Illustrator,  Teken- en schilder technieken

De 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad

Meerendeel van de tips die ik in deze blog, de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad, ga beschrijven gebruik ik nog dagelijks tijdens mijn werkzaamheden als illustrator. Het helpt je om je tekenvaardigheden te verbeteren. Maar het zijn ook een soort van basisrichtlijnen die ervoor zorgen dat elke tekening die je gaat maken uiteindelijk aan de wensen van je kritische ik voldoen ;-). Later meer over deze kritische ik. In deel 2 van de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad.

De 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad zijn:

 • Mindmappen en brainstormen;
 • Begin altijd met een of meerdere schetsen;
 • Versimpel je onderwerp;
 • Gebruik materialen die jij fijn vindt;
 • Zorg voor een goede scherpe punt ten alle tijden;
 • Niet gummen tijdens je schetsproces;
 • Haastige spoed is nooit goed;
 • Houd je potlood op de juiste manier vast;
 • Oefen in schaduwen tekenen;
 • Wees niet te kritisch naar jezelf.

Ik zal ze hieronder verder uitleggen hoe je deze tips kan toe passen en waar je op moet letten. Ik heb in dit deel de eerste 5 beschreven in deel 2 volgen de andere 5 tekentips deze link vind je onderaan dit bericht.

De 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad

Tekentip 1 – Mindmappen en brainstormen

Ik heb het wel eens eerder benoemd in mijn blogs. Brainstormen zal iedereen wel min of meer kennen, mindmappen is vaak iets minder bekend. Daarom een korte uitleg. Wanneer je overzicht wil krijgen in je brainstorm ga je mindmappen. Hierbij schrijf je alle ideeën die in je opkomen tijdens een brainstorm op. Of je ze nou aanspreken of niet dat maakt in dit proces niet uit.

Voorbeeld

Ik wil een illustratie maken voor een wenskaart. Allereerst bedenk ik welk onderwerp ik voor het kaartje wil hebben, laten we zeggen beterschap. Dan schrijf ik het woord beterschap in het midden van mijn papier en zet daar een cirkel omheen. Daarna ga ik bedenken wat er in me op komt wanneer ik denk aan het woord beterschap. Dus fruit, zakdoeken, ziek zijn, zielig, liefde, gezondheid, beter worden enzovoorts. Dit doe je totdat je echt helemaal niks meer kan bedenken.

Extra tip: soms heb ik dagen dat het eng stil blijft in mijn  hoofd wanneer ik ga mindmappen voor een onderwerp. Dan is google het antwoord om je brein ‘aan te zetten’. Google het onderwerp en kijk bij de afbeeldingen, grote kans dat je al na 2 minuten een stroom aan eigen ideeën  krijgt 😉

Vervolgens ga je kijken welke ideeën jij het leukste vind en het beste passen bij wat je wil gaan tekenen. Ik zet hier altijd een cirkeltje omheen om wat meer overzicht te krijgen. En nu heb ik de onderwerpen die ik wil gaan gebruiken voor mijn schetsproces. Voordat ik begin met welke illustratie of tekening dan ook begin ik altijd met een brainstorm/mindmap om overzicht te krijgen in de mogelijkheden. Maar ook om alle ideeën te onderzoeken om tot het mooiste resultaat te komen.

tekentips

Tekentip 2 – Begin altijd met een of meerdere schetsen

Hoe je een oefenschets kan maken beschrijf ik in de blog 5 tips om beter te leren tekenen. Ik zal je even kort uitleggen waarom het zo belangrijk is om het liefst meerderen oefenschetsen te maken. Allereerst kom je er tijdens dit proces achter welke onderdelen je makkelijk vind om te tekenen maar vooral ook welke onderdelen je moeilijk vind. Hier kan je dan nog wat meer in gaan oefenen voordat je begint met je uiteindelijke tekening. Nog wat meer voordelen van het maken van schetsen zijn:

 • Je onderzoekt de verschillende mogelijk binnen jouw tekenvaardigheden.
 • Het ontwikkelt je oog- handcoördinatie waardoor de uiteindelijke tekening makkelijker wordt om te tekenen.
 • Je krijgt waarschijnlijk nog nieuwe ideeën voor de compositie (hoe en in welke vorm ga je iets tekenen)
 • Je bent bezig met een warming-up;
 • Het vergroot je zelfvertrouwen;
 • In dit stadium is het helemaal niet erg om ‘fouten’ te maken;

Dat zijn volgens mij genoeg redenen om eerst wat schetsen te maken voordat je begint met je uiteindelijke tekening toch? Ik heb alvast voor je geprobeerd om deze fase over te slaan. Meerdere keren want je kan niet zeker genoeg zijn 😉 en geloof me het verbeterd echt je uiteindelijke tekening.

