• kinderboek uitgeven

  Hoe moet je illustraties aanleveren bij een drukkerij?

  Ik kreeg onlangs een hele leuke mail van een blog lezer van mij. Vooral leuk om terug te krijgen dat er daadwerkelijk mensen zijn die mijn blog lezen ;-). Maar bovendien, dat ze er ook nog wat aan hebben doet mij goed om terug te krijgen! Wat ook nog een leuke bijkomstigheid is, is dat ik zo nieuwe onderwerpen krijg om te beschrijven. De vraag was namelijk hoe moet je illustraties aanleveren bij een drukker? In dit geval wanneer je zelf een boek wilt gaan uitgeven. Maar ook uitgevers hebben verschillende wensen op dit gebied. In deze blog ga ik deze vragen beantwoorden: Hoe groot moeten de originele illustraties zijn…

 • Inspiratie,  kinderboek uitgeven

  Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht?

    Wees niet bang dat dit een verhaal wordt over waarom je voor mij zou moeten kiezen als illustrator! Want geloof het of niet, ik wil ook niet iedereen als klant :-). Waarom niet elke illustrator geschikt is voor je opdracht en waarom ik niet iedereen als klant wil. Dat ga ik je uitleggen in deze blog. Waar moet je op letten en vooral hoe kies je de juiste illustrator. Wanneer je opzoek bent naar een illustrator betekend dit waarschijnlijk dat jij een bepaald idee in gedachten hebt. (voor een geboortekaart, boek, feestje, reclame folder of noem het maar op) Maar je hebt niet de vaardigheden om het idee helemaal of gedeeltelijk uit te voeren. Dus ga je op zoek naar hulp. Tot dusver logisch denk ik. In deze…

 • Inspiratie,  Teken- en schilder materialen

  Welk penseel of kwast gebruik je voor welke verfsoort?

  Eerlijk is eerlijk, ik zoek al 12 jaar antwoord op deze vraag. Ik heb hem gevonden! Jarenlang stond ik in de winkel te kijken naar alle mooie en vooral verschillende penselen en kwasten. Ze zijn universeel, voor acryl, aquarel of……..? Je hebt penselen die dik €20,- kosten en in mijn ogen dezelfde soort penselen voor €2,50. Kies je dan de dure want die gaat langer mee toch? Of ga je voor de goedkopere omdat je het verschil in penseel zelf niet echt merkt? Deze vragen en meer heb ik voor mezelf kunnen beantwoorden en wil dit graag met je delen. Volg je de regels of ga je je eigen weg?Je…

 • Handlettering,  Krijtbordlettering

  Handletteren van kerstballen, cadeaulabels en cadeaupapier

  De maand december is natuurlijk DE maand om je handlettering kunsten in de praktijk te brengen. – Een cadeautje krijgen is natuurlijk leuk, maar met handgemaakte versiering op het cadeaupapier of een persoonlijke groet is het nog meer bijzonder. – Originele kerstballen in je boom dit jaar? Verf ze met krijtverf en schrijf je kerstwensen erop. – Wil jij anoniem cadeautjes geven, versier cadeaulabels met handlettering en niemand herkent je handschrift! En het staat nog leuk ook. Wanneer je net iets meer wilt maken van de cadeautjes die je dit jaar gaat geven. Maak ze persoonlijk door het cadeaupapier te bewerken met handlettering. Of maak/koop leuke cadeaulabels en letter hier…

 • Handlettering

  Zo begin je met handlettering

  Het valt mij steeds meer op wanneer ik kijk op instagram etc. Dat handlettering niet zo zeer meer het tekenen van letters is zoals het ooit toch echt begonnen is. Maar het is een soort subcategorie geworden in de kalligrafie. Ik vindt dit persoonlijk jammer en dus schrijf ik deze blog over het tekenen van letters oftewel handlettering. Hoe doe je dat, hoe ga je na jaren lang letters te hebben geschreven ze ineens tekenen. Vooral waarom zou je dat doen? Als je antwoord wilt op deze vragen moet je vooral even verder lezen! Allereerst, waarom zou je letters willen tekenen? Vrij simpel, het werkt heel ontspannend. (alle creatieve bezigheden…

