informatief,  Inspiratie,  Krijtbordlettering

Hoe maak je zelf een goed krijtbord

Je kan verschillende krijtborden kopen bij de Ikea, Dille&Kamille en online. Maar dan heb je kans dat je krijt niet goed pakt of dat je stift op het bord blijft staan nadat je het hebt schoongemaakt. Het lijkt alsof je stift in het krijtbord is getrokken. Is dit herkenbaar voor je en wil je weten hoe je dat kan voorkomen? Wil jij weten hoe je op een makkelijke manier zelf een fijn krijtbord kan maken op een redelijk goedkope manier? Dan is deze blog interessant voor jou om te lezen.

 

In deze blog ga ik in op de volgende vragen:

  • Heb je verschillende soorten krijtborden?
  • Waarom moet je niet met een krijtstift op een ‘echt’ krijtbord letteren?
  • Hoe maak je zelf een goed krijtbord?
  • Hoe maak je je krijtbord het beste schoon?

Heb je verschillende soorten krijtborden?

Je hebt inderdaad verschillende soorten krijtborden. Het verschil zit hem vooral in of je er met krijtstift op kan letteren of juist met krijt. Wanneer je bijvoorbeeld bij de Ikea wel eens een krijtbord hebt gekocht zal het volgende je bekent voorkomen. Je wilt met een krijtje op het bord gaan letteren maar het lijkt wel of je krijt niet blijft ‘plakken’ op het bord. Dat kan kloppen, en dat is dan ook echt wat er gebeurt. Je probeert op een krijtfolie een soort poeder te plakken en dat gaat niet of nauwelijks werken. Op zo’n bord kan je letteren met een krijtstift, deze plakt namelijk van zichzelf en hiervoor is dat krijtfolie heel erg geschikt.

Waarom moet je niet met een krijtstift op een ‘echt’ krijtbord letteren?

Bovendien kun je deze stift ook weer redelijk makkelijk wegvegen van het bord. Wat me breng op het volgende voorbeeld. Heb je wel eens met een krijtstift op een ‘echt’ krijtbord geschreven? Dat is een beetje vergelijkbaar met schrijven op een white board met een watervaste marker ;-). Doordat een krijtbord voor krijtjes een beetje poreus moet zijn om het kalk van het krijtje vast te houden trekt de vloeibare krijtstift als het ware in je bord. Hierdoor gaat het niet meer goed lukken om het bord schoon te maken. Je blijft de letters altijd een beetje zien en deze enige oplossing die ik heb kunnen vinden is het bord opnieuw schilderen met krijtverf.

Dus voordat je begint met letteren op een krijtbord, eerst even kijken met wat voor een krijtbord je eigenlijk te maken hebt. Soms is het lastig om te zien maar meestal is krijtfolie een beetje plastic achtig en een echt krijtbord wat poreus.

Hoe maak je zelf een goed krijtbord?

Ik heb zelf 2 grote krijtborden van ongeveer 50 x 75 cm. Eén daarvan is een ‘echt’ krijtbord waar ik tegenaan liep bij de kringloop. De ander heb ik zelf gemaakt van een grote lijst die ik wederom gekocht heb bij de kringloop. Beide heb ik zelf beter gemaakt, aangezien het echte krijtbord allemaal krassen had. Hoe je zo’n krijtbord zelf beter kan maken ga ik je stap voor stap uitleggen.

Dit is het krijtbord wat ik heb gemaakt van een lijst, gekocht bij de kringloop. Deze gebruik in mijn keuken, super handig om gelijk op te kunnen schrijven wat je nodig hebt als iets op is. Ik doe weekboodschappen, dus mijn menu schrijf ik ook altijd op.

Stap 1 

Koop een lijst bijvoorbeeld bij de kringloop, dan heb je er gelijk een mooie rand omheen. Je kan natuurlijk ook een MDF plaat kopen bij de bouwmarkt maar zoals gezegd ik vind het leuk met een lijst.

