informatief,  Inspiratie,  Teken- en schilder materialen,  Teken- en schilder technieken

Doen & niet doen bij tekenen en schilderen

10 keer, doen en niet doen bij tekenen en schilderen, die ikzelf graag eerder had geweten. In deze blog neem ik je mee in mijn belevenissen of beter gezegd mijn creatieve wereld als illustrator. Ik heb de afgelopen jaren flink wat geoefend in wat handig is op gebied van potloden, technieken, schilderen en alles wat erbij komt kijken. Deze doen & niet doen gaat daarover. Deze blog is voor jou als lezer interessant wanneer:

 • Je nog een beetje aan het zoeken bent naar welke materialen je het meest fijn vind werken;
 • Je bent er nog niet helemaal achter hoe je kleuren het beste kan mengen;
 • Je van handige tips en trucs houdt op creatief gebeid;
 • Je niet alles zelf wil uitproberen;
 • Je niet graag ‘fouten’ maakt.

In deze doen & niet doen bij tekenen en schilderen deel ik graag tips met je, zodat je het wiel niet nog een keer hoeft uit te vinden. Veel van de dingen die ik hieronder beschrijf had ik graag eerder willen weten, doe er je voordeel mee.

Doezelaar?

Doen

Doezelaars

Doezelen met een doezelaar en hiermee je schaduwen mooi in elkaar laten overlopen. Of je houtskool een mooi effect geven, pastelkrijt beter in lagen kunnen verwerken.

Niet doen

Je vingers gebruiken als doezelaar, ik zal je uitleggen waarom niet. Wanneer je namelijk met je vettige vinger over je papier gaat strijken krijg je als eerste je papier vet. Op deze manier kan je heel moeilijk nog een laag over je laag kleuren want dat pakt dan niet zo goed meer. Als je met verschillende kleuren werkt zal je uiteindelijk een ‘vieze bruine’ vinger krijgen waarmee je je tekening niet opwaardeert zeg maar. Doezelaars kan je schoon maken met schuurpapier, zo blijft je tekening ook schoon.

Kleuren mengen?

Doen

Zelf je kleuren mengen, met wat voor een materiaal dan ook. Deze kleuren worden veel mooier en levendiger dan de kleuren die je bijvoorbeeld  kant en klaar in een tube of potlood koopt.

Niet doen

Donkerdere kleuren maken door zwart toe te voegen. Dit maakt je uiteindelijk tekening een beetje ‘viezig’ en onnatuurlijk.

Gummen in je schets?

Doen

Gummen wanneer je niet tevreden bent met je tekening of lijn die je gezet hebt.

Niet doen

Gummen in en tijdens je schetsproces. Voordat ik ga tekenen maak ik altijd eerst verschillende schets tekeningen om te kijken hoe ik de tekening uiteindelijk wil hebben. Wanneer je hierin gaat gummen vergeet je juist wat je niet mooi vond en maak je deze ‘fout’ elke keer opnieuw. Wanneer je hem laat staan krijg je uiteindelijk een heel mooi overzicht van wat je wel, maar vooral ook wat je niet wil gebruiken in je uiteindelijke tekening.

Dit geldt overigens ook voor onderwerpen die je nog wil oefenen om te tekenen. Laat je ‘mislukte’ schetsen en oefeningen altijd staan zodat je niet elke keer dezelfde ‘fout’ opnieuw maakt. Zo kan je steeds beter ziet wat je anders moet tekenen om het beter te krijgen.

Natekenen?

Doen

Doen & niet doen bij tekenen en schilderen

Het natekenen van andere tekeningen (dus geen foto of voorwerp want daar doel ik niet op in dit stukje) van bekende en minder bekende illustratoren en kunstenaars. Hier leer je heel veel van omdat je buiten je eigen comfort zone gaat maken. Misschien kom je wel tot nieuwe inzichten. Zo vind ik de illustraties van Beatrix Potter erg mooi en teken ik vaak dingen van haar na, maar wel op mijn eigen manier.