 • Handlettering,  Teken- en schilder materialen

  Swirls leren tekenen en krul (swirl) letters in 5 simpele stappen

  Vind jij die sierlijke krullen bij handlettering ook zo mooi? Soms staan ze los maar je ziet ze ook aan letters vast. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je een losse swirl kan tekenen en daarna hoe je in 5  stappen deze swirls aan je letters kan gaan maken.Het ziet er moeilijker uit dan het eruit ziet, zoals met alles moet je even weten waar en hoe je moet beginnen. Volg de stappen die ik je geef in deze blog en je maakt binnenkort je eigen mooie krulletters. Allereerst wat is een swirl? Als je dit letterlijk vertaald krijg je kolken. Kolken betekend verbuiging of ronddraaien. Dus daar…

 • Teken- en schilder materialen

  Natekenen van realistische bloemen.

  Ik neem als voorbeeld de hulst , zonnebloem, (herfst) aster en een takje rozenbottels. De grap van deze voorbeelden is dat ze in het begin heel moeilijk lijken om na te tekenen. In deze blog laat ik in 3 simpele stappen zien dat dat reuze meevalt. Ik heb al eens een blog geschreven over het tekenen van bloemen maar dan in handlettering stijl. In deze blog ga ik dieper in op het realistisch natekenen van bloemen met (kleur) potlood. Het belangrijkste van dingen natekenen is schetsen. Een korte uitleg wat schetsen nou echt is, je neemt een potlood en papier (geen gum). Nu ga je de bloem(en) die je wilt…

 • Krijtbordlettering

  Krijtbord letteren voor ondernemers

  Krijtborden bij of in winkels, in horecagelegenheden zag je ze al vaker. Blijkbaar werkt het goed voor een onderneming om je winkel aan te kleden met krijtborden. Of juist buiten bij je deur een bord neer te zetten om zo klanten binnen te halen. Waarom het werkt en vooral hoe je het beste resultaat haalt met een krijtbord beschrijf ik in deze blog. Dat het er leuk uit kan zien hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar dat je juist klanten weg kan jagen door het op de ‘verkeerde’ manier aan te pakken vind je vast wel interessant. Wist je dat je klanten altijd van het midden naar rechtsboven…

 • Bullet Journal,  Handlettering

  10 super tips om je creativiteit een boost te geven

  Ben jij al lang niet meer creatief bezig geweest en zou je dit wel willen. Je weet alleen niet zo goed hoe te beginnen. Dan heb ik 10 tips voor je op een rijtje gezet. Die kunnen ervoor zorgen dat jij weer zin krijgt om te gaan maken. Ik zag onderstaande tekst op een blog van goedetengezondleven.nl, (klik op de link om het hele artikel te lezen) ik vond dit een interessant stukje voor in mijn blog dus ik ben zo vrij geweest het toe te voegen 1 Het vermindert stress en angst Door creatief bezig te zijn ontstaat er een soort flow. Je stopt met denken en piekeren over…

 • Bullet Journal,  Handlettering

  Met deze tips heb je geen angst meer voor een wit papier

  Zit jij ook regelmatig klaar met wit papier om iets te maken maar blokkeer je zodra je wilt beginnen? Heb jij de neiging om dingen van internet te gaan kopiëren maar geeft dit niet het voldane gevoel dat je normaal gesproken krijgt van creatief bezig zijn? Heb jij moeite om vanuit jezelf dingen te verzinnen of te creëren? Door de tips die ik je in deze blog geef  is dat niet meer nodig.    Tijdens de workshops die ik geef hoor ik regelmatig dat het zo moeilijk is om vanuit jezelf iets te bedenken om te gaan tekenen of letteren……Iets compleet vanuit jezelf creëren is iets wat je goed kan…

0