In 4 stappen simpele bloemen tekenen
Bloemen natekenen is natuurlijk hartstikke leuk! Maar hoe doe je dat? Gebruik deze 4 stappen om simpele bloemen te tekenen.
Stap 1 : Leer anders kijken naar bloemen door middel van de basisvormen.
Stap 2 : Schets de bloem met potlood eerst in de basisvorm die je gevonden hebt.
Stap 3: Trek je bloem over met fineliner, kleurpotlood of welk materiaal jij wilt.
Stap 4: Maak nog kleine versieringen of verbeterpunten.
Bonus
- Dezelfde stappen met een andere bloem.
- Wat kan je allemaal doen met deze simpele bloemen?
Stap 1
Leer anders kijken naar bloemen door middel van de basisvormen.
Door anders te gaan kijken naar voorwerpen wordt het makkelijker om het na te tekenen. Wanneer je iets na wilt tekenen zoals bijvoorbeeld een kopje, vaas of in dit geval een bloem begin je altijd met het zoeken en vinden van de basisvormen. Een rondje, vierkant, cilinder en driehoek. Deze basisvormen vind je altijd terug in dingen om je heen. Soms een basisvorm, maar soms ook meerderen. Van de wolken in de lucht tot de mieren die op de grond wandelen.
Wanneer je deze vier vormen onthoudt en een tijdje oefent op alles wat je tegen komt, zal je uiteindelijk steeds beter worden in het natekenen van voorwerpen.
Zo ook bij het tekenen van simpele bloemen. En dan bedoel niet dat de bloemen simpel zijn, maar dat je een simpele tekening maakt van de bloem. Met alles wat je wil gaan leren is het belangrijk de lat niet te hoog te leggen voor jezelf. Vandaar een simpele tekening, zonder veel ingewikkelde schaduwen en kleur. Maar gewoon in zwart/wit, ik heb fineliner gebruikt maar je kan natuurlijk ook gewoon 1 kleurpotlood gebruiken. Hou het in ieder geval simpel voor jezelf.
In mijn voorbeeld gebruik ik afbeeldingen van rozen die ik tijdens mijn vakantie tegen kwam en heb gefotografeerd.
Stap 2
Schets de bloem met potlood eerst in de basisvorm die je gevonden hebt.
Nu ga je een bloem kiezen en bekijken. Wat zie, welke basisvorm vind je erin terug. Ik zie dat de lichtroze rozen veel meer bloem blaadjes hebben dan de donker roze roos. De een groeit in trosjes en de andere roos niet. De ene roos is een beetje ‘slordig’ en de andere heeft juist hele duidelijke vormen.
Wat me wel opvalt is dat beide rozen terug te brengen zijn naar rondjes. De lichtroze roos in twee rondjes en de rode roos in drie. Ik teken dus eerst twee rondjes voor de lichtroze roos en ik hou hierbij rekening dat het kleine rondje niet helemaal in het midden zit. Dit omdat het hart van de echte roos ook niet precies in het midden zit. Vervolgens teken ik in een beetje bibberige lijnen het rondje na en de lijnen in het rondje ook. Hierdoor lijken het meer op de echte rozenblaadjes.
Bij de rode roos zit het hart wel precies in het midden en ik kies ervoor om de verandering van de kleur geel in het hart te tekenen als een rondje. Deze roos bestaat dus uit drie rondjes.
De basisvormen zijn hulplijnen die je later uitgumt en ze helpen je nu alleen maar om de basis van je getekende roos op papier te krijgen. Vervolgens teken je nu de bloemblaadjes in het rondje. Daarna teken je de twee andere rondjes uit zoals je op de afbeelding van je roos ziet. Ik heb gekozen voor streepjes en het hart met kronkelige streepjes en puntjes aan het uiteinde die de meeldraden moeten voorstellen.
Stap 3
Trek je bloem over met fineliner, kleurpotlood of welk materiaal jij wilt.
Nu je de basislijnen hebt omgezet naar de kronkelige ‘echte’ lijnen kun je ze gaan overtrekken met het materiaal dat je wil. Bij fineliner zoals ik heb gebruikt is het makkelijk. Je trekt de lijn over en gumt het potlood uit. Wanneer je met kleurpotlood werkt raad ik je aan om eerst de grijze potloodlijnen eerst wat lichter te maken met de gum. Zo ver dat je ze bijna niet meer kan zien en daarna met je kleurpotlood de lijnen overtrekt. Gum je de potlood niet eerst uit dan blijf je deze zien door je kleurpotlood heen.
Stap 4
Maak nog kleine versieringen of verbeterpunten.
Als laatste stap kijk je of je je tekening nog kunt verbeteren door hier en daar nog wat lijnen dikker te maken bijvoorbeeld. Zoals in mijn geval met fineliner wordt hij met een paar kleine stipjes en streepje als meteen een stuk mooier.
Wanneer je kleurpotlood gebruikt is het misschien leuk om hem helemaal in te kleuren en daar waar je donkere kleuren ziet op de afbeelding die ook donkerder te kleuren met potlood. Ook met potlood kun stipjes en strepen zetten, zorg dan voor een goed scherpe punt aan je potlood.
Dezelfde stappen met een andere bloem
Nog een voorbeeld alleen dan met een heel ander soort bloem. De enige gelijkenis is gelukkig wel dat ook deze het rondje als basisvorm heeft. Nu hoor ik je denke dat heeft toch elke bloem? Veel bloemen wel, maar een narcis daarentegen heeft ook nog een cilinder en driehoek erin zitten.
Stap 1 Zoek de basisvormen
Stap 2 Teken eerst de bloem alleen in de basisvormen, daarna ga je de bloemblaadjes en detail tekenen.
Stap 3 Trek je schets over met het materiaal dat je wilt gebruiken. In mijn geval fineliner.
Stap 4 Teken nog wat dikkere lijnen, simpele schaduwen en details.
Wat kan je allemaal doen met deze simpele bloem?
Probeer eens te spelen met de formaten van je vormen. Maak iets juist groter of kleiner en kijk wat er gebeurt. In het volgende voorbeeld laat ik zien wat je kan bereiken door te variëren met de grote van de vormen die je gevonden hebt in je bloem.
Vind jij het lastig om zelf aan de slag te gaan? Ik help je graag om te starten via een cursus of coaching op maat.
Waarschijnlijk vind je deze blog’s ook interessant:
Stap voor stap een roos alleen dan op de manier van wikihow
5 boekentips om beter te leren tekenen
Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem?
Heb jij favoriete bloemen die je nu kan gaan tekenen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog! Volgen bij we elkaar al op Facebook , Instagram of Pinterest?
Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.