Illustrator,  Teken- en schilder technieken

De 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad 2

Tekentips zoals mindmappen, je onderwerp versimpelen, fijne materialen gebruiken en je tijd nemen zijn de tips die ik in mijn vorige blog heb gegeven en beschreven. In deze blog geef ik je de volgende vijf tekentips, van de 10 beste tekentips die ooit heb gehad 2

In deel 1 van de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad beschrijf ik de eerste 5 voor je. De volgende 5 vind je hier in de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad 2. Alle tips op een rijtje:

  • Mindmappen; (brainstormen op papier)
  • Versimpel je onderwerp;
  • Gebruik voor jou fijne materialen;
  • Zorg voor een goed scherpe punt aan je potlood;
  • Neem je tijd;
  • Niet gummen tijdens je schetsfase;
  • Sla je schetsfase nooit over;
  • Houd je potlood losjes vast;
  • Oefen in het tekenen en kijken naar lichtwerking en schaduw;
  • Wees niet te kritisch naar jezelf.

Dit zijn tips die ik bijna elke dag nog gebruik in mijn werk als illustrator. En geloof me, ik heb het meerdere keren voor je uitgeprobeerd om deze tips niet te gebruiken. Vooral neem je tijd, niet gummen en wees niet te kritisch naar jezelf zijn ‘valkuilen’ voor mij persoonlijk. Maar feit is, wanneer ik deze tips niet toepas worden mijn illustraties minder goed als dat ik voor ogen had.

Vandaar dat ik deze waardevolle tips met je wil delen, dat scheelt je een hoop tijd en ergernissen.

In deze blog de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad 2 ga ik de laatste 5 tips voor je beschrijven.

Tekentip 6: Niet gummen tijdens je schetsfase

de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad

In mijn volgende tip zal ik je uitleggen waarom die schetsfase zo belangrijk is, en waarom je hem waarschijnlijk (net zoals ik) liever wilt overslaan. Maar ik begin met de tip waarom je niet moet gummen tijdens je schetsfase omdat deze nog net iets belangrijker is.

Wanneer je bezig bent met je schetsfase is het belangrijkste doel om te onderzoeken op welke manier je iets kan tekenen. Dit kan soms best een lastig onderwerp zijn waar je even mee bezig bent. Door ‘je fouten’ te laten staan en elke keer gewoon opnieuw te beginnen te tekenen gaat het bijna als vanzelf dat je je onderwerp beter leert tekenen.

Dat komt omdat je je verschillende schetsen dan met elkaar kan vergelijken en dus beter zicht krijgt op welke onderdelen minder goed lijken. Maar ook welke onderdelen je makkelijk vind om te tekenen. Die zijn waarschijnlijk in elke schets die je maakt nagenoeg hetzelfde getekend en daar ben je ook tevreden mee.

Ik zal je een voorbeeld geven, ik heb zelf veel moeite met het tekenen van eclipsen. Dat zijn van die ‘halve rondjes’ die veel gebruikt worden bij het versimpelen van bloemen, maar ook wanneer je een stilleven met flesjes etc wilt tekenen. Wanneer ik daarmee ga ‘stoeien’ kom ik erachter dat wanneer ik papier draai ik de eclipsen beter of makkelijker kan tekenen. Doordat ik niet dagelijks (gelukkig) eclipsen tekenen wil ik dit nog wel eens vergeten. Doordat ik alle verkeerde eclipsen laat staan kan ik dus vergelijken dat wanneer ik mijn papier draai ze beter worden.

Daarom de tip niet gummen tijdens je schetsfase, zo kan je terug kijken wat je eerder ‘fout’ deed.

 

Tekentip 7: Sla je schetsfase nooit over

Een van de redenen waarom je je schetsfase nooit over moet slaan staat al een beetje beschreven bij de vorige tip. Je komt er namelijk door deze fase achter hoe jij op een makkelijke manier iets kan tekenen. Soms helpt het om je papier te draaien, vraag je daarbij niet af waarom dat is. Maar maak er gewoon gebruik van.

Een andere reden is dat je met deze fase jezelf los tekent. Zie het als een soort warmin-up, gaandeweg je schetsfase ga je je concentreren op de tekening en vergeet je de andere dingen die misschien nog in je hoofd zaten. Hierdoor ontstaan er vaak ook nog nieuwe ideeën en gaat je creativiteit stromen. Het is dus echt bevorderlijk voor je uiteindelijke tekening. Bovendien onderzoek je waar je sterke en minder sterkte punten zitten in het tekenen.

Doordat je eerst oefent en schets, leg je de lat nog niet zo hoog voor jezelf. Pas wanneer je gaat beginnen op uitwerk papier krijg je de ‘spanning’ om het goed te doen. Maar doordat je al veel geoefend hebt, zal je die spanning ook niet zo heel er meer voelen. Hierdoor ga je je uiteindelijke tekening dus beter maken. Want wanneer je gespannen gaat tekenen zie je dat altijd terug. Een beter eindresultaat is weer goed voor het plezier wat je aan het tekenen beleeft en waardoor je het dus ook steeds vaker gaat willen doen. In de blog hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier kun je lezen hoe ik stap voor stap mijn tekeningen maak.

