Bullet Journal,  Handlettering,  Inspiratie

Alles wat je wilt weten over handlettering

Je hebt handlettering ontdekt, en nu wil je informatie over wat het is, hoe je het kan toepassen en wat je ervoor nodig hebt? Dan zit je hier goed, hier vind je alles wat je wilt weten over handlettering.

In deze blog, alles wat je wilt weten over handlettering, komen de volgende punten aanbod:

 • Hoe begin je met handlettering;
 • Wat heb je ervoor nodig;
 • Waar haal je inspiratie vandaan;
 • Wat kan je allemaal handletteren.
 • Is duurder altijd beter?

Handlettering is niks meer of minder dan het tekenen van mooie letters om ze daarna over te trekken met fineliner. Natuurlijk zijn er tal van varianten te bedenken zoals de brushpen, verschillende kleuren fineliner, aquarel of krijt. Maar in het beginsel was het puur, letters tekenen met potlood en daarna overtrekken met zwarte fineliner.

Allereerst, waarom zou je letters willen tekenen?

Vrij simpel, het werkt heel ontspannend. (Alle creatieve bezigheden doen dat, dus wanneer je meer een haker of breier bent moet je even op zoek gaan naar een andere blog ) In de drukke tijden waarin we leven in een 24-uurs economie, je altijd ‘afgeleid’ word door je telefoon, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar voldoende momenten van ontspanning en rust. Handlettering leent zich daar heel goed voor omdat iedereen het kan leren! Ook jij, met je hanenpoten handschrift ;-). Want omdat je de letters niet schrijft maar tekent kun je het makkelijk weer uit gummen en opnieuw beginnen totdat je tevreden bent.

Ik hoor je denken, ‘daar heb ik helemaal geen tijd voor’ maar geloof me, in het begin ga je er ‘verplicht’ voor zitten, maar wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt wil je dat ene kaartje voor die lieve vriendin toch echt even zelf ‘letteren’. Gewoon omdat het super leuk is om te doen en zoveel persoonlijker is dan een appje sturen. Het zal gewaardeerd worden en uiteindelijk krijg je het terug en heb je je eigen wereld ook een stukje mooier gemaakt.

Wat heb je ervoor nodig?

 • (Print) papier; (Wanneer je wat meer geoefend hebt kan je kaartjes gaan letteren. Deze hebben ze in allerlei verschillende kleuren bij de Action)
 • Potloden heb je vast al in huis en een gum dan vast ook;
 • Liniaal of geodriehoek. Of iets anders waar je rechte lijnen met kan maken;
 • Nu nog een fineliner en je kan aan de slag.

Echt waar?

Echt waar! Meer heb je eigenlijk niet nodig en dat maakt het juist zo leuk. Zeker in het begin wanneer je nog aan het kijken bent of je het überhaupt leuk vindt om te doen.  Het enige wat ik extra heb aangeschaft is een setje fineliners van Staedtler en een ronde liniaal.

Maar ik heb toch ook een boek nodig om het te leren? Hoor ik je denken. Ja dat kan maar het gevaar daarvan is dat je het na gaat maken. Wanneer dat je doel is, heb je inderdaad een boek nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat je het leuker vindt om je eigen creaties te maken. Je eigen stijl te ontwikkelen en het hierdoor alleen maar leuker gaat vinden om het te doen.

Je hebt waarschijnlijk wel een potlood, gum, fineliner (of balpen) en wit papier in huis,  dus je kan gelijk aan de slag. Zet je telefoon uit en zet een fijn muziekje op of juist niet. Kopje thee of wat anders lekkers en tekenen maar……

Ik ga je nu een paar simpele letters laten zien en hoe je deze stap voor stap kunt tekenen.

