Handlettering,  informatief,  Krijtbordlettering

Krijtbord lettering

Hoe maak je een mooie lettering op een krijtbord? Is het echt heel anders dan de ‘gewone’ handlettering? En waarom krijtbord lettering misschien wel makkelijker is dan op papier?

 

Krijtbord lettering is superleuk om te doen en wanneer je gebruik maak van de tips en trucs die ik in deze blog met deel kan jij dat ook. Ik geen antwoord op de volgende vragen:

  • Moet je eerst een schets op papier maken?
  • Fouten mag je maken?
  • Moet je krijtbord staan of liggen?
  • Hoe voorkom je het uitvegen van je krijt?
  • Hoe bewaar je je krijtbord lettering?
  • Wat kan je allemaal met een krijtje?
  • Hoe krijg je een scherpe punt aan je krijtje?

 

Moet je eerst een schets op papier maken?

Een van de voordelen van lettering op een krijtbord is dat je het makkelijk weer kan uitvegen. Makkelijk is niet het juiste woord. Want je laat vaak wel vegen achter en deze zijn moeilijk weg te krijgen. Althans wanneer je niet je hele bord weer opnieuw wil maken. Ik heb in een boek gelezen dat je dit zou kunnen doen door een wattenstaafje te gebruiken.  Mijn ervaring is dat je ook hierbij vegen achter laat. Wat wel werkt is kneedgum, hiermee kan je heel precies dingen wegvegen en het laat nauwelijks vegen achter.

Conclusie, wees niet te kritisch naar je eindresultaat, misschien is het juist ook wel leuk dat je kunt zien dat het niet in een keer ‘goed’ gelukt is! Waar  je ook voor op moet passen is dat je niet elke keer weer opnieuw wilt beginnen. Mijn ervaring is dat je dan uiteindelijk nooit tevreden zult zijn met je werk. Hierdoor raak je wellicht wat gefrustreerd en is de lol er vanaf, zonde. Wat mij goed bevalt (ik ben namelijk niet maar zo tevreden met dat wat ik maak) is om toch eerst een schets te maken, deze op zwart papier te maken met krijt om het alvast in je vingers te krijgen en daarna pas op je bord aan de slag te gaan

Fouten mag je maken?

Het fijne van letteren met krijt is dat je zoals boven beschreven je ‘fouten’ makkelijk weer weg kan krijgen met een kneedgum. Al vind ik het zelf wel fijn om voorbereid te beginnen op mijn krijtbord. Zo maak ik altijd eerst een schets idee, waarbij ik lettertypes kies die ik mooie vind staan bij elkaar. Maar ik lijn mijn bord ook altijd uit (heb midden opzoeken van je oppervlak) zodat je je ontwerp mooi in het midden van je bord krijgt.

Is dat om wat voor reden toch niet helemaal gelukt moet je voor jezelf bepalen of dat storend is. Ik vind het persoonlijk bij lettering juist wel leuk dat je kunt zien dat het met de hand gemaakt is.

handlettering op een krijtbord
Een bord hoeft niet altijd groot te zijn, dit leuke leibordje heb ik gekocht bij Dille&Kamille en is een prima bord om op de oefenen!

Moet je krijtbord staan of liggen?

Ik heb hier verschillende formaten krijtbord. Daar ligt het ook een beetje aan of je je bord staand of liggend gaat letteren. Heb je een tekentafel dan kun je hem heel fijn daarop zetten, dan maak het formaat niet zoveel uit. Maar ik denk dat niet veel mensen dat thuis hebben dus kan je ervoor kiezen om een groot bord aan de muur te hangen. Dan heb je iets meer overzicht dan wanneer hij op tafel licht en uiteindelijk zal je zo’n groot bord ook ergens ophangen of neer zetten toch? Een kleine bord is ook prima liggend op een tafel te letteren, en af en toe vast de pakken om te kijken hoe het er ‘recht’ uitziet.

Daarbij moet je ook echt even kijken wat jij fijn vind werken. Dit is heel persoonlijk en kan ik niet voor je bepalen, uitproberen is mijn advies.

Hoe voorkom je het uitvegen van je krijt?

Eerlijk gezegd is dit natuurlijk niet te voorkomen, tenzij je het fixeert. Wanneer je tijdens het letteren van je krijtbord per ongeluk over een al uitgewerkt stuk veegt is dat jammer. Maar het voordeel van krijt is dat je het prima kan bijwerken, niks aan de hand dus. Daarom vind ik het het fijnste om op een staand bord te werken. Zo is het makkelijker om je hand niet over het bord te laten gaan.

