Handlettering,  Inspiratie,  Krijtbordlettering

Handletteren van cadeaulabels, cadeaupapier en meer

Doe meer met je handlettering.

Wil je net iets meer maken van een cadeautje die je gaat geven? Maak ze persoonlijk door het cadeaupapier te bewerken met handlettering. Of maak/koop leuke cadeaulabels en letter hier de namen op van de personen van wie het cadeautje is. In deze blog laat ik je verschillende toepassingen zien van handlettering voor de feestmaand december. Maar ze zijn natuurlijk het hele jaar door toepasbaar. Denk aan eieren schilderen met de pasen in plaats van kerstballen. Mooie gladde stenen die je vind kan je ook gebruiken natuurlijk. Ik hoop dat je geïnspireerd raakt om net even wat meer aandacht te schenken aan je cadeautjes en je zo zelf ook meer plezier beleeft aan de voorbereidingen ervan.

Hoe kan je cadeaupapier opleuken met handlettering?

Krijtverf op kerstballen? (of paaseieren, stenen noem maar op)

Cadeaulabel (anoniem) maken?

 

Cadeaupapier opleuken met handlettering

Je koopt blanco cadeaupapier of met een leuk patroontje, beide is mogelijk. Ik heb gekozen voor papier met een patroon. Dan ga je bedenken welke dingen je kan tekenen wat past bij het thema. Ik heb een voorbeeld gemaakt voor het thema Sinterklaas en Kerst.

Voor Sinterklaas dacht ik aan:

 • Wortels;
 • De roe;
 • Een chocoladeletter;
 • Een mijter;
 • Een staf;
 • Pepernoten;
 • Een pieten petje.

sinterklaas cadeaupapier

 

Er zijn natuurlijk nog veel mogelijkheden, denk aan een schoorsteen, versieren met alleen maar letters, paardjes ga zo maar door. Wat helpt om hier meer ideetjes over te krijgen is mindmappen , dan schrijf je het thema waar je meer over wilt bedenken in het midden en vervolgens ga je alles opschrijven waar je aan moet denken. Zonder daarbij na te denken of iets leuk is ja of nee.

Voor kerst dacht ik aan leuke teksten van liedjes:

 • Jingle bells;
 • Oh dennenboom;
 • Let is snow;
 • Merry Christmas;

cadeaupapier letteren zelf cadeaupapier letteren

Deze heb ik op cadeaupapier geletterd met sterretjes, dat vond ik wel toepasselijk.

Ook leuk, zijn deze krijt kerstballen voor in de kerstboom.

Kerstballen letteren met krijt

 

Ik heb verschillende oude kerstballen gespoten met krijtverf (ik heb ook geprobeerd ze te schilderen met kwast, dit zal ik je niet aanraden. Het is geklieder om het er op te krijgen. Bovendien krijg je kwast strepen op je kerstbal en dit is niet fijn om op te schrijven) Spuit ze wel twee keer zodat je een mooie laag met krijtverf op je kerstbal hebt.

kerstballen met krijt letteren
Ik heb voor mijn kerstballen deze materialen gebruik. Potlood wat erbij ligt is heel fijn om te gebruiken voor eventuele details. Gebruik een katoenen theedoek of lap om je krijt uit te vegen wanneer je niet helemaal tevreden bent. Gebruik geen keukenrol of andere papier achtige doekjes deze geven namelijk heel erg af op je krijtlaag.

 

oefenen en schetsen
Ik vind het fijn om eerst even wat schetsjes te maken. In dit geval op zwart papier met krijt en het potlood. Zo kun je kijken hoe het is om met krijt te tekenen en wat het doet en kan. Ook kun je zo alvast bedenken wat je op je kerstbal wilt maken.

 

handlettering
Ik ben tevreden met mijn tekst en versieringen. Ik ga de letters en het kersttakje nog wel wat verder uit werken. Bedenk dat je het makkelijk uit kunt vegen. Ben je niet tevreden dan probeer je het gewoon overnieuw!

Ik heb de letters wat dikker gemaakt hier en daar, dat geeft net wat meer body aan de letters. Ik vind het persoonlijk niet erg dat je kunt zien dat het met de hand is gemaakt. Sterker nog ik vind dat dat HANDlettering is. Als je hele strakke letters wilt, kan je ze ook kopen in verschillende winkels. Dan heb je geen vrijheid in de tekst, en niet een gezellig middag waarin je creatief bezig bent. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Ik gok naar de gezellig creatieve middag, anders was je allang gestopt met lezen 🙂

Bonus tip

bijzonder kerstbal voor onder de boom

Het leuke aan het handletteren van kerstballen is ook, dat je ze natuurlijk heel goed als cadeautje kunt geven met een persoonlijke boodschap erop! Ben je bang dat het krijt vervaagd, spuit hem in met haarlak of fixatief en je krijt gaat nergens heen.

Cadeaulabels zijn ook uitermate geschikt voor handlettering

handlettering op cadeaulabels

Je kan het met krijtstift doen op zwart papier (ik heb deze cadeaustickers als een tijdje liggen en eerlijk gezegd geen idee meer waar ik ze heb gekocht) wat je zelf uitknipt en op het cadeautje plakt. Maar met een leuk touwtje of strikje een label aan een cadeautje maken vind ik zelf er ook leuk uitzien.

 handlettering

In dit artikel geef ik je ideeën en inspiratie om je woonkamer aan te kleden met krijtbordjes. Op deze manier maak je je woonkamer net iets meer persoonlijk en het is heel leuk om mee bezig te zijn. Moeilijk is het niet, wanneer je een beetje kennis hebt van handlettering maak je in een handomdraai een leuk bord voor je woonkamer. Hoe je dat doet, kan je via hier lezen

Is deze blog voor jou de eerste keer dat je van handlettering hoort en zou je er graag met over willen leren? Ik geef verschillende workshops waaronder handlettering.

Wil jij meer weten over het letteren van bijvoorbeeld stenen, dan is deze blog een aanrader voor je.

Ik ben benieuwd, heb jij nog andere manieren waarop je handlettering toepast?

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0