informatief,  Inspiratie,  Teken- en schilder materialen,  Teken- en schilder technieken

Doen en niet doen bij tekenen en schilderen 2

Wat moet je juist doen en niet doen bij tekenen en schilderen deel 2? Door deze blog te lezen bespaar je veel tijd en energie in het ontdekken van materialen en technieken. Want dat heb ik al voor je gedaan.

In deze blog doen en niet doen bij tekenen en schilderen 2 vertel ik je namelijk mijn ervaringen en vooral ontdekkingen van de afgelopen jaren. Ik had ze graag eerder willen weten daarom vind ik het leuk om er een blog over te schrijven. In mijn vorige blog over doen en niet doen heb ik je verteld waarom je doezelaars moet je gebruiken in plaats van je vinger. Ik heb je verteld waarom je kleuren niet donkerder moet maken met zwart en nog veel meer. Heb je deze blog nog niet gelezen?  Je vindt hem hier.

Nu mijn vervolg omdat ik veel te veel doen en niet doen bij tekenen en schilderen kon verzinnen, die ik wel degelijk de moeite waard vind om hier delen. In deze blog geef ik duidelijkheid op de volgende onderwerpen of vragen:

 • Waarom je een kleurenarchief moet maken.
 • Gummen?
 • Klaar met leren en ontwikkelen?
 • Scherpe punten aan je potlood?
 • Potlood vasthouden?
 • De tijd nemen?
 • Wanneer is je tekening klaar?
 • Altijd hetzelfde tekenen?
 • Kiezen voor de veilige weg?

Dan krijg je nu mijn antwoorden op de vraag doen en niet doen bij tekenen en schilderen deel 2

Kleuren archief maken

Doen

Een kleurenarchief maken. Ik heb mezelf onlangs een zelfstudie opgelegd om met mijn favoriete medium aquarelverf kleuren te gaan mengen. Ik was erg verbaasd over de resultaten, aangezien ik toch al best wat ervaring heb met het inkleuren van tekeningen. Ik kwam tot bepaalde inzichten die ik nog niet kende. Ik heb bijvoorbeeld een combinatie van rood en blauw, je zou denken dat wordt paars…..Nou nee, ik kon er hele mooie verschillende kleuren zwart mee maken, maar paars is me niet gelukt. Toch handig om te weten! Dus mijn advies is bestudeer de kleuren die jij hebt, het maakt niet uit welk materiaal je gebruikt. Ook met bijvoorbeeld potlood kun voor verassingen komen te staan. Als je er gelijk bijschrijft welke kleuren je hebt gebruikt om te mengen maar je voor jezelf tegelijkertijd een mooi kleuren archief die je altijd kan gebruiken.

Niet doen

Ik heb jarenlang steeds weer opnieuw bepaalde kleuren gemengd die ik vaker gebruikte. Daar was ik soms best een tijdje mee bezig. Zeker omdat je zoveel verschillende mogelijkheden hebt wanneer je zoals ik je eigen kleuren mengt. Waarom je dat moet doen staat in de vorige blog. Nu dat ik voor mezelf een kleurenarchief heb gemaakt, pak ik heel makkelijk een blaadje erbij om te kijken welke kleur ik wil hebben en met welke kleuren ik die gemaakt heb.

Gummen

Doen

Gebruik een fijne gum (dit geldt voor alle materialen die je gebruikt) maar in dit voorbeeld gebruik ik een gum. Ik heb laatst een elektrische gum gekocht, ik hoor je denken ‘huh een elektrische wat?’ Een elektrische gum, dit is een pen waar een klein stiftje gum inzit en deze gaat trillen wanneer je hem aanzet. Zo kan ik dus heel precies gummen, wat voor vooral kleine illustraties heel fijn werkt. Dat was echt zo’n momentje HAD IK DAT MAAR EERDER GEWETEN.

doen en niet doen bij tekenen en schilderen 2

Niet doen

In dit geval een harde gum blijven gebruiken die je papier stuk maakt en uiteindelijk alleen maar meer vies maakt. Of die meer uitgumt dan je lief is, stel je voor je hebt net met veel pijn en moeite die mooie schattige oogjes getekend. Er is alleen een klein streepje dat anders moet, met de gum die je hebt, weet je dat je veel te veel weg gumt en weer opnieuw moet beginnen . Een elektrische gum is een uitkomst, kneed gum trouwens ook.

doen en niet doen bij tekenen en schilderen 2

Klaar met leren?