 

potlood vasthouden
Het begint bij het vasthouden van je potlood. Wanneer je schrijft houd je hem zo vast. Dus bij het tekenen van letters doe je dat anders namelijk……..zie de volgende foto.
alles wat je wilt weten over handlettering
In het begin zal je het heel raar vinden om zo je potlood vast te houden wanneer je dit niet gewend bent. Maar zoals met veel dingen wanneer je er aan gewend bent merk je de voordelen ervan…….. Houd hem dus iets verder naar achteren vast met een losse grip. (dit zorg er ook voor dat je niet zo hard op je potlood kan drukken en later makkelijker de lijntjes uit kan gummen) 
alles wat je wilt weten over handlettering
Nu teken/schets je stap voor stap de letter A, (of welke letter(s) dan ook. De afbeelding spreekt voor zich denk ik! Zo niet laat dan je vraag achter in een reactie onderaan.

alles wat je wilt weten over handlettering

lettertypes
Wanneer je tevreden bent je met je letter, trek je hem over met fineliner. Gum je potlood lijntjes weg voor je verder gaat.
alles wat je wilt weten over handlettering
Hier zie je wat je alleen al kan doen met verschillende streepjes voor de invulling van je letter. 

 

Ben je klaar voor het volgende lettertype?

alles wat je wilt weten over handlettering
Leuk om uit te proberen, probeer eens met de vormen te spelen. Dus maak de bochten wat hoekiger of probeer hem een schuin te tekenen. Alles kan!
alles wat je wilt weten over handlettering
Trek het weer over met een fineliner, gum je potlood weg en je kan gaan inkleuren…..of juist niet! Doe wat jij het leukste vindt.

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Ik hou van inkleuren!

Je kan natuurlijk zo het hele alfabet gaan oefenen. Ik zou gewoon beginnen met het kiezen van een korte tekst die je met deze twee lettertypes gaat oefenen.

Wil jij toch liever een workshop volgen om zo het handletteren te leren? Bestel dan mijn workshop e-boek handlettering voor €12,50 in mijn winkel. Hierin neem ik je stap voor stap mee naar een uitgewerkte quote. Boordevol met tips en trucs over handlettering. Je volgt hem op je eigen tijdstip en in je eigen tempo.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Omdat je alles wilt weten over handlettering, kan inspiratie niet achterblijven natuurlijk. Allereerst begin je natuurlijk met het zoeken van een mooie (korte) tekst of quote. Deze ga je schetsen in verschillende lettertypes zoals ik hierboven heb beschreven

Maar hoe raak je dan geïnspireerd en verzin je leuke en mooie versieringen bij je handlettering?

Bijvoorbeeld door om je heen te kijken. In herfst liggen er talloze inspiratie mogelijkheden in de natuur, zo ook in de zomer en het voorjaar. Zelfs in de winter kan het vinden, al moet je dan vaak wel iets beter zoeken. Maar denk aan sneeuwvlokjes, vogels die weer vaker in je tuin komen of besjes aan struiken.

herfstblaadjesIk zal je in deze blog ”alles wat je wilt weten over handlettering” laten zien hoe je echte blaadjes op een simpele manier kan tekenen voor in je handlettering kunstwerk.

Ik weet uit ervaring dat je erg onzeker kan worden van alle mooie filmpjes en foto’s op internet. Waarbij het lijkt alsof ze alles zo uit hun mouw schudden…..Geloof me, niks is minder waar, maar hé, zit jij te wachten op klungelige filmpjes waarbij het eindresultaat te wensen overlaat. Jij niet waarschijnlijk, maar ik wel, want door fouten te maken leer je het meest. Maar dan moet je wel je eigen fouten maken.

In neem je mee in de wereld van de herfstbladeren.

alles wat je wilt weten over handlettering

Teken het blad zo simpel mogelijk na, in één lijn.

 

alles wat je wilt weten over handlettering

Nu ga je het blaadje wat je hebt getekend kleiner maken. Teken er een paar bij elkaar, je zal gelijk zien dat dat al een leuk effect geeft.

alles wat je wilt weten over handlettering

Teken een lijn in je eigen vorm. Dit kan een rondje zijn of een rechte lijn of zoals op de afbeelding.

alles wat je wilt weten over handlettering

Ga nu je kleine blaadjes langs de lijn tekenen. Je kan er voor kiezen om ze net niet de lijn te laten raken. Maar het is jouw kunstwerk dus doe wat jij het meest mooi vindt.

alles wat je wilt weten over handlettering

Trek ze over met fineliner en gum je potlood lijnen uit

alles wat je wilt weten over handlettering
Maak hier en daar wat lijnen dikker als je dit mooi vindt en klaar is je eigen unieke blaadjes slinger om een mooie quote mee te versieren.

