De 5 beste voorleestips
Met 11 jaar ervaring in het werken (en dus voorlezen) in de kinderopvang heb ik heel veel kinderen voorgelezen. In de doelgroep van 2 jaar tot 12 jaar. Ik heb ze allemaal meerdere keren voorzien van een mooi en leuk voorlees verhaal. Maar hoe zorg je er nou voor dat het voorlezen ook echt leuk is voor zowel jouw als de voorlezer, maar natuurlijk vooral voor je doelgroep?
In deze blog de 5 beste voorleestips geef ik je antwoord op de volgende vragen:
- Welke doelgroep wil je gaan voorlezen?
- Hoe bepaal of het boek past bij de doelgroep?
- Vind jij het een leuk boek?
- In welke stemming zijn de kinderen van je doelgroep?
- Ga je in op vragen die tussendoor gesteld worden?
Welke doelgroep wil je gaan voorlezen?
In deze blog de 5 beste voorleestips ga ik je tips geven om voor te lezen aan meerdere kinderen. In mijn ogen is dat het meest lastige wat er is omdat, hoe meer kinderen des te groter de kans dat het voorlezen niet helemaal gaat zoals je in gedachten had.
Allereerst wil ik even afdwalen en uitleggen waarom het in mijn ogen heel belangrijk is om kinderen voor te lezen. Natuurlijk voor de taalontwikkeling en woordenschat van kinderen. Maar het helpt ook om samen met jou de voorlezer een band te krijgen. Het is dus ook voor de sociale ontwikkeling van kinderen bevordelijk.
In dit artikel staan mooie voordelen uitgelegd waarom voorlezen goed is voor kinderen.
Omdat je eigenlijk samenwerkt tijdens het voorlezen ontstaat deze band. Het luisteren naar jou, ontspant en zorgt ervoor dat de kinderen naar een fantasie wereld. Hoe leuker je dat doet, des te leuker zullen ze het vinden om voorgelezen te worden. Dus ga je eerst kijken welke doelgroep jij wil gaan voorlezen.
Zijn het veel meisjes, jongens? Welke leeftijd hebben ze, is het heel verschillend of hebben ze ongeveer dezelfde leeftijd. Zijn er culturen waar je rekening mee kan of moet houden? In welke omgeving ga je voorlezen (is er bijvoorbeeld veel afleiding of is het juist heel stil). Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee kan houden om het voorlezen zo leuk mogelijk te maken.
Hoe bepaal je of het boek past bij de doelgroep?
Dit doe je door te kijken of het verhaal, de illustraties maar ook de woorden die gebruikt worden, de lengte van zinnen en de dikte van een verhaal passen bij het concentratie vermogen en leeftijd van je doelgroep. Natuurlijk staat er op het boek zelf voor welke leeftijd het geschikt is, maar ik weet uit ervaring dat dit in de praktijk niet altijd zo werkt.
Kinderen van 2 jaar hebben een hele korte concentratie boog en natuurlijk nog maar een kleine woordenschat. Dus prentenboeken met vooral plaatjes zijn daar het meest geschikt voor. Maar er komt ook een stukje smaak bij kijken want ook een peuter van 2 jaar heeft al voorkeur als het gaat om kleur, plaatjes en onderwerpen. Sommige peuters vinden boerderij dieren helemaal geweldig, anderen geven hier weer niks om. Om maar een voorbeeld te geven.
Zo ga je dus kijken naar de doelgroep die jij wil gaan voorlezen en welk verhaal, boek daar het beste bij past. Zo heb je een grotere kans dat het voorlezen een leuke activiteit wordt.
Vind jij het een leuk boek?
Dat doet er toch niet toe……als de kinderen heb maar leuk vinden! Ik hoor het je denken, maar zoals met alles druipt het eraf of je iets leuk vindt of niet. Dus wanneer jij een boek gaat voorlezen waar jij geen fluit aan vindt, zullen de kinderen dat gelijk door hebben. Geloof me ik spreek uit ervaring ;-). Daarmee maak je het voor jezelf maar zeker voor de kinderen niet leuk om voorgelezen te worden. En juist omdat voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen, is het ook belangrijk dat het leuk is. Want daardoor willen de kinderen dat je vaker gaat voorlezen, snap je?!