Niet doen

De hele tekening precies kopiëren, dit is niet leuk voor maker van het originele werk. Bovendien geeft het in mijn ogen niet echt voldoening nadat je iets heel mooi hebt nagemaakt. Dan had je er misschien beter een foto van kunnen maken. Probeer vooral na te tekenen in je eigen stijl en op je eigen manier. Zo kan je uiteindelijk heel mooi zien dat het plaatje hetzelfde is maar in jouw specifieke stijl. Heel leerzaam om te zien en te doen en je kan goed zien wat jouw eigen stijl is.

Veel oefenen?

Doen

Schaduw beginnen te tekenen in zwart en wit, dus met grijs potlood of verf. Op deze manier kan je in het begin heel goed oefenen in licht en donker. Met kleur is schaduw tekenen/kleuren een stuk moeilijker omdat daar kleuren leer bij komt kijken. Mijn ervaring is dat het leuk blijft om te oefenen en leren wanneer je af en toe ook merkt dat iets lukt.

Niet doen

Verwachten dat je het in één keer kan. Je hebt vast ook niet in 1 keer leren lopen of fietsen? Wat mij vaak opvalt, ook bij mezelf, is dat we verwachten wanneer je als volwassenen iets nieuws wil gaan leren, je het dan ook gelijk goed moet kunnen. Waar is dat ergens misgegaan? Kleine kinderen mogen ‘fouten’ maken want die zijn klein? Maar als je volwassen bent moet je na 1 keer iets proberen het gelijk kunnen? Nee hoor, lekker ‘fouten’ maken daar leer je van!

Juiste tekenhouding?

Doen

Heel veel en vaak tekenen, hierdoor wordt het een gewoonte en blijf je dingen steeds beter onthouden. Ik zeg altijd, ”dan krijg je het in je vingers”. Je traint hiermee ook je oog en hand coördinatie die heel belangrijk is voor het verbeteren van je tekenvaardigheden.

Niet doen

Wanneer je veel tekent en schildert in een ‘verkeerde’ houding krijg je last van klachten. Kijk goed naar je houding en hoe je die zo lang mogelijk vol kan houden zonder klachten te krijgen. Ikzelf maak gebruik van een tekentafel op mijn bureau, hierdoor hoef ik niet heel erg voorover gebogen te zitten en krijg ik minder snel last van mijn nek en schouders. Dit zijn heel persoonlijke dingen aangezien het onder meer afhankelijk is van het soort materiaal waarmee je werkt, kijk dus goed naar wat voor jou fijn is.

Nieuwe materialen?

Doen

Af en toe, maar vooral niet te vaak, nieuwe materialen aanschaffen. Ik weet uit ervaring hoe leuk hobby en schilderwinkels kunnen zijn. Alle mooie spullen en materialen op een rijtje. Het lijkt wel een snoep winkel voor volwassenen, zeg daar maar eens ‘nee’ tegen. Toch moet je dit echt doen, anders heb je uiteindelijk zoveel spullen dat je van gekkigheid niet meer weet welke je moet gebruiken. Mijn tip is, kijk eerst wat je al hebt en vraag jezelf vervolgens elke keer wanneer je iets leuks of nieuws ziet, heb ik het ECHT nodig en zo ja waar en wanneer ga ik het dan gebruiken? Wanneer je daar goed antwoord op kan geven kan je het kopen .

Niet doen

Doen & niet doen bij tekenen en schilderen

Te veel materialen kopen. Vooral wanneer je net begint met schilderen en/of tekenen kan het heel verleidelijk zijn om bij alles wat je nieuw ontdekt te denken ooooh dat moet ik ook nog hebben. Geloof me, nee hoor. In het begin heb je echt genoeg aan bijvoorbeeld drie verschillende grijs potloden, ik zou zeggen een HB, 2H en 3B daar kan je al hele mooie tekeningen mee maken. Zo ook met verf, begin met gewoon de basiskleuren rood, geel en blauw. Hiermee kan je alle kleuren maken die je wil en hiermee oefen je gelijk in het mengen van je eigen kleuren (zie doen bovenaan 😉 )

Teveel ballen in de lucht?