Nu doen we er nog eentje maar dan andersom van getekende slinger naar een herfstblaadje.

alles wat je wilt weten over handlettering
Herken je deze slinger? Hij wordt veel gebruikt in handlettering.

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Ik denk dat hij geïnspireerd is door dit blaadje, wat denk jij?

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Kijk maar wat er gebeurd als je hem op een simpele manier in één lijn tekent! Zie je het al?

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Maak het blaadje weer wat kleiner, haal het stokje weg. Zet ze langs een lijn naar eigen keuze et voilà! Op deze manier maak je makkelijk heel veel verschillende slingers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus ga op onderzoek uit. Welke onderwerpen ga jij zoeken om na te tekenen in je handlettering tekening? Het mooie van deze manier is, dat je aan je beweging komt wat al stuk meer inspirerend is dat op de bank te scrollen door instagram. Ga naar buiten en kijk om je heen er gaat een wereld voor je open!

 

De naam van deze blog, alles wat je wilt weten over handlettering zegt het al. We zijn nog niet klaar, er komt nog meer. In het volgende stukje ga ik je meer vertellen over hoe je handlettering kan toepassen op andere manieren.

Wat kan je allemaal handletteren?

 • Cadeaupapier;
 • kerstballen;
 • cadeaulabels;
 • notitieboekjes;
 • kaarten;
 • glazen;
 • krijtborden en noem het maar op.

Soms kan een wit papier je creativiteit blokkeren. Vind jij het lastig om op een wit papier te beginnen met deze tips heb je geen ‘angst’ meer om te beginnen.

Handletteren van cadeaulabels, cadeaupapier.

Wil je net iets meer maken van een cadeautje? Maak ze persoonlijk door het cadeaupapier te bewerken met handlettering. Maak/koop leuke cadeaulabels en letter hier de namen op van de personen van wie het cadeautje is. Ik ga je verschillende toepassingen laten zien van handlettering . In het voorbeeld gebruik ik cadeautjes voor sinterklaas en kerst. Maar ze zijn natuurlijk het hele jaar door toepasbaar. Denk aan eieren schilderen met de pasen in plaats van kerstballen. Mooie gladde stenen kan je ook gebruiken natuurlijk. Ik hoop dat je geïnspireerd raakt om net even wat meer aandacht te schenken aan je cadeautjes en je zo zelf ook meer plezier beleeft aan de voorbereidingen ervan.

Hoe kan je cadeaupapier opleuken met handlettering?

Krijtverf op kerstballen? (of paaseieren, stenen noem maar op)

Cadeaulabel (anoniem) maken?

Cadeaupapier opleuken met handlettering.

Je koopt blanco cadeaupapier of met een leuk patroontje, beide is mogelijk. Ik heb gekozen voor papier met een patroon. Dan ga je bedenken welke dingen je kan tekenen wat past bij het thema. Ik heb een voorbeeld gemaakt voor het thema Sinterklaas en Kerst.

Voor Sinterklaas denk ik aan:

 • Wortels;
 • De roe;
 • Een chocoladeletter;
 • Een mijter;
 • Een staf;
 • Pepernoten;
 • Een pieten petje.

cadeaupapier letteren

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, denk aan een schoorsteen, versieren met alleen maar letters, paardjes ga zo maar door. Wat helpt om hier meer ideetjes over te krijgen is mindmappen , dan schrijf je het thema waar je meer over wilt bedenken in het midden en vervolgens ga je alles opschrijven waar je aan moet denken. Zonder daarbij na te denken of iets leuk is ja of nee.

Voor kerst dacht ik aan leuke teksten van liedjes:

 • Jingle bells;
 • Oh dennenboom;
 • Let is snow;
 • Merry Christmas;

alles wat je wilt weten over handletteringalles wat je wilt weten over handlettering

Deze heb ik op cadeaupapier geletterd met sterretjes, dat vond ik wel toepasselijk.

Ook leuk, zijn deze krijt kerstballen voor in de kerstboom.

Krijtlettering op kerstbal

 

Ik heb verschillende oude kerstballen gespoten met krijtverf (ik heb ook geprobeerd ze te schilderen met kwast, dit zal ik je niet aanraden. Het is geklieder om het er op te krijgen. Bovendien krijg je kwast strepen op je kerstbal en dit is niet fijn om op te schrijven) Spuit ze wel twee keer zodat je een mooie laag met krijtverf op je kerstbal hebt.

alles wat je wilt weten over handlettering
Ik heb voor mijn kerstballen deze materialen gebruik. Potlood wat erbij ligt is heel fijn om te gebruiken voor eventuele details. Gebruik een katoenen theedoek of lap om je krijt uit te vegen wanneer je niet helemaal tevreden bent. Gebruik geen keukenrol of andere papier achtige doekjes deze geven namelijk heel erg af op je krijtlaag.

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Ik vind het fijn om eerst even wat schetsjes te maken. In dit geval op zwart papier met krijt en het potlood. Zo kun je kijken hoe het is om met krijt te tekenen en wat het doet en kan. Ook kun je zo alvast bedenken wat je op je kerstbal wilt maken.

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Ik ben tevreden met mijn tekst en versieringen. Ik ga de letters en het kersttakje nog wel wat verder uit werken. Bedenk dat je het makkelijk uit kunt vegen. Ben je niet tevreden dan probeer je het gewoon overnieuw!

Ik heb de letters wat dikker gemaakt hier en daar, dat geeft net wat meer body aan de letters. Ik vind het persoonlijk niet erg dat je kunt zien dat het met de hand is gemaakt. Sterker nog ik vind dat dat HANDlettering is. Als je hele strakke letters wilt, kan je ze ook kopen in verschillende winkels. Dan heb je geen vrijheid in de tekst, en niet een gezellig middag waarin je creatief bezig bent. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Ik gok naar de gezellig creatieve middag, anders was je allang gestopt met lezen ?

Bonus tip

Krijt op kerstbal

Het leuke aan het handletteren van kerstballen is ook, dat je ze natuurlijk heel goed als cadeautje kunt geven met een persoonlijke boodschap erop! Ben je bang dat het krijt vervaagd, spuit hem in met haarlak of fixatief en je krijt gaat nergens heen.

Cadeaulabels zijn ook heel geschikt voor handlettering

alles wat je wilt weten over handlettering

Je kan het met krijtstift doen op zwart papier (ik heb deze cadeaustickers als een tijdje liggen en eerlijk gezegd geen idee meer waar ik ze heb gekocht) wat je zelf uitknipt en op het cadeautje plakt. Maar met een leuk touwtje of strikje een label aan een cadeautje maken vind ik zelf er ook leuk uitzien.

alles wat je wilt weten over handlettering

Is deze blog voor jou de eerste keer dat je van handlettering hoort en zou je er graag met over willen leren? Ik geef verschillende workshops waar handlettering in voorkomt.

Wil jij meer weten over het letteren van bijvoorbeeld stenen, dan is deze blog een aanrader voor je.

Dit was nog niet alles wat je wilt weten over handlettering. Hieronder lees je hoe je swirl letters kan tekenen.

Swirls leren tekenen en krul (swirl) letters in 5 simpele stappen kan natuurlijk niet ontbreken in deze blog over alles wat je wilt weten over handlettering.

In het volgende stuk ga ik je uitleggen hoe je een losse swirl kan tekenen en daarna hoe je in 5  stappen deze swirls aan je letters kan gaan maken.Het ziet er moeilijker uit dan het eruit ziet, zoals met alles moet je even weten waar en hoe je moet beginnen. Volg de stappen die ik je geef in deze blog en je maakt binnenkort je eigen mooie krulletters.

Allereerst wat is een swirl?

Als je dit letterlijk vertaald krijg je kolken. Kolken betekend verbuiging of ronddraaien. Dus daar heb je het antwoord, omdat handlettering een engelse/amerikaanse achtergrond kent noemen we die mooie krullen die je ziet bij de quotes swirls.

Ik zal eerlijk tegen je zijn, swirls tekenen is in het begin best lastig. Vooral als je ze evenwichtig neer wilt zetten, vaak lukt de ene kant wel en dan de andere weer niet. Het heeft ook te maken met je oog- en hand coördinatie, wanneer je niet vaak tekenent zal je het lastiger vinden om een swirl te tekenen, dan wanneer je bijna dagelijks tekent. Wat ik maar probeer te zeggen, oefenen is het sleutelwoord hier!

Maar met deze tips zal het je sneller gaan lukken:

 • Met tekenen houd je je potlood ontspannen en losjes vast. De manier waarop je je potlood vast houd heeft enorm veel invloed om je uiteindelijke tekenlijn. Zoals eerder beschreven.
 • Voordat je gaat beginnen, teken eerst een paar ‘perfecte’ rondjes. Linksom en rechtsom. Zo krijg je in ieder geval het gevoel van rond al in je arm en je maakt je hand/pols los en warm (echt waar een warming up om te tekenen? Als illustrator kan ik je vertellen dat ik warm een mooiere tekening maak dan waneer ik gelijk begin) Dus doe die warming up.
 • Probeer ook een perfect rondje te tekenen met je ogen dicht…….is inderdaad niet te doen en staat ook wat vreemd, maar geloof me, voor je swirl zal het uiteindelijk goed zijn.
 • Wanneer je ‘warm’ bent kun je gaan experimenteren door het rondje niet helemaal dicht te gaan maken maar juist te andere kant op te laten eindigen.
 • Teken ook nog een paar keer wat golvende lijnen. Waarbij je soms recht begint en soms links.

Oefenen

alles wat je wilt weten over handlettering
Hier heb ik een paar swirls voor de helft getekend, je kunt eindeloos variëren dus experimenteer en kijk wat jij mooi vindt.

alles wat je wilt weten over handlettering

Ik heb een paar voorbeelden gemaakt wat je allemaal kan met een swirl. Dit is echt een kleine samenvatting ;-). De valkuil met het maken van een swirl is dat je hem uit balans trek. Dit wil zeggen dat hij niet meer evenwichtig is om naar te kijken. Bij mijn swirl tak zie je dat een klein beetje gebeuren. Je kunt dit voorkomen door aan beide kanten precies hetzelfde aantal vertakkingen te plaatsen. Maar ook door een juiste afwisseling te gebruiken naar welke kant je de krul op laat gaan. Hier zal je na veel oefenen steeds beter in gaan worden.

Eigenlijk zijn de stappen die ik je nu ga uitleggen toe te passen op het elk lettertype. Doe je er je voordeel mee.

Stap 1 : Oefen eerst in het maken van swirls alleen.

Stap 2 : Schrijf het woord (of de woorden) op en bekijk het woord (of de woorden) die je wilt gaan tekenen. Leent het woord zich voor een sierlijke lettertype of zitten er veel letters in waar je weinig krul in kan maken.

Stap 3: Zoek een sierlijk lettertype uit, misschien heb je er al wel één in je hoofd. Kijk anders eens in tijdschriften, google, word-progamma’s en kies een sierlijk lettertype uit die je mooi vind. Zoals bij veel sierlijke en ‘ronde’ lettertypes zit er vaak al een krul ergens aan de letter die je straks verder kan gaan uitwerken.

Stap 4 : Ga eerst per letter kijken waar de krullen verder zouden kunnen lopen, zoals gezegd sommige letters lenen zich hier beter voor dan anderen. Dit moet je echt zelf uitvinden want misschien zie jij wel meer mogelijkheden dan ik. Dan zou ik je door deze blog belemmeren in je creativiteit en dan is ZEKER niet mijn bedoeling. Ik wil het juist aanwakkeren ?

 

alles wat je wilt weten over handlettering
Dit is hoe ik mijn letters analyseer. Maar doe dit vooral op een manier die bij jou past, zo blijft het leuk voor jezelf om er mee bezig te zijn.

 

Stap 5: Wanneer je je letters en woorden hebt geanalyseerd (een beetje, ik schrijf het niet bij elke letter op hoor. Dat is alleen om je een voorbeeld te geven) en je bent tevreden over je krullen. Dan kan je, je quote verder uit gaan werken.

alles wat je wilt weten over handlettering
In 5 stappen maak je dus je eigen krul/sier letters.

Bonus tip: Google maar eens op swirls tekenen en er gaan een wereld voor je open. Let er wel op dat je je eigen invulling gaat geven aan de swirl, er is niks zo leuk om trots te zijn op iets wat jij zelf het bedacht toch?

Je kan je letters zo veel krullen geven als jij mooi vindt. Gebruik jij vaak krulletters, heb je nog aanvullende tips?

Ken je iemand die deze blog graag zou willen lezen?

Deel hem dan via onderstaande buttons op social media. Heb je opmerkingen, tips of vragen laat dan een reactie achter onder dit bericht.

swirlletters
Nog een paar krul letter ideeën van mij.

Alles wat je wilt weten over handlettering is natuurlijk inclusief de vraag. Is duurder is altijd beter?

Mijn gevoel zei eigenlijk altijd, ga maar voor de wat duurdere (op welk vlak dan ook) dan kan je ervan uit gaan dat het goed is……..

Maar mijn gevoel gaat steeds vaker zeggen, probeer maar eerst de goedkopere je weet maar nooit. In deze blog ga ik een stukje schrijven over goedkopere materialen die je kan gebruiken voor handlettering maar die eigenlijk beter zijn dan de duurdere variant. Duurder is altijd beter? Ik denk van niet!

Laat ik beginnen bij het papier dat ik gebruik. Namelijk het tekenblok van de Action (art essentials) voor €1,99 A3 formaat. Ik gebruik het niet omdat het goedkoop is, maar omdat het goed is. Het papier van 130 gr is wat dikker dan gewoon print papier zodat het iets meer een zuigende kracht heeft. Dit is weer fijn zodat je inkt niet zo snel uitveegt en je wat ‘strakkere’ lijnen kan trekken. Hoe langzamer het papier de inkt opneemt namelijk hoe meer de  inkt zich natuurlijk kan verspreiden. Ik gebruik ook wel eens ‘gewoon’ print papier maar die is net iets witter dan het papier van de Action en daardoor krijgt hij een wat andere uitstraling (smaken verschillen natuurlijk) maar ik hou van iets gebroken wit  papier om op te letteren.

Dan de potloden voor het schetsen van je ontwerp. Je kan natuurlijk van Goldfaber of een ander ‘professioneel’ merk hele dure potlood versies vinden waarbij €8,50 per potlood heel gewoon is. Wanneer je portret tekeningen of ander onderwerpen goed wil tekenen met verschillende tonen grijs zijn deze zeker aan te raden. Maar voor je handlettering ontwerp is een HB potlood gewoon prima. Voor €1,- koop je een set van 5 of 6 potloden wederom bij de Action (en nee ik heb geen aandelen bij die winkel, ik wil gewoon graag anderen aan het letteren krijgen omdat het zo leuk is ? )

Dan heb je nog de fineliners…. Zoveel keus,  ik heb me laatst laten verleiden om eens een wat duurder setje Pigma micron pennen te kopen voor €12,50. Heel eerlijk het viel mij behoorlijk tegen, ik gebruik altijd de fineliners van Steadler. Misschien is het omdat ik deze gewend ben, maar ik vond de pennen van Pigma heel stroef. De stiftjes zijn behoorlijk flexibel (wat ik niet fijn vind) dus ik hou het lekker bij Steadler. Die van de Hema kan ik ook aanraden, al moet je daar ook niet al te hard op drukken. Dan buigen de stiftjes ook, maar ach wanneer je er 14 hebt gekocht voor €2,- of iets dergelijk kan je daar niet al te veel van zeggen denk ik zo. Ik koop mijn pennen vaak bij Penstore, hier hebben ