Handlettering

Handlettering boekjes van de Action

Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven over een (in mijn ogen) niet zo’n heel goed handlettering pakketje. Deze had ik gekocht bij de Kruidvat (van alle markten thuis ūüėČ ) Wat mijn bevindingen over dit pakketje waren lees je hier.

Het idee achter mijn blog’s is dat je er wat aan hebt, leuke tips en trucs mag ik graag delen. En deze blog was vooral bedoelt om je niet onnodig dingen te laten kopen. In deze blog ga ik het hebben over de handlettering boekjes van de Action. Je hebt er √©√©n voor de starter en √©√©n voor de gevorderden. Deze heb ik laatst gekocht, niet heel duur en zeker voor dat geld een aanrader. De boekjes zijn niet heel nieuw meer, alleen moet je geluk hebben ze te vinden. Bij mijn Action in Deventer waren ze heel lang uitverkocht, wat al verklaart dat het de moeite waard is toch?

Ja en nee, want ook bij deze boeken zijn mijn bevindingen niet  helemaal positief. Wat mijn ervaring is met deze boeken lees je in deze blog.

Wat ik vooral heel leuk vind zijn de oefenblaadjes in de boeken. Je word persoonlijk aangesproken (daar hou ik altijd wel van) en aangemoedigd wat natuurlijk onmisbaar is wanneer je iets nieuws wilt gaan leren. Voor nog geen ‚ā¨2,- per stuk heb je deze boeken gekocht dus daar valt niks over te zeggen (in mijn ogen) aangezien je wel ‘echte’ boeken krijgt. Wat ik jammer vind is dat er in beide boeken staat beschreven, op bijna dezelfde manier, wat je nodig hebt voor handlettering. Het is kleine aantekening maar toch, van een gevorderde handletteraar mag je verwachten dat die weet wat je nodig hebt voor handlettering, toch?

Wat ik ook jammer vind is dat er hier en daar wat fouten in staan. Ik ben de laatste persoon die het zou hebben over taalfouten, daar gaat het ook niet over. In het boek voor gevorderden staat bijvoor hoe je diepte en schaduw kan tekenen. Er word gezegd dat je moet kijken naar waar het licht vandaan komt. Nou is dat in zekere zin waar maar het heeft vooral te maken met perspectief. Dat lijkt ingewikkeld maar dit hadden ze in mijn ogen best even uit kunnen leggen. Want dit is namelijk de manier om je schaduw kloppend te tekenen en niet door te gokken waar de zon vandaan komt. 

Wat me opvalt is dat het eerst boek (dus voor de starter) al best wel moeilijk is. In mijn workshop handlettering basis leg ik altijd de nadruk op het leuk gaan vinden. Je hebt echt niet veel nodig om een mooi handlettering ontwerp te maken. In mijn ogen moet je het vooral niet te moeilijk maken, dus begin je met ‘makkelijke’ letters, banners en versiering. Zo krijg je het handletteren onder de knie op een leuke manier, en kan je later de lat hoger gaan leggen voor jezelf. Laten we wel wezen je begint ook eerst met lopen en daarna leer je fietsen, het kan simpelweg niet andersom.

Weer terug naar de boeken, ik zou ze aanraden wanneer je al een basis hebt van handletteren. Dan is het zeker een aanvulling en fijne inspiratie bron om te gebruiken. Zoals gezegd zijn de oefenbladen erg leuk, deze zitten in beide boeken. Er staan leuke ‘extra’ tips in dus wat mij betreft echt een aanrader om te kopen. Alleen moet je wel al fan zijn van handlettering en het al een klein beetje kunnen anders zijn ze te moeilijk en frustreert het alleen maar denk ik.

Nog een dingetje dat opvalt is dat er in het boek voor gevorderden ineens 2 bladzijde staan voor een krijtbord. Zwarte bladzijde waarop je kan oefenen met witte stift. Nu wil daar nog het volgende over zeggen. Krijt en stift is en werkt heel verschillend, ¬†wit op zwart werkt ook heel anders dan zwart op wit. En dan laat ik nog buiten beschouwing dat krijt weer heel andere leuke pluspunten heeft tegenover handletteren met fineliner. De schaduwen in het voorbeeld kloppen dan ook niet en voor een boekje om dingen te leren vind ik dit toch wel heel jammer. Ik ben van mening dat ze deze bladzijdes beter achterwege hadden kunnen laten, maar ik gok¬†dat er binnenkort een versie komt met krijt ūüėČ

Conclusie heb je al wel een beetje een basis handlettering onder de knie, dan zijn deze boeken echt een leuke aanrader!

In januari en februari heb ik nieuwe datums gepland voor mijn handlettering workshops. De nieuwe workshop voor gevorderden is daar ook in meegenomen. Dus wil jij jezelf echt uitdagen, of heb je juist problemen waar je tegenaan loopt tijdens het handletteren dan is daar tijdens deze workshop ruimte voor om ze samen met mij op te lossen. De agenda vind je hier 

Heb je vragen of wil je reageren op dit bericht dat kan hieronder over via deze link 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *