Bullet Journal

Bullet Journal illustreren

Maak jij gebruik van een Bullet Journal? Wil je daar illustraties bij maar weet je niet goed hoe? Of je hebt het al eens geprobeerd, maar het werd niet zoals je wilde? In deze blog leg ik je uit hoe je op een makkelijke manier illustraties kan maken. Die bovendien een mooie aanvulling zijn op je to do lijstje, vakantie, verjaardagkalender, noem het maar op.

Je gaat bijvoorbeeld je woonkamer opknappen, nieuw kleurtje op de muren, kozijnen kunnen ook wel een likje verf gebruiken. (Denk nu niet dat dit een klus blog wordt, maar geef me even de tijd. Ik gebruik dit onderwerp als voorbeeld. Zo wil ik je uit te leggen hoe je zo’n planning leuker kan maken door er tekeningen bij te maken). Eerst maak je natuurlijk een fijne planning. Zodat het klussen niet een jaren plan gaat worden, maar dat je het in een week af hebt.

Op de foto hieronder een voorbeeld hoe mijn pagina’s eruit zien zonder illustraties. Het belangrijkste is natuurlijk dat je alle dingen die je moet doen erin gezet hebt. Ik heb van te voren niet heel goed bedacht waar ik mijn illustraties wilde hebben. Dat doe ik altijd nadat ik klaar ben met het maken van de lijstjes. Als jij meer tijd besteed aan je Bullet Journal kan je dit natuurlijk wel doen.

Eerst kijk ik waar ik ruimte heb om iets te tekenen en zo ja welk onderwerp dan een toegevoegde waarde heeft om te tekenen.

Ik vond het vooral leuk om het klussen zelf te benadrukken. Rollers, kwasten, potten latex en verf zijn ook vrij makkelijke dingen om te tekenen. Ja voor jou ja, hoor ik je denken, maar nu komen we tot de kern van mijn blog. Ook jij kan dat! Want wanneer je gebruik maakt van 4 simpele basisvormen en je het uiteindelijke object niet te gedetailleerd maakt is het zo makkelijk.

De basisvormen (die je in werkelijk elk voorwerp dat je om je heen ziet) zitten zijn:

 • een rondje
 • een vierkant
 • een driehoek
 • een cilinder

Denk aan bijvoorbeeld een kwast. Die bestaat uit een vierkant. (Het borstel gedeelte en de overgang van borstel naar het handvat.) Het handvat gaat uiteindelijk over in een dunne cilinder. Bekijk het voorbeeld wat ik heb gemaakt op de foto maar eens.

In het begin zul je het misschien wat lastig vinden om de basisvormen terug te vinden. Wanneer je het oefent (zoals met alles) zal je zien dat het je helpt om beter na te tekenen. Door het ‘ontleden’ ga je anders kijken naar voorwerpen.

Ik zal wat voordelen voor je op een rijtje zetten, waarom je in je Bullet Journal ook zou moeten gaan illustreren:

 • Het is goedkoper dan stickers of plaatjes uitprinten. (dit blijft natuurlijk ook gewoon leuk om mee af te wisselen  😉 )
 • Je hebt je ontwikkelde tekenkunsten ALTIJD bij de hand. Ben je op vakantie en heb je geen printer in de buurt? Er is vast ergens een pen te vinden en tekenen maar.
 • Wanneer je merkt dat je er beter in wordt, wordt het alleen maar leuker en zijn de mogelijkheden eindeloos. Bloemetjes en blaadjes, ondergaande zon, het appartement waar je op vakantie bent, je tentje, woonkamer, tuin of het park. Je kan alles wat je ziet, waar je op dat moment ook bent, vast leggen met illustraties. Uiteindelijk ga je geen onderwerp meer uit de weg.
 • Je kan dingen die je niet mooi vindt zelf weg laten. Of juist dingen toevoegen, kortom je bent je eigen Photoshop.
 • Het is leuk en goed voor je om creatief bezig te zijn. Je onthoudt de dingen beter wanneer je ze opgeschreven en getekend hebt.

Heb ik je overtuigd om te gaan tekenen? Mooi zo dan geef ik je nog wat extra tips om mee te nemen. Ik hoop dat je met veel plezier aan het tekenen gaat in je Bullet Journal:

 • Wanneer je ronde voorwerpen tekent en die gaat inkleuren, kleur dan met de richting mee. Dus niet rechte lijnen in je rondje maar half ronde bewegingen maken.
 • Met arceringen kan je hele mooie schaduw tekenen (zie de paal in mijn Bullet Journal)
 • Schaduwen geven je illustratie een meer realistische uitstraling, maar is lang niet altijd nodig.
 • Door dingen te laten overlappen krijg je meer diepte in je getekende verhaal. (Gele verflijn achter de paal, plantje achter tekst)

Deze tips en meer geef ik ook tijdens mijn workshop Bullet Journal illustreren. Tijdens deze workshop gaan we samen een bladzijde illustreren. Ik leer je hoe je het beste vorm kan geven aan je tekst. Welke dingen je kan illustreren in je verhaal (deze neem jezelf mee) . Hoe je ervoor kan zorgen dat het ook lijkt op dat wat je wil tekenen. Lijkt je het leuk om deze workshop te volgen kijk dan even hier  Dan kijken we samen even naar een datum!

 

 

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0