Bullet Journal,  Handlettering,  informatief,  Inspiratie

10 tips voor creatieve inspiratie

Ben jij al lang niet meer creatief bezig geweest en zou je dit wel willen. Je weet alleen niet zo goed hoe te beginnen. Dan heb ik 10 tips voor je op een rijtje gezet. Die kunnen ervoor zorgen dat jij weer zin krijgt om te gaan maken. Oftewel creatieve inspiratie.

Soms kan je wel wat creatieve inspiratie gebruiken. Ik weet ook niet altijd wat ik ga tekenen of hoe ik soms dingen moet tekenen. Maar eerst even een stukje over waarom het belangrijk om creatief bezig te willen gaan. Op wat voor een manier dan ook. Ik zag onderstaande tekst op een blog van goedetengezondleven.nl, (klik op de link om het hele artikel te lezen) ik vond dit een interessant stukje voor in mijn blog dus ik ben zo vrij geweest het toe te voegen

1 Het vermindert stress en angst

Door creatief bezig te zijn ontstaat er een soort flow. Je stopt met denken en piekeren over allerlei andere zaken. Je bent alleen nog bezig met datgene wat je aan het maken bent.

2 Het is goed voor je hersenen

Grote delen van het brein worden aan het werk gezet als het gaat om creatieve processen. Deze activiteiten in de hersenen houden het brein gezond. Zo wordt de kans op vergeetachtigheid op latere leeftijd kleiner.

3 Het verbetert de stemming

Creativiteit werkt niet alleen goed tegen stress, je gaat je er zelfs lekkerder van in je vel zitten. Creativiteit geeft veel voldoening, zeker als iets goed gelukt is. Maar ook leert het je doorzettingsvermogen te stimuleren, je leert om te gaan met tegenslagen en je laat je minder snel van de wijs brengen. Je bent stabieler en voelt je fijner.

4 Contact met andere mensen

Creatief bezig zijn kun je samen met anderen doen, of alleen. Maar als je iets af hebt, is de kans groot dat je datgene wilt delen. Je wilt andere mensen er van laten genieten. Bijvoorbeeld van het nieuwe recept, het gedichtje dat je hebt gemaakt, het nieuwe meubelstuk, enzovoort. Je zoekt contact met anderen. En sociale contacten zijn heel goed voor ons welzijn.

5 Geeft zelfvertrouwen

Anders denken en hierdoor tot iets moois komen, of iets moois maken, dat geeft zelfvertrouwen. Creativiteit kan in eerste instantie een onzeker gevoel geven. Kan ik dit wel? Ik kan niks bedenken? Maar juist als je doorzet, blijkt dat iedereen wel degelijk een andere invalshoek heeft en iets moois en nieuws kan creëren. En dat geeft vertrouwen in jouw eigen kunnen.

Ik weet niet of het wetenschappelijk bewezen is, maar ik kan je uit ervaring zeggen dat bovenstaande helemaal klopt. Zelf uitproberen zou ik zeggen en dat begint met het lezen van onderstaande tips om creatieve inspiratie te kunnen krijgen.

Creatieve inspiratie

 • Tip 1

  – Laat je inspireren door je omgeving. Ik gebruik regelmatig de natuur om te gebruiken in illustraties of handlettering.

 

 • Tip 2

  – Gebruik de basisvormen om iets na te tekenen. Wanneer je iets na wilt tekenen zoals bijvoorbeeld een kopje, vaas of een bloem begin je altijd te kijken naar de basisvormen.  Je hebt 4 basisvormen waarvan je er 1 of meerdere altijd terug kunt vinden in alles om je heen. Van de wolken in de lucht tot de mieren die op de grond wandelen.

– Rondje

– Vierkant

– Driehoek

– Cilinder

          Tip 3

 • Leg de lat niet te hoog voor jezelf, zo blijft het leuk om creatief bezig te zijn en zul je het weer vaker gaan doen.

 

 • Tip 4

  Als je de lat toch niet zo hoog hebt, blijf lekker oefenen, krabbelen, schetsen en uitproberen. Op deze manier krijg je de beste ideeën en vaak ook veel.

 

 • Tip 5

  Koop nieuwe spulletjes, maar zeker niet de duurste. Jezelf trakteren op nieuw materiaal is een goede manier om (opnieuw) creatief bezig te gaan. In een van mijn blog’s heb ik beschreven welke materialen ik gebruik voor bijvoorbeeld handlettering.Namelijk het tekenblok van de Action (art essentials) voor €1,99 A3 formaat. Ik gebruik het niet omdat het goedkoop is, maar omdat het goed is. Verder lezen doe je hier

 • Tip 6

  Daag jezelf uit, ga bijvoorbeeld uitproberen hoeveel verschillende lettertypes je kan maken van de letter l (en zo kan je het hele alfabet langslopen natuurlijk)

 

 • Tip 7

  Maak tijd vrij om creatief bezig te zijn door het te blokken in je agenda. Probeer het eens en je zal zien dat het werkt.

 • Tip 8

  Doe het samen met vriendinnen/vrienden of je kind(eren) dit stimuleert om bezig te gaan, maar je kan elkaar ook goed inspireren. Bovendien leer je van elkaar en is het gezellig.

 

 • Tip 9

  Iedereen heeft dat stemmetje in zijn hoofd dat zegt: ‘Het is niet goed genoeg’. Maak van die zin eens :’ Alles wat je maakt is mooi’

 

 • Tip 10

  Doe eens mee met een challenge. Hiermee ‘verplicht’ je jezelf om bijvoorbeeld elke dag een kleine tekening te maken. Op Instagram of Facebook zijn verschillende creatieve challenges waar je aan mee kan doen.

Bonustip: Volg een workshop voor creatieve inspiratie. Bij mij of bij iemand anders, maar zorg dat je in ieder geval weer één keer creatief bezig bent geweest en de rest volgt vanzelf. Ik geef handlettering workshops voor beginners en gevorderden. Wil jij leren hoe je op een makkelijke manier illustratie kan maken in bijvoorbeeld je Bullet Journal ook hier heb ik een workshop voor ontwikkeld. Meer informatie over de workshops vind je hier.

Vond je deze blog nuttig? Voel je vrij hem te delen met anderen via social media. Heb je vragen stel ze hieronder of stuur een berichtje via het contact formulier.

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0