Krijtbordlettering

Krijtbord letteren voor ondernemers

Krijtborden bij of in winkels, in horecagelegenheden zag je ze al vaker. Blijkbaar werkt het goed voor een onderneming om je winkel aan te kleden met krijtborden. Of juist buiten bij je deur een bord neer te zetten om zo klanten binnen te halen. Waarom het werkt en vooral hoe je het beste resultaat haalt met een krijtbord beschrijf ik in deze blog.

Dat het er leuk uit kan zien hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar dat je juist klanten weg kan jagen door het op de ‘verkeerde’ manier aan te pakken vind je vast wel interessant. Wist je dat je klanten altijd van het midden naar rechtsboven kijken naar een menukaart * of welk te lezen oppervlak,  je krijtbord bijvoorbeeld.

Ik geef je 5 manieren hoe je het beter niet kan doen:

1. Je bord even snel beschrijven met je ‘gewone’ handschrift.

Voor jou is je handschrift waarschijnlijk goed te lezen. Maar weet je zeker dat dat voor je toekomstige klanten ook zo is? Er zijn natuurlijk grote verschillen, maar soms zie ik beschreven borden die mij juist weg jagen. Met grote schreeuwerige uitroep tekens, scheve teksten en hier en daar wat verlopen en wazig doordat er een keer een regenbui over het bord is gekomen.

 

    2. Met kleurtjes op een bord schrijven:

Jij houdt misschien heel erg van vrolijke kleurtjes, maar je klant misschien niet. Kleur is heel bepalend voor eigenlijk alles. Stel je voor je gebruikt roze, maar je klant word misselijk van deze kleur en kiest er alleen daarom al voor om jouw winkel over te slaan, zonde toch? Daarbij komt dat zwart, kleur absorbeert, dat wil zeggen dat je alleen contrasterende kleuren kan gebruiken op je bord. (geel, roze, fel paars, fel groen) Gebruik je namelijk een donkere kleur groen, blauw of rood dan vallen je letters en dus je tekst bijna niet op. En het ging er juist om om aandacht te trekken toch? Hou het dus gewoon bij wit, hiermee is de kans het minst groot dat iemand het niet mooi of aantrekkelijk vind. En dat je bord juist klanten wegjaagt.

 

    3. Uitroeptekens gebruiken op je krijtbord!!!!!!!!

Uitroeptekens moeten eigenlijk alleen gebruikt worden in een stuk tekst waarbij iemand iets roept. Dus ”He jij daar!” riep hij vanuit de verte. Geloof me, ik gebruikte voorheen ook uitroeptekens te pas en on te pas, maar na het schrijven van twee kinderboeken ben ik er meerdere malen op gewezen. Dus doe er je voordeel mee. Als ik nu krijtborden tegenkom (en je moet er voor de gein maar eens op letten, het zijn er best veel) waar gebruik word gemaakt van ! vind ik dat heel schreeuwerig overkomen. Sterker nog, wanneer er meerdere staan ziet het er een beetje wanhopig uit. Is dat wat je als ondernemer uit wilt stralen, wanhoop?

 

     4. Gebruik geen € teken:

Het schijnt zo te zijn dat wanneer je meer omzet wilt krijgen je geen gebruik moet maken van het € teken *. Door deze weg te laten hebben mensen minder het gevoel dat het om geld gaat. Ik ben daar eens op gaan letten en wat schetst mijn verbazing. De Zeeman, Ikea en nog veel meer grotere winkelketens passen dit al best een tijdje toe. Ik zag laatst zelfs (volgens mij bij de Action) gewoon cijfers staan zonder komma. Onder het mom leren van de grote, zou ik het gewoon eens uitproberen. Laat het € teken weg en kijk wat er gebeurt, wat heb je te verliezen?

Tja, ik kan niet anders zeggen dan dat het voor mijn ogen wel werkt 😉

5. Een slordig en rommelig bord:

Bij punt 1 heb ik het al een beetje beschreven. Kijk vooral naar wat je uit wilt stralen met je winkel, zorg dat dat terugkomt in je krijtbord. Ik kan me zo voorstellen dat je met je winkel vertrouwen, schoon, geordend, vriendelijkheid en trendy over wilt komen. Zorg er dan dus voor dat je krijtbord niet vol met vlekken/vegen zitten, geen spelfouten bevat, recht en uitgelijnd staat, en misschien hier en daar een versiering heeft die verwijst naar bijvoorbeeld welk seizoen het is. Of welke producten er in de aanbieding zijn. Wat je niet uit wilt stralen (lijkt mij) is een bord waar niet over nagedacht is. Eruit ziet alsof je het eigenlijk niet wilde maar omdat iedereen het doet jij dan ook maar. Dat het je niks kan schelen wat klanten van je denken?

Voel jij je aangesproken door deze 5 punten?

Trek het je niet aan, ik wil met deze blog vooral hulp bieden aan ondernemers die gebruik maken van krijtborden. Heb jij niet de tijd, creativiteit of gewoon geen zin om met je bord aan de slag te gaan is dat natuurlijk helemaal prima.

Misschien is dan een bonustip van mij wel fijn en op zijn plaats. Ik ben zelf ook ondernemer en weet dat het soms veel kan zijn wat je allemaal moet doen en dan heb ik nog niet eens een winkel. De beste tip die ik ooit heb gehad is, ga dingen uitbesteden die jezelf niet wil/kan doen, maar die je uiteindelijk wel meer omzet gaan opleveren. Voor mij was dat hulp bij mijn website, sommige dingen besteed ik nu uit (waar ik dan een collega ondernemer ook weer mee help 🙂 ) en mij geeft het heel veel rust. Bovendien heb ik meer tijd om de dingen te doen die ik wel leuk vind en meer bij mijn onderneming passen, in mijn geval illustreren. Dus wil jij gebruik blijven maken van je krijtbord, alleen dan op een productieve manier zodat het je meer klanten kan gaan opleveren? Besteed het uit.

Mooi bord, maar jammer dat hij niet is schoongeveegd

Wil je meer weten over hoe je je omzet kan vergroten door het maken van een goed krijtbord? Ik geef speciale krijtworkshops voor ondernemers, leuk als teamuitje of training. Meer info vind je hier 

Ben jij zover om het uit te gaan besteden? Ik zou het natuurlijk leuk vinden als je mij ervoor inhuurt, ik help je graag. Via een  strippenkaart kan je zelf bepalen wanneer en hoe lang je van mijn diensten gebruik wilt maken. Heb je 1 groot bord waar je een krijtbord tekening op wilt hebben dan kom ik graag bij je langs om een passende vrijblijvende offerte voor je te maken. Of je mij nu wel of niet inhuurt, wanneer je er zelf geen plezier aan beleefd besteed het uit aan wie dan ook!!!!! 😉

* sommige informatie die ik hierboven heb beschreven heb ik van chalkboard.nl een heel fijne blog/site met nog meer informatie over krijtbord lettering

 

 

 

 

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0