Doen

Blijven leren en zoeken naar materiaal die je vaardigheden kunnen verbeteren. Wanneer je het materiaal gebruikt wat jij fijn vind werken, zal je uiteindelijke tekening of schilderij ook een beter eindresultaat hebben. Bovendien is het veel leuker om te werken met materiaal dat jij fijn vindt. Welke dat zijn, moet je zelf ontdekken, ervaren en uitproberen.

Niet doen

Denken dat je alles al weet of gezien hebt. Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen in materiaal, maar ook technieken kun je aanpassen.

Scherpe punten of juist niet?

Doen

Een hele simpele maar lastig in uitvoering soms. Zorg voor een scherpe punt aan je potlood. Zowel voor je grijze potloden als je kleurpotloden. Het is zoveel fijner om te tekenen met een goede scherpe punt, zeker als je wat gedetailleerder wilt tekenen of kleuren.

Niet doen

Een inkoppertje deze, maar geloof me hij is best lastig af en toe. Doortekenen met een stompe punt aan je potlood. Hij is lastig toe te passen (vind ik tenminste) omdat je vaak zo bezig bent met het tekenen dat je simpelweg vergeet om je punt scherp te houden. Ik slijp inmiddels mijn punten om het kwartier ongeveer, tegen die tijd is het ook echt weer nodig en zo werk je echt het meest fijn. Het is ook bevordelijk voor je uiteindelijke tekening.

Potlood vasthouden

Doen

Je potlood op een schetsmanier vasthouden (zie foto). Hierdoor teken je de lijn veel soepeler en ook lichter. Mocht je niet tevreden zijn met een lijn die je gezet hebt dan kun je deze weer makkelijk uitgummen. Je houd het tekenen ook langer vol omdat je jezelf ‘verplicht’ om meer ontspannen te gaan zitten. Het is zeker als je net weer begint met tekenen een beetje gek maar het went uiteindelijk.

illustrator tekenen

Niet doen

Te hard drukken op je potlood, zoals ik hierboven al beschreven heb is het lastig om dikke lijnen uit te gummen. Maar je zal het ook lastiger vinden om een mooie tekening te maken wanneer je je potlood kort bij de punt vasthoudt. Logischerwijs wanneer je meer bewegingsruimte hebt is het makkelijker om rechte en ronde lijnen te schetsen.

De tijd nemen?

Doen

De tijd nemen om een tekening of schilderij te maken. Zeker is deze tijden is het altijd druk, wanneer je dan een momentje hebt gevonden wil je natuurlijk in een half uur een prachtige tekening maken. Een half uur is nooit genoeg om een mooie tekening te maken. Dus neem de tijd. Geef jezelf de rust om op een later moment verder te gaan met de tekening.

Niet doen

Gehaast gaan tekenen en dingen afraffelen. Als ik iets weet uit ervaring is het dit, wil je een mooie tekening of schilderij maken neem er dan de tijd voor. De ene dag lukken dingen heel goed en een andere dag lijkt het alsof niks wil lukken. Dus bekijk een tekening die je hebt gemaakt op verschillende momenten om te kijken of je er tevreden mee bent. Hier heb je echt tijd voor nodig, neem die dan ook. Zo blijf je het leuk vinden om te tekenen of te schilderen. Wanneer je nooit tevreden bent over wat je maakt, zul je het ook niet lang volhouden om lekker creatief bezig te blijven.

Wanneer is je tekening klaar?