Stap 2 

Zit er een glazen plaat voor gooi deze dan weg (of gebruik hem ergens anders voor, maar voor je krijtbord heb je hem niet meer nodig) Waarschijnlijk zit er iets van een poster in je lijst, deze kan uiteraard ook weg. Wat nu overblijft is een heel mooi gladde ondergrond die je kan gebruiken om je bord van de maken.

Stap 3 

Schuur de plaat licht op, maak hem goed stof vrij. Nu kan je op twee manieren krijtverf krijgen. In een potje of spuitbus, mijn ervaring is dat de spuitbus het beste werkt (verkrijgbaar bij de Karwei) . Dit is tevens de duurste manier, maar om plezier te hebben in het maken van mooi geschreven/getekende krijtborden kan ik je echt aanbevelen te kiezen voor spuitbus. Wanneer je verf uit een blikje gebruikt smeer je dit met een kwast of roller erop. Met een kwast krijg je strepen in je verf. Dit ligt er een beetje aan welke krijtbord verf je gebruikt en welke kwast maar 9 van de 10 keer krijg je kwast streken in je bord. En met een roller is het mij ook nog nooit gelukt om een mooie gladde ondergrond te krijgen. Dus mijn advies is echt gebruik een spuitbus met krijtbord verf.

Stap 4 

Spuit meerder lagen op je plaat. Laat de verf tussendoor goed drogen, anders krijg de druipers in je bord. Wanneer je twee of drie lagen erop hebt zitten (dit is een beetje afhankelijk hoe je ondergrond de verf opneemt) laat je hem ruim 24 uur drogen voordat je er op kan gaan krijten.

Stap 5 

Bewerk je plaat met een krijtje, maak hem helemaal wit en vervolgens weer schoon met een goede vochtige doen. (Bonustip – gebruik geen keuken rol maar een katoenen doek, anders krijg je allemaal pluisjes aan/in je bord.) Doe hem weer terug in de lijst (als je die had) en dan is je krijtbord klaar voor gebruik.

Deze foto is één van mijn eerste oefeningen die ik deed. Het fijne van krijt is dat je het heel makkelijk weer uitveegt als iets niet naar wens is.

 

krijtbord
Dit is mijn laatst gemaakte oefening op krijtbord. Hij is nog niet helemaal klaar, maar het geeft een goed beeld van de vooruit gang als jij kijkt naar de ander foto van mijn eerste krijt bord.

 

Hoe maak je je krijtbord het beste schoon?

Zoals ik boven beschreven is het niet verstandig om met keukenrol je bord schoon te maken. Ikzelf gebruik altijd een katoenen vaatdoekje die ik goed nat heb. En vervolgens maak ik mijn bord droog met een theedoek. Je houdt altijd een beetje stof op je bord nadat je hem hebt schoongemaakt. Dat geeft niet want wanneer je je bord gaat letteren zie je daar niks meer van. Het droog maken met een theedoek is trouwens niet per se nodig, ik heb alleen niet zoveel geduld om te wachten tot het bord droog is ;-).

Wil jij nog meer weten over krijtborden, hoe je het kunt uitlijnen zodat je ontwerp mooi in het midden komt te staan. Hoe je kleine ‘foutjes’ makkelijk kan herstellen zonder je andere letters te beschadigen en hoe je op een goede manier foto’s kan maken met je telefoon van je krijtbord? Volg dan mijn workshop ‘Stoepkrijt voor volwassenen’ meer informatie vind je via de link.

Voor krijtbord verf ga ik altijd naar de Karwei, Ik heb online nog geen krijtbord spuitbussen kunnen vinden.

Om een krijtbord mooi te letteren is het handig om dit te doen door handlettering. Wil jij dit leren dan is het e-book workshop handlettering van €12,50 misschien wel wat voor jou. In deze workshop ga je stap voor stap (‘samen met mij’) een quote letteren met pen op papier. Na het volgen kun in ieder geval een stuk of 5 verschillende lettertypes tekenen. Die je natuurlijk ook prima met krijt op een bord kunt maken.

Ook uitlijnen en ander tips en trucs komen aan bod.

Volgen bij elkaar op Facebook of Instagram?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0