden over je krullen. Dan kan je, je quote verder uit gaan werken.

In 5 stappen maak je dus je eigen krul/sier letters.

Bonus tip: Google maar eens op swirls tekenen en er gaan een wereld voor je open. Let er wel op dat je je eigen invulling gaat geven aan de swirl, er is niks zo leuk om trots te zijn op iets wat jij zelf het bedacht toch?

Je kan je letters zo veel krullen geven als jij mooi vindt. Gebruik jij vaak krulletters, heb je nog aanvullende tips?

Ken je iemand die deze blog graag zou willen lezen?

Deel hem dan via onderstaande buttons op social media. Heb je opmerkingen, tips of vragen laat dan een reactie achter onder dit bericht!

Nog een paar krul letter ideeën van mij.

 

 

 

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0