Illustrator,  kinderboek uitgeven

Hoe mijn Draakje een Draakestijn werd.

Draakje Draakestijn is inmiddels al een paar jaar oud en ik dacht laat ik hem eens in de schijnwerpers zetten. Want eigenlijk is het allemaal begonnen met dit Draakje. Ik heb zoveel geleerd zowel op teken- maar ook ondernemers vlak van dit Draakje. Maar het was ook een hele persoonlijke leerervaring. Wat ik graag met je wil delen.

hoe mijn Draakje een Draakestijn werd

Hoe mijn Draakje een Draakestijn werd. Denk jij nu Draakje Draakestijn……Wie is dat? Lees dan vooral even door want deze blog gaat over hoe mijn Draakje een Draakestijn werd. Van idee tot kinderboek en van kinderboek tot gehaakte knuffel en voorlezen op een podium. En mijn leerzame zoektocht naar hoe je ondernemer wordt/bent

  • Draakje wandelt uit mijn potlood, hoe dan?
  • Daar moet je meer mee doen
  • Mijn eerste kinderboek.
  • Verkopen, hoe doe je dat?
  • Nog meer producten.

Draakje wandelt uit mijn potlood, hoe dan?

Toen ik net klaar was met mijn omscholing tot illustrator moest ik eigenlijk nog leren tekenen. Dus dagelijks zittend aan mijn bureau in mijn werkkamer zat ik soms doelloos te schetsen en te tekenen. Ten minste dat voelde toen als doelloos, inmiddels weet ik beter. Het is de meest leerzame en waardevolle periode geweest die ik tot nu toe heb gehad. Ik plan nu zelfs bewust periodes in dat ik ‘doelloos’ kan tekenen want hier komen de mooiste ideeën van.

Zo ook Draakje, ik was namelijk aan het bedenken wat ik nu weer eens zou gaan schetsen. Ineens kwam er een gesprek met iemand in mijn herinnering. Ik had haar ooit gevraagd wat ze van mijn idee vond dat ik illustrator wilde gaan zijn. Zij reageerde daarop met een heel goed antwoord, namelijk. ”Je bent creatief en kan dingen goed natekenen. Maar ik zou niet kunnen zeggen of je vanuit jezelf bijvoorbeeld een leuke draak zou kunnen tekenen. Dus of je daar dan je geld mee zou kunnen verdienen, ik heb geen idee”. Die zin had ik blijkbaar ergens opgeslagen.

Karakteronderzoek

Dus ging ik die dag bezig met het tekenen van mijn eigen draak…..Schetsen, karakteronderzoek, ik had het eigenlijk nog nooit op deze manier gedaan. Wat is dat een zoektocht, welke ogen, neus?  Heeft een draak eigenlijk oren? Of beter gezegd heeft MIJN draak oren want ik ging het zelf onderzoeken. Als illustrator bepaal jij, alles kan.

Draakje Draakestijn

Na een aantal weken (met af en toe ook een pauze hoor) had ik mijn Draakje getekend, dan komt er een zoektocht naar kleur en het verfijnen van mijn draak. Wat daarbij heel erg hielp was het geven/bedenken van een naam. Leuk om te weten is dat in die tijd mijn neefje en nichtje ongeveer 1,5 jaar waren en dus altijd ergens in mijn achterhoofd zaten. Laat mijn neefje nou Stijn heten……Draakje Drakestijn is daarmee ‘geboren’.

Daarna komt het aller spannendste. Draakje de wereld in helpen door middel van social media, waar iedereen er zijn ongezouten mening over geeft. Of je het nou wilt horen of niet, je krijgt het. Maar ondanks mijn bedenkingen hierover heb ik het toch gedaan en wat ben ik daar blij om.

Hoe mijn draakje een draakestijn werd

Daar moet je meer mee doen

Ik kreeg heel veel reacties en vooral (misschien wel alleen maar) positief. Wat een leuke draak, wat een schatje en nog veel meer van dat soort fijne aanmoedigingen. Dan die ene reactie ”daar moet je meer mee doen joh”!

Tja, dat is best een goed idee. Maar wat dan? Zoals dat gaat met die dingen kwam er vrij snel een oud collega van mij die er wel verhalen bij wilde schrijven (de omgekeerde wereld is iets illustreren en er dan verhalen bij schrijven hihihi) Maar goed ik ben nooit echt van de regels geweest dus dacht ik, waarom niet. De eerste twee verhalen volgden al snel en ik was enthousiast. Door de verhalen ging mijn Draakje nog meer leven alleen…….niet op de manier waarop ik had verwacht. Ik wist niet eens dat ik verwachtingen had, maar blijkbaar toch. Ik heb mijn oud-collega bedankt voor de opzet en ben toch zelf gaan schrijven.  Alsof het zo moest zijn kwam er eigenlijk binnen een week een kinderboek/verhaal uit mijn hoofd.