Nog een tip is werk van links boven naar rechts onder naar beneden als je rechtshandig bent, en als je linkshandig bent, zoals ik, werk je van rechts onder naar links boven.

Hoe bewaar je je krijtbord lettering?

Wanneer je een mooi krijtbord ontwerp hebt gemaakt, kan je hem alleen bewaren door er een foto van de maken. Je zou natuurlijk allemaal verschillende borden kunnen aanschaffen. Maar dat zou ik niet aanraden, zeker niet wanneer je zoals ik op een best groot bord werkt. Ik heb daar geen plek voor in ieder geval. Daarbij komt dat het vrij lastig is om een mooie foto te maken van het bord, ook hier heb je weer enige oefening voor nodig. Maar hé al het begin is moeilijk en waar een wil is.

Een tip voor goede foto’s maken van je krijtbord is zorg ervoor dat je omgeving niet te licht is, hierdoor krijg je vrij snel overbelichting op je zwarte bord. Normaal gesproken wordt er geadviseerd om met het licht mee (dus de lichtbron achter je) een foto te maken. Bij een krijtbord is dit juist andersom en maak altijd foto’s van een staand bord. Dit is ook makkelijk met belichting.

Wat kan je allemaal met een krijtje?

Wat ik zelf erg leuk vind van letteren op een krijtbord is dat je met het krijt kan ‘spelen’. Je kunt dingen heel dik maken of er juist voor kiezen ze te laten vervagen door het hier en daar wat uit te vegen met je vinger of een droog wattenstaafje.

krijtbord lettering

Arceren

Dit is het zetten van kleine streepjes naast elkaar om zo een oppervlakte in te kleuren. Deze is ook leuk om toe te passen in bijvoorbeeld letter, maar ook zoals in het voorbeeld in een rozenbottel.

Vegen

Met krijt kun je heel goed je vingers gebruiken om overlopen te maken en krijt uit te vegen voor een mooie egale verdeling. Dit in tegenstelling tot papier want dan wordt je papier vettig en dat werkt niet fijn. Je kunt hiervoor ook doezelaar gebruiken, hier kun je iets preciezer mee werken.

Schaduw

Schaduw maak je eigenlijk op een tegenovergestelde manier dan wanneer je op een lichter oppervlak werkt. Je maakt dan ook schaduw op een krijtbord door daar juist niks te kleuren met krijt. Je spaart het uit zodat het donker van het bord de schaduwkleur word. Je kan er natuurlijk voor kiezen om de schaduwen later weg te halen met kneedgum. Maar uitsparen scheelt je weer wat ‘werk’, als je van werken kan spreken wanneer je met een hobby bezig bent.

Lettering van krijtbord

Hoe krijg je een scherpe punt aan je krijtje?

Allereerst zijn er veel krijtjes die eigenlijk te zacht zijn. Hierdoor breken ze heel snel en stoffen ze ook heel erg. Ik gebruik zelf Jolly krijt en vind deze heel fijn werken. Doordat ze wat harder zijn kun je er heel goed een punt aan slijpen en deze ook goed scherp krijgen zodat je hele dunnen lijnen kan maken.

Je krijtje slijpen doe je gewoon met een puntenslijper met twee gaten waarvan de grote gebruikt om je krijt te slijpen.

Jolly krijtjes

Waar ik het geleerd heb?

Ik zal nog kort mijn eigen ervaringen met je delen over krijtbord. Ik heb mij verdiept in het krijtbord met een super leuk boek wat ik van mijn man heb gekregen. Namelijk ‘The complete book of chalk lettering’ van Valerie Mckeehan, dit is wel een engels boek maar met veel plaatjes dus goed te begrijpen.

mijn leerboek

 

 

Verder moet je het gewoon veel doen en oefenen om er beter in te worden. Ik vind het heel leuk om mee bezig te zijn dus dat was voor mij geen probleem. Ik heb inmiddels ook door op welke manier je het beste zelf een krijtbord kan maken, hier heb ik ook een blog over geschreven die interessant voor je kan zijn om te lezen

Geïllustreerd krijtbord

Heb je vragen over deze blog, of weet je iemand die deze informatie goed kan gebruiken? Leuk als je dit artikel wilt delen voor mij op social media.

In mijn workshop krijtbord letteren gaan we samen aan de slag met een ontwerp naar eigen keuze. Ik geef je tijdens de workshop richtlijn hoe je de tekst recht op je bord krijgt. Uitleg van verschillende lettertypes en hoe je goede foto’s kan maken van je bord.

Ik heb ook verschillende e-book workshops geschreven zoals:

Handlettering de basis

Bloemen tekenen

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

 

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0