Bullet Journal,  Handlettering,  Inspiratie

Creatieve inspiratie voor handlettering

Handlettering, ook wel het tekenen van letters is en blijft leuk. In deze blog geef ik je tips over het maken van een blaadjes slinger geïnspireerd op de herfst. Maar ook hoe je je eigen cadeaupapier kan versieren met handlettering. En handlettering op een kerstbal.

In deze blog, creatieve inspiratie voor handlettering geef ik antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe verzin je versieringen bij je handlettering quote?
 • Waar kan je handlettering allemaal op toepassen/ bij gebruiken?
 • Hoe versier je een kerstbal met handlettering?

Hoe verzin je versieringen bij je handlettering quote?

Je hebt een mooie quote gevonden die je wil gaan maken met handlettering, maar hoe verzin je zelf versieringen erbij om hem nog mooier te maken. Dit lijkt heel moeilijk maar wanneer je gebruik maakt van de tips die ik je geef zal het je steeds makkelijker afgaan.

Ik vind mijn inspiratie vaak door seizoenen en wandelingen die ik maak. Bijvoorbeeld wanneer het herfst is en de blaadjes weer gaan verkleuren en vallen. Ik heb de blaadjes in dit voorbeeld dan ook een keer meegenomen en gebruikt voor creatieve inspiratie voor handlettering.

herfstblaadjesIk zal je stap voor stap laten zien hoe je deze echte blaadjes op een simpele manier kan tekenen voor in je handlettering kunstwerk.

Stap 1 versimpel het blaadje

alles wat je wilt weten over handlettering

Wanneer je dit blad goed bekijkt zie je allemaal nerven lopen, de randjes van het blad zijn alles behalve strak en hij is ook nog een beetje bobbelig. Wanneer je dit blad na zou willen tekenen zijn dit allemaal kenmerken die je juist zou moeten tekenen om hem zo echt mogelijk te maken. Maar nu wil je juist het omgekeerde. Het blad versimpelen zodat je hem kan toepassen in je handlettering quote. Dus laat je juist deze kenmerken weg en teken je alleen de buitenste lijnen na en de middels nerf.  Ik beging bij handlettering altijd eerst met potlood en daarna trek ik het over met fineliner.

Stap 2 probeer uit

alles wat je wilt weten over handlettering

Nu ga je het blaadje wat je hebt getekend kleiner maken. Teken er een paar bij elkaar, je zal gelijk zien dat dat al een leuk effect geeft en kijk ook of het je lukt om het blad in een andere positie kan tekenen. Bijvoorbeeld ondersteboven, spiegelbeeld etc zodat je een beetje variatie krijgt.

Stap 3 Maar er een slinger van

alles wat je wilt weten over handlettering

Teken een lijn zoals jij dat leuk vind of welke past bij of om je quote. Dit kan een rondje zijn of een rechte lijn of zoals op de afbeelding of meerderen in 1 quote. Dat is het leuke van handlettering en creëren je bent helemaal vrij in wat je maakt en alles is mogelijk.

alles wat je wilt weten over handlettering

Nu ga je de kleine blaadjes langs de lijn tekenen. Je kan er voor kiezen om ze net niet de lijn te laten raken. Maar het is jouw kunstwerk dus doe wat jij het meest mooi vindt. Ik vind het altijd leuk om verschillende blaadjes te tekenen, maar allemaal bijna dezelfde (dus dezelfde grote en vorm) kan ook een heel leuk effect hebben.

Stap 4 overtrekken met fineliner

alles wat je wilt weten over handlettering

Trek je tekening nu  over met fineliner en gum daarna je potloodlijntjes uit. Zorg er wel voor dat je fineliner goed droog is anders veeg je het uit met gummen, dat zou zonde zijn toch?

Maak hier en daar wat lijnen dikker als je dit mooi vindt en klaar is je eigen unieke blaadjes slinger om een mooie quote mee te versieren.

alles wat je wilt weten over handlettering

Nu doen we er nog eentje maar dan andersom 

alles wat je wilt weten over handlettering
Herken je deze slinger? Hij wordt veel gebruikt in handlettering dus nu ga ik je laten zien hoe je van een getekende slinger naar een herfstblaadje gaat. Zo leer je anders kijken naar anders handlettering quote. Waar je ook weer creatieve inspiratie voor handlettering van kan krijgen.
alles wat je wilt weten over handlettering

 

alles wat je wilt weten over handlettering

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Kijk maar wat er gebeurd als je hem op een simpele manier in één lijn tekent! Zie je het al?
Maak het blaadje weer wat kleiner, haal het stokje weg. Zet ze langs een lijn naar eigen keuze et voilà! Op deze manier maak je makkelijk heel veel verschillende slingers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus ga op onderzoek uit. Welke onderwerpen ga jij zoeken om na te tekenen in je handlettering tekening? Het mooie van deze manier is, dat je aan je beweging komt wat al stuk meer inspirerend is dat op de bank te scrollen door instagram. Ga naar buiten en kijk om je heen er gaat een wereld voor je open!

Waar kan je handlettering allemaal op toepassen/bij gebruiken?

Een andere creatieve inspiratie voor handlettering is natuurlijk waar kan je allemaal handlettering op toepassen?

Wat kan je allemaal handletteren?

 • Cadeaupapier;
 • kerstballen;
 • cadeaulabels;
 • notitieboekjes;
 • kaarten;
 • glazen;
 • krijtborden en noem het maar op.

In het volgende stuk laat ik je zien hoe cadeautjes leuker kan maken met handlettering

Wil je net iets meer maken van een cadeautje? Maak ze persoonlijk door het cadeaupapier te bewerken met handlettering. Maak/koop leuke cadeaulabels en letter hier de namen op van de personen van wie het cadeautje is. Ik ga je verschillende toepassingen laten zien van handlettering . In het voorbeeld gebruik ik cadeautjes voor sinterklaas en kerst. Maar je kan het het hele jaar door gebruiken natuurlijk. Denk aan eieren schilderen met de pasen in plaats van kerstballen. Mooie gladde stenen kan je ook gebruiken natuurlijk.

Cadeaupapier opleuken met handlettering.

Je koopt blanco cadeaupapier of met een leuk patroontje, beide is mogelijk. Ik heb gekozen voor papier met een patroon let er wel op dat je wel open stukjes hebt waar je je handlettering kan maken. Handlettering hoeft niet altijd in het zwart, met een witte gel pen kun je natuurlijk prima op het zwarte handlettering maken. Dan ga je bedenken welke dingen je kan tekenen wat past bij het thema. Ik heb een voorbeeld gemaakt voor het thema Sinterklaas en Kerst.

Voor Sinterklaas denk ik aan:

 • Wortels;
 • De roe;
 • Een chocoladeletter;
 • Een mijter;
 • Een staf;
 • Pepernoten;
 • Een pieten petje.

cadeaupapier letteren

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, denk aan een schoorsteen, versieren met alleen maar letters, paardjes ga zo maar door. Wat helpt om hier meer ideetjes over te krijgen is mindmappen , dan schrijf je het thema waar je meer over wilt bedenken in het midden en vervolgens ga je alles opschrijven waar je aan moet denken. Zonder daarbij na te denken of iets leuk is ja of nee, gewoon alles opschrijven.

Voor kerst dacht ik aan leuke teksten van liedjes:

 • Jingle bells;
 • Oh dennenboom;
 • Let is snow;
 • Merry Christmas;

Deze heb ik op cadeaupapier geletterd met sterretjes, dat vond ik wel toepasselijk.

alles wat je wilt weten over handlettering

alles wat je wilt weten over handlettering

 

Ook leuk, zijn deze krijt kerstballen voor in de kerstboom.

Krijtlettering op kerstbal

 

Ik heb verschillende oude kerstballen gespoten met krijtverf (ik heb ook geprobeerd ze te schilderen met kwast, dit zal ik je niet aanraden. Het is een geklieder om het er op te krijgen. Bovendien krijg je kwast strepen op je kerstbal en dit is niet fijn om op te schrijven) Spuit ze wel twee keer zodat je een mooie laag met krijtverf op je kerstbal hebt.

alles wat je wilt weten over handlettering
Ik heb voor mijn kerstballen deze materialen gebruik. Potlood wat erbij ligt is heel fijn om te gebruiken voor eventuele details. Gebruik een katoenen theedoek of lap om je krijt uit te vegen wanneer je niet helemaal tevreden bent. Gebruik geen keukenrol of andere papier achtige doekjes deze geven namelijk heel erg af op je krijtlaag.

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Ik vind het fijn om eerst even wat schetsjes te maken. In dit geval op zwart papier met krijt en het potlood. Zo kun je kijken hoe het is om met krijt te tekenen en wat het doet en kan. Ook kun je zo alvast bedenken wat je op je kerstbal wilt maken.

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Ik ben tevreden met mijn tekst en versieringen. Ik ga de letters en het kersttakje nog wel wat verder uit werken. Bedenk dat je het makkelijk uit kunt vegen. Ben je niet tevreden dan probeer je het gewoon overnieuw!

Ik heb de letters wat dikker gemaakt hier en daar, dat geeft net wat meer body aan de letters. Ik vind het persoonlijk niet erg dat je kunt zien dat het met de hand is gemaakt. Sterker nog ik vind dat dat HANDlettering is. Als je hele strakke letters wilt, kan je ze ook kopen in verschillende winkels. Dan heb je geen vrijheid in de tekst, en niet een gezellig middag waarin je creatief bezig bent. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Ik gok naar de gezellig creatieve middag, anders was je allang gestopt met lezen ?

Bonus tip

Krijt op kerstbal

Het leuke aan het handletteren van kerstballen is ook, dat je ze natuurlijk heel goed als cadeautje kunt geven met een persoonlijke boodschap erop! Ben je bang dat het krijt vervaagd, spuit hem in met haarlak of fixatief en je krijt gaat nergens heen.

Cadeaulabels zijn ook heel geschikt voor handlettering

alles wat je wilt weten over handlettering

Je kan het met krijtstift doen op zwart papier (ik heb deze cadeaustickers als een tijdje liggen en eerlijk gezegd geen idee meer waar ik ze heb gekocht) wat je zelf uitknipt en op het cadeautje plakt. Maar met een leuk touwtje of strikje een label aan een cadeautje maken vind ik zelf er ook leuk uitzien.

alles wat je wilt weten over handlettering

Is deze blog voor jou de eerste keer dat je van handlettering hoort en zou je er graag met over willen leren? Dan zijn deze blog ook nog interessant voor je.

Ik heb ook workshops beschreven in e-books zoals deze handlettering de basis voor €12,50

Wil jij meer weten over het letteren van bijvoorbeeld stenen, dan is deze blog een aanrader voor je.

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0