Een schets zeg maar, welke natuurlijk nog duizend keer herschreven moest worden, maar de basis was er en ik was tevreden. Na een heel proces van illustreren en alles wat erbij komt kijken om een kinderboek te schrijven had ik mijn eerste manuscript inclusief illustraties. Ik heb deze naar Boekscout gestuurd en deze waren net zo enthousiast als mijn  social media ‘vrienden’. Ze wilden het graag uitgeven! Hoe dit verder is gegaan kan je lezen in een andere blog welke ik onderaan dit bericht zet.

Mijn eerste kinderboek

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd heb ik al eens beschreven. Maar ik moest toen ook aan de bak als verkoper en marketing medewerker in mijn eigen bedrijf. Ik was toentertijd net anderhalf jaar bezig als zelfstandige, onervaren zeg maar. Dit is dan ook de periode dat ik erachter kwam een hele slechte verkoper te zijn hahaha. Wat helemaal niet erg is, je moet alleen weten hoe je daarmee omgaat als je dingen ‘moet’ of beter gezegd wil verkopen.

Ik heb hulp gehad van anderen om samen een winkel binnen te stappen, want wat is dat spannend zeg! Wat als ze je afwijzen….Inmiddels weet ik dat je daar niet dood van gaat, maar ook dat is een enorm leerproces geweest. Voorlezen op een podium, met microfoon en een heleboel kinderen en hun ouders? Ik heb het gedaan maar ik weet ook DAT doe ik nooit weer. Ook weer geleerd, want ik was de dagen daarna zo ziek en moe dat ik besloten heb dat het dat niet waard is 🙂

Ze kan leuk tekenen een beetje schrijven en creatieve ideeën heeft ze veel te veel (ik heb het over mezelf hé) ook om dingen te kunnen verkopen. Maar de verkoop ideeën uitvoeren? Nope, niet mijn ding hihihi.

kinderboek Draakje Draakestijn

Verkopen hoe doe je dat?

Doordat ik slecht ben in het verkopen van mijn eigen producten ben ik op zoek gegaan naar andere manieren. Zo ben ik op het idee gekomen om een producten lijn om mijn Draakje Draakestijn te maken. Ik heb knuffels gehaakt van de persoontjes die een rol hebben in het verhaal, het samen kleurboek ontworpen, haakpatronen geschreven en kaarten laten drukken allemaal van mijn Draakje. Dat werkte beter voor mij en zo ging de verkoop bijna als vanzelf (dat heb ik het liefste ;-)) bovendien vind ik het heel fijn om niet alleen maar ‘leuke’ producten te maken. Ze moeten naar mijn idee ook de wereld een stukje mooier maken. Mijn bedrijfsmotto ‘een betere samenleving begint bij wat je geeft’ is niet zomaar bedacht. Daar sta ik echt voor, dus het samen kleurboek bijvoorbeeld is bedacht om kinderen en volwassenen samen te brengen in hun creativiteit. Een haakpatroon schrijven zodat kinderen meer beleving krijgen tijdens het voorlezen en zo het voorlezen (misschien) weer meer leuk gaan vinden.

Webwinkel

Doordat ik meer producten kreeg die ik wilde verkopen ben ik een webwinkel gestart. Hierbij heb ik ook geleerd om bepaald dingen lekker uit te besteden, dus de webshop heb ik laten bouwen. Beste idee ooit, inmiddels besteedt ik vaker dingen uit. Ook dat heb ik geleerd van mijn Draakje, niet alles zelf willen doen.

gehaakte knuffel

Ik ben toch weer een winkel ingestapt en zo heb ik een super leuk contact overgehouden met de eigenaar van een wolwinkel hier in Deventer. Qua verkoop voor Draakje heeft het niks opgeleverd, maar wel het gevoel een collega ondernemer te zijn. Als zij mij serieus nam, waarom deed ik het zelf nog niet dan? Weer een stapje verder in mijn bedrijf dankzij Draakje.

Nog meer producten

Los van het feit dat ik het heel leuk vond om Draakje Draakestijn te schrijven en illustreren heb ik er zoveel van geleerd dat het motiverend werkte. Een jaar later ongeveer heb ik dan ook besloten om een vervolg van Draakje Draakestijn te schrijven. Deze heb ik ‘in de juiste’ volgorde gedaan. Namelijk eerst schrijven (en ja dan heb ik natuurlijk al wel wat ideeën voor illustraties) en daarna illustreren.

Maar dit boek wilde ik zelf gaan vormgeven en uitgeven. Dus een nieuwe leerweg allemaal dankzij Draakje en hoe mijn Draakje een Draakestijn werd. Het eerste deel van Draakje Draakestijn is nog steeds te bestellen bij Boekscout. Mijn tweede Draakje bestel je in mijn webwinkel 🙂

Hoe mijn draakje een draakestijn werd

Ik heb al mijn leerpunten en ervaringen die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan omgezet tot een leerzame teken- en illustreer cursus en in de vorm van coaching. Dit is iets wat ikzelf vaak gemist heb in het begin van mijn ondernemerschap en illustrator zijn. Vind jij het fijn om niet dezelfde ‘fouten’ te maken die ik heb gemaakt? Dan is coaching echt iets voor jou. Hier vind je meer informatie over de verschillende soorten die ik voor je heb.

Meer leesvoer

Zoals beloofd nog een paar andere interessante blogs voor je

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 15 =