Krijtbordlettering

Hoe je in 5 simpele stappen een krijtbord kan letteren.

Wanneer je een tijdje ‘verslaafd’ bent aan handlettering komt de dag vanzelf dat je op zoek wilt naar een nieuwe uitdaging. Maar ook als niet van handlettering houd, zou krijtbord maar zo wat voor je kunnen zijn. Je kan het eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Hier kan je lezen wat de verschillen zijn. Hoe je in 5 simpele stappen een krijtbord kan letteren lees in deze blog.

In mijn geval kwam ik uit bij krijtbord letteren. Ik kreeg een boek cadeau van mijn man en heb het eens geprobeerd. Dat viel in het begin (zoals met alles) niet mee. Maar omdat ik al een tijdje aan het handletteren was kwam ik een heel eind.

In deze blog geef ik een paar tips in de vorm van stappen die je kunt volgen om een tekst mooi op je krijtbord te krijgen.

Wat ik zelf heb ervaren is dat de ‘ouderwetse ‘ krijtjes voor mij het beste werken. Je moet alleen wel rekening houden met welke ondergrond je hebt als krijtbord. Ik heb hier de meeste mogelijkheden mee ontdekt. Krijtstift kan je niet goed uitvegen en vervagen, dat vind ik juist zo leuk bij echte krijtjes.

Als eerste begin ik altijd met mijn ontwerp schets, dit werkt bij alles dus ook bij krijtbord letteren. Eerst op papier kijken welke mogelijkheden er zijn qua ontwerp en lettertypes etc. dan ga je het verder uitwerken op het bord.

Deze leibordjes heb ik gehaald bij Dille&Kamille. Klein en overzichtelijk zou je denken, maar het is makkelijker om een groot bord te hebben.

Leg in het begin de lat niet te hoog voor jezelf, zo zorg je ervoor dat je het leuk blijft vinden om te doen. Dat is in mijn ogen het allerbelangrijkste, plezier hebben in dat wat je doen. Wanneer je jezelf voortdurend gaat afkraken en vertellen dat dat wat je maakt niet goed genoeg is, zal het krijtborden, maar ook anderen dingen al heel snel niet meer leuk zijn. Dus vergeet even alle prachtige krijtborden die je anderen hebt zien maken en kijk alleen naar jezelf. Ga ervan uit dat het in het begin nog niet naar je wens zal zijn. Maar wees vooraal trots op jezelf dat er überhaupt tijd voor vrij hebt gemaakt. Onthoud dat al het begin moeilijk is, maar dat na enige oefening je de vooruitgang snel zult zien. Dat geeft dan weer nieuwe energie om vooral bezig te blijven met dat leuke krijtbord.

Stap 1 – Ontwerp en schets met potlood. Kijk voor inspiratie op Pinterest of Instagram, maar niet te lang en probeer ook niet na te maken. Laat je inspireren door een bepaald lettertype of een lay-out die je aanspreekt.

Stap 2 Maak je ontwerp op je krijtbord met krijtjes, doe het eerst met enkele lijnen. Wanneer je tevreden bent met hoe het erop staat kan je verder gaan uitwerken.

Stap 3 – Wanneer je alles erop hebt staan ga je uitwerken. Kleur letters in, versier ze, teken er kleine illustraties bij en vervaag hier en daar voor een speel effect.

Stap 4 – Maak een goed foto, zorg ervoor dat hij niet overbelicht is. Dit gebeurt vrij snel omdat de ondergrond zwart is. Hierdoor krijgt je foto een blauwige gloed. Bewerk je foto eventueel in Snap sheed of een ander bewerkings progamma.

Stap 5 – Tevreden met je foto? Veeg je bord weer schoon en begin opnieuw want zoals gezegd……

 

Wil jij graag meer weten over krijtbord en de mogelijkheden hiervan. Hier vind je informatie over workshops

Een leuke site om ook eens op te kijken is chalkboard.nl

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0