Doen

Kies 1 of twee verschillende materialen of technieken waar je beter in wil worden en dus mee gaat oefenen. Soms is een nieuw materiaal uitproberen heel interessant en leuk, maar het kan ook heel frustrerend zijn. Vooral in het begin wanneer veel dingen nog nieuw zijn. Kies er dus het liefst 1 waarmee je wil gaan oefenen.

Niet doen

Heel veel verschillende materialen tegelijk willen leren. Zo had ik in het begin aquarelverf, gouache en ecoline (en nog meer) tot mijn beschikking . Alle drie hebben ze een heel andere verwerkingsmanier nodig en ik haalde dan ook alles door elkaar. Hierdoor raakte ik mijn plezier kwijt omdat elke tekening die ik wilde inkleuren uiteindelijk niet werd zoals ik voor ogen had. In mijn ogen dus mislukte.

‘Afkijken’

Doen

Kijken naar andere creatievelingen op internet etc. Hierdoor raak je geïnspireerd om zelf ook weer mooie dingen te gaan maken. Waarschijnlijk krijg je er ook een heleboel nieuwe ideeën van, ik altijd wel in ieder geval.

Niet doen

Vinden dat ze allemaal beter zijn dan jij. Denk er goed aan dat iedereen alleen het mooiste laat zien van zichzelf op internet(doe jij toch ook?) Je hebt geen idee welk, misschien wel frustrerende met bloed, zweet en tranen, proces eraan vooraf gegaan is. Daarbij komt dat iedereen die creatief bezig is (ik ook) soms goede dagen heeft, maar ook dagen waarin niks lijkt te willen lukken. Neem deze informatie dus mee wanneer je mooie tekeningen etc. gaat bekijken van anderen op internet.

Gefrustreerd?

Doen

Veel oefenen en doen en nog meer doen en veel meer oefenen. Vooral moet je stoppen wanneer je het niet meer leuk vind of eigenlijk daarvoor al!

Niet doen

Toch doorgaan terwijl je eigenlijk geen zin meer hebt. Hiervan wordt je tekening niet mooier (sterker nog, mijn ervaring is dat hij er alleen maar slechter van wordt) en je verliest langzaam het plezier van creatief bezig zijn. Dat is echt zonde want het is zo goed voor je om dingen te doen waar je blij van wordt.

 

 

Ik heb nog veel meer ‘doen en niet doen’ in mijn schriftje staan, die ga ik met je delen in een volgende blog, anders wordt dit verhaal veel te lang. Zolang je hier aan het lezen bent, ben je duidelijk niet aan het tekenen of schilderen…… Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips al ben ik er vrij zeker van dat er vast iets voor je tussen zat. Heb je zelf nog dingen die je hebt ontdekt waar een ander iets aan zou kunnen hebben? Ik lees ze graag in de reacties onder dit bericht.

Nog meer leesvoer over tekenen en schilderen:

Welke penseel of kwast gebruik je voor welke verfsoort?

Doen en niet doen bij tekenen en schilderen deel 2

Bovenstaande tips en andere geef ik ook tijdens mijn workshops, lijkt het je leuk om een workshop te volgen? Neem dan eens contact met me op voor meer informatie.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

Share This:

2 reacties

 • emmy

  Hoi Anke,
  Omdat ik rugpijn krijg bij tekenen aan ” gewone ” tafel ben ik aan het kijken naar wat ik het beste kan aanschaffen qua tekentafel.
  Wil je mij laten weten wat jij hebt voor merk / model? ik kan het op je foto niet goed zien …

  Alvast dank!
  Groeten, Emmy

  • Anke Bits

   Hoi Emmy,

   ik heb eerlijk gezegd geen idee welk merk dit is. Besteld bij Peter van Ginkel als ik me niet vergis, waar je vooral op moet letten dat hij een groot genoeg blad heeft. En dat hij voldoende standen heeft om op te zetten zodat je kan variëren in tekenhouding. Succes met het vinden van een goede tekentafel.

   Groetjes,
   Anke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0