 

Tekentip 3 – Versimpel je onderwerp

Basisvormen

In deze blog de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad kan deze ook echt niet achter blijven. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maak het onderwerp wat je wil tekenen ‘makkelijker’ door er op een andere manier naar te kijken. Gebruik de basisvormen een rondje, driehoek, cilinder en vierkant als hulpmiddel en voilà het wordt ineens makkelijker om dingen na te tekenen.

In de blog leren tekenen in stappen leg ik je uit hoe je de basisvormen kan gebruiken om dingen makkelijker te maken om na te tekenen. In het begin dat ik begon met illustreren wilde ik ook deze tekentip nog wel eens ‘vergeten’. Ik begon dan in mijn volle enthousiasme te tekenen en kwam tot de conclusie dat ik er niet uit kwam. De tekening leek nergens op, de verhoudingen klopte niet, ik kreeg de tekening maar niet naar wens.

Door het eigen maken van de basisvormen, in alles wat ik nu teken zie ik eerst de basisvormen, word het echt heel makkelijk om iets na te tekenen. Bij mij is het inmiddels al zo’n gewoonte als dat je knippert met je ogen of ademhaalt. Maar ik weet ook dat je dit vooral in het begin heel bewust moet toe passen. Dus wanneer je bezig bent met je schets proces, kijk welke basisvormen je ziet in je onderwerp en je zal zien dat het makkelijker word.

Tekentip 4 – Gebruik materialen die jij fijn vindt

Iedereen heeft een andere smaak, zo ook bij het gebruik van materialen. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om te tekenen met een vulpotlood in plaats van met een gewoon potlood. Geen idee waarom, maar het is zo. Wanneer je een bepaald materiaal niet fijn vind om mee te werken, zul je nooit die mooie tekening gaan maken. Op zich logisch natuurlijk maar je moet er maar net even aan denken, vandaar dat ik deze tip echt in dit lijstje wilde hebben.

In mijn opleiding tot illustrator heb ik zo goed als alle materialen geprobeerd. Oost Indische inkt, pen, penseel, potlood, stift, aquarel, plakkaat, acryl, pastel, oliekrijt en ga zo maar door. Daardoor heb ik kunnen ervaren dat niet elk materiaal voor mijn tekenstijl geschikt is. Bovendien vond ik sommige materialen echt een kriem om mee te werken. Daardoor ga je niet echt ontspannen bezig met je tekening en dit is uiteraard terug te zien. Dus werk met materialen die jij fijn vindt.

Weet je nog niet welke materialen jij fijn vindt, dan loont het zich zeker om eens een ‘proeverij’ voor jezelf te houden. Zo kun je uitproberen welke materialen jij fijn vind om mee te werken. Een leuke site over verschillende materialen is  alles over tekenen.

kleurpotloden

Tekentip 5 – zorg voor een goede scherpe punt ten alle tijden

Deze tip klinkt een beetje streng volgens mij. Hij is niet zo bedoelt maar hij is wel echt heel belangrijk om mee te nemen. Wanneer je namelijk werkt met een goede scherpe punt aan je potlood werk je ‘schoner’ en hou je overzicht in je tekenlijnen. Misschien ken je het wel, wanneer je lekker aan het tekenen bent (hierbij niet bezig zijn met de punt van je potlood) en uiteindelijk wil het niet zo goed meer lukken. Je ziet door je eigen lijnen de tekening niet meer, je lijnen worden ook steeds moeilijker om uit te gummen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voordelen van werken met een scherpe punt:

 • Overzicht in je lijnen;
 • Drukt niet te hard op je potlood waardoor lijnen makkelijker weg te gummen zijn;
 • Je ‘vult’ je papier beter waardoor je lijnen schoner blijven;
 • Je kan meer in detail werken.

In de blog dingen die ik liever eerder had geweten over tekenmateriaal leg ik je uit hoe je een scherpe punt kan krijgen aan je potlood door gebruik te maken van een schuurplankje.

Deze blog, de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad, krijgt een vervolg, anders wordt dit wel een hele lange lap tekst. Ik denk dat je echt je voordeel kan doen wanneer je deze eerst 5 tips gaat toepassen tijdens het tekenen.

De 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad.

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Volgens wij elkaar trouwens al op Facebook, Pinterest of Instagram?

Ik heb verschillende e-books geschreven waarin je op je eigen tempo een workshop kan volgen waaronder dit e-book workshop bloemen tekenen. Hierin leer stap voor stap het natekenen en inkleuren van bloemen. De basisvormen, schaduw kleuren en kleuren mengen komen onder meer aan bod.

 

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0