Tekentip 8: Houd je potlood losjes vast

Juiste manier om je potlood vast te houden

Deze tip mag echt niet ontbreken in de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad 2 en geld altijd, of je nu aan het schetsen bent of dat je je ‘echte’ tekening aan het tekenen bent. Probeer zo ontspannen mogelijk te zitten, dit is bevordelijk voor je tekenvaardigheid. Wat een fijne bijkomstigheid is, is dat je niet te hard op je potlood kan drukken en zo de lijnen weer makkelijker uit kan gummen (dit geld alleen wanneer je op de uitwerk papier bezig bent ;-))

Doordat je je potlood iets verder naar achteren vast pakt verplicht je jezelf eigenijk al om je potlood losser vast te pakken. Dit kan in het begin heel onwennig aanvoelen. Als een ring die je om je vinger doet, waar nog nooit een ring heeft gezeten zeg maar. Maar wanneer je eraan gewend bent voelt het juist andersom heel raar en zul je niet meer anders willen. Nog een reden waarom je je potlood zo vast zou moeten houden is dat je meer controle hebt over je tekenen lijnen. Je zet namelijk als vanzelf kleine schets lijntjes en zo zoek je als het ware de mooiste lijn uit. Je hoeft het dus niet in een keer ‘goed’ te tekenen, je smokkelt eigenlijk een beetje. Maar hierdoor word je uiteindelijke tekening ook beter.

Tekentip 9: Oefen in het tekenen en kijken naar lichtwerking en schaduw.

Wanneer je wat vaker tekent kan het zijn dat je uiteindelijk tekening voor je gevoel nog wat mist. Waarschijnlijk is dat schaduw. Door schaduw toe te voegen aan je tekening krijg je heel snel een ‘wauw’ effect, hierdoor gaat je tekening van leuk naar echt. En het is niet heel erg moeilijk, een paar keer oefenen in zwart/wit met potlood en je weet hoe de werking van licht en schaduw getekend/gekleurd moet worden. Zodat het een toegevoegde waarde geeft aan je tekening. In dit artikel lees je welke verschillende schaduwen er zijn en hoe ze ontstaan.

lichtwerking en schaduw

 

Tekentip 10: Wees niet te kritisch naar jezelf

Last but not least, in deze blog de 10 beste tips die ik ooit gekregen heb 2. Wees niet te kritisch naar jezelf. Ik zou hier een boek over kunnen schrijven. Ik heb hier de afgelopen jaren bijna dagelijks mee te maken gehad. Tijdens het geven van mijn workshops ben ik eigenlijk ook nog nooit iemand tegen gekomen, die helemaal dik tevreden was met dat wat die persoon had gemaakt.

Nee ik ben niet schizofreen, maar iedereen kent wel dat stemmetje in je hoofd dat je altijd laat weten dat het niet goed genoeg is….toch? Of het nou met dagelijkse bezigheden is of in een creatief proces, altijd weer dat stemmetje dat zegt: ‘Dat kan je eigenlijk beter!’

10 tekentips

Ik heb een manier gevonden om deze te tackelen, maar hij is niet altijd makkelijk toepasbaar. Want het ligt er maar net aan hoe je je die dag voelt, maar uit ervaring kan ik je zeggen, dat mijn kritische stem enorm in de war raakt wanneer ik terug vraag: ‘Is dat echt zo?’ en ‘Waarom dan?’

Geloof me dit heeft mij ruim een jaar gekost om ook echt te merken dat dit werkt, maar het werkt. Je moet het alleen wel volhouden, bij alles waarbij je jezelf afvraagt of het niet beter kan, stel je de vraag ‘Is dat echt zo?’ of ‘Waarom dan?’ Vooral de tweede werkt bij mij heel goed omdat ik soms zelfs antwoord krijg (en echt, ik ben psychisch prima in orde. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd om mijn eigen collega te zijn. Die tegen me zegt dat ik niet zo kritisch moet zijn naar mezelf ;-)) Soms krijg ik antwoord zoals, wanneer je dat nog even wat donkerder maakt of dat nog net even aanpast is hij perfect.

Mag je dat zeggen van jezelf dat je iets hebt gemaakt dat perfect is……?

Ja natuurlijk als jij niet trots bent op wat je hebt gemaakt, zal een ander dat altijd terug zien. Wees dus gewoon eens trots op jezelf zonder schaamte of bescheidenheid. Dit is wat ik gemaakt heb en daar ben ik trots op, PUNT

Waarom deze niet mocht missen in de 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad 2? Omdat ik hierdoor echt plezier kreeg in het tekenen. Waardoor ik vertrouwen kreeg in mezelf. Daardoor heb ik mijn grenzen verlegt en kan ik nu nog beter tekenen. Dat zal voor jou ook zo werken, dat kan niet ander. Oh ja en een bonus tip. Heb je ‘ruzie’ met je kritische jij? Stop jezelf te vergelijken met anderen. Dit is ook iets wat ik in het begin nog wel eens wilde doen. Kijken naar andere illustratoren bijvoorbeeld. Dan bedenken dat zij VEEEEEL beter kunnen tekenen dan ik. Je hebt geen idee hoe lang iemand al tekent, hoe lang die persoon met een tekening bezig is geweest. Bovendien is dat wat jij maakt uniek en kan dus sowieso niet vergeleken worden met een ander, nog een keer PUNT 😉

Wil jij beter leren tekenen of beginnen met tekenen maar weet je niet hoe, in de blog 5 boekentips om beter te leren tekenen raad ik de 5 boeken aan die ikzelf heb gebruikt om mij als illustrator te ontwikkelen.

Ik heb ook nog een leuk e-book voor je, dit zijn de workshops die ik geef maar dan digitaal. Het is een PDF-bestand dus op vrijwel elk apparaat te downloaden en te gebruiken.

E-book workshop bloemen tekenen

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

 

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0