Doen

Door blijven tekenen ook wanneer je denkt dat het niet mooi gaat worden of wil lukken. Tegenstrijdig hé met het vorige stukje, maar het is echt waar. Je moet  jezelf er alleen een beetje in leren kennen. Zoals ik hierboven al beschreven heb kan het maar zo zijn dat je misschien eerst nog even ‘warm’ moet tekenen voordat iets wil lukken. En zoals gezegd bekijk het om verschillende dagen want geen dag is hetzelfde.

Niet doen

Elke keer wanneer je iets ontevreden bent over wat je maakt opnieuw beginnen met een tekening of schilderij. Zit je in een modus waarin je gefrustreerd raakt, stop dan gewoon, ga wat anders doen en kom op een later moment terug. Grote kans dat je dan wel ineens mogelijkheden ziet en het wel wil lukken. Maar ga niet steeds gummen of opnieuw beginnen, dan kom je uiteindelijk in een visuele cirkel waar je niet meer snel uitkomt. Geloof me ik spreek uit ervaring.

Altijd hetzelfde tekenen?

Doen

Bij hetzelfde onderwerp blijven om bijvoorbeeld te oefenen en er beter in te worden. Dus kies je bloemen, denk dan niet na een paar keer oefenen ik ga eens mensen als onderwerp nemen. Blijf bij je onderwerp bloemen en wordt hier eerst beter in voordat je een ander onderwerp kiest.

doen en niet doen bij tekenen en schilderen 2

Niet doen

Voortdurend wisselen van onderwerpen om te oefenen. Wanneer je namelijk een onderwerp aan het oefenen bent train je je oog en handcoördinatie. Dat wat je hersenen zien moet uit je vingers komen zeg maar. Wanneer je elke keer andere onderwerpen kiest bouw je niks op. Het werkt een beetje hetzelfde als met sporten, conditie moet je ook langzaam opbouwen. Zo werkt dat met tekenvaardigheden ook.

Kiezen voor de veilige weg?

Doen

Deze staat haaks om mijn vorige stukje maar is zeker ook waar. Het is namelijk de andere kant, daag jezelf ook eens uit iets anders te gaan tekenen. Zo hou je het voor jezelf ook leuk en uitdagend om te blijven tekenen of schilderen. Hiermee vergroot je je vaardigheden en krijg een steeds grotere inspiratie gebied.

Niet doen

Blijven hangen in een onderwerp wat ‘veilig’ voelt. Je kan ervoor kiezen dit veilige onderwerp te kiezen als je een ‘slechte’ dag hebt. Maar daag jezelf ook uit om nieuwe dingen uit te proberen. Maar zoals met alles doe het met mate ;-).

Een leuke site over het leren tekenen van wikiHow.

Andere blog’s die je ook interessant kan vinden:

Kleuren als een professional in 5 simpele stappen

Welke penseel of kwast gebruik je voor welke verfsoort?

 

Heb jij nog aanvullende tips of wil je graag reageren op mijn verhaal? Laat je reactie achter onder dit bericht.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

 

Share This:

2 reacties

 • Astrid Uneken

  Hallo Anke,

  Ik kwam toevallig je website tegen toen ik zocht op teken en schilderblog. Sinds vorig jaar heb ik het tekenen en schilderen weer opgepakt en houd op mijn eigen website bij wat ik doe.
  Nu heb ik een paar artikelen van je gelezen en vind het erg boeiend dat je een inkijkje geeft in je werk. Bij dit artikel vind ik de do’s en dont’s ook erg herkenbaar. Het geeft me het gevoel dat ik op de goede weg ben om me verder te ontwikkelen. Ik houd wel van experimenteren en verschillende onderwerpen. Voor nu denk ik dat het goed is, en ga ik mijn weg vinden. Mijn brood hoef ik er niet mee te verdienen, want ik werk als DTP-er.

  Dankjewel voor het delen van je ervaringen!

  Groetjes,
  Astrid

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0