Dus kies een boek waar je op z’n minst een beetje wat meer feeling mee hebt. Ik persoonlijk hou heel erg van fantasie, magisch en tovenarij. Zoals ook in mijn eigen geschreven kinderboeken over Draakje Draakestijn. De wat lollige kinderboeken met poep op iemand zijn hoofd of rupsjes die nooit genoeg gegeten hebben vind ik persoonlijk wat minder. Dat smaken verschillen is niet erg, je moet er alleen wel een beetje rekening mee houden.
In welke stemming zijn de kinderen van je doelgroep?
Deze tip mag ook echt niet ontbreken in de 5 beste voorleestips. Maar wat bedoel je precies met de stemming van de kinderen? Daarmee bedoel ik, hebben ze nog een beetje energie over om geconcentreerd te luisteren of hebben ze op school al heel veel moeten concentreren? Is er een bepaalde goedheiligman die elk moment binnen kan komen en weten ze dat? Ook geen goed moment om te willen voorlezen. Dat is wat ik bedoel met de stemming van je kinderen.
Wanneer het al heel onrustig is, is het eigenlijk nooit een goed idee om voor te gaan lezen. Nee, dan ga je eerst mee buiten spelen, rennen, stoeien, schreeuwen noem het maar op. Wanneer ze dat kwijt zijn, kan je gaan kijken of er kinderen zijn die ‘moe’ genoeg zijn om lekker naar een verhaaltje te komen luisteren. Ook hierop kies het je het soort verhaal wat je wil gaan lezen hé!? Zijn ze al heel erg moe is het niet handig om een nieuwe boek te gaan pakken. Dan beter een boek die ze al kennen, dat is vertrouwd en daar hoeven ze zich niet zo heel erg op te concentreren omdat ze voor een deel al weten waar het overgaat.
Ga je in op vragen die tussendoor gesteld worden?
JAAA natuurlijk. Hoe ‘vervelend’ het ook voor de voorlezer is om voortduren onderbroken te worden ;-). Zeker wanneer vooral jongere kinderen vragen stellen zijn het vaak vragen om dingen voor zichzelf duidelijk te krijgen. Als er iets is wat je wil met voorlezen is dat ze begrijpen waar het over gaat want zo hou je het interessant en leuk. Dus ja ALTIJD vragen beantwoorden. Nu weet ik ook uit ervaring dat er in een groepje altijd wel 1 kindje is die denkt……ik heb geen zin om voorgelezen te worden. Mijn tip, zorg dat dit kindje lekker dicht bij jou zit zodat hij/zij ook nog wat plaatjes kan kijken. Waarschijnlijk vind dit kind het moeilijk om zich te concentreren, heeft het minder verbeeldingsvermogen. Wat de reden ook is, de illustrator heeft er niet voor niks mooie illustraties bij gemaakt :-). De laatste tip van de 5 beste voorleestips is misschien wel de beste, interactie.
Bonus tip: Gebruik GEEN gekke stemmetjes……tenzij je zeker weet dat je deze op het juiste moment op een leuke manier kan toepassen. Anders werkt het alleen maar averecht.
Dit zijn de 5 beste voorleestips op een rijtje:
- Weet welke doelgroep je wil gaan voorlezen;
- Zorg dat het boek past bij de interesses van je doelgroep;
- Wees er zeker van dat jij het ook een leuk boek vindt;
- Kijk altijd of de kinderen zin hebben om voorgelezen te worden;
- Ga altijd in op vragen tijdens het voorlezen.
Met het schrijven en illustreren van mijn kinderboeken Draakje Draakestijn heb ik ook rekening gehouden met de voorlezer. Er zitten grapjes en boodschappen in die voor beide partijen leuk zijn. Met mijn illustraties ook voor andere kinderboeken probeer ik altijd kinderen zoveel mogelijk te prikkelen meer te willen weten van het verhaal. Of vragen uit te lokken 🙂 Bekijk hier alle producten van Draakje Draakestijn.
Meer blogs die je misschien interessant vindt om te lezen:
Hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd
Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd
Waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen?
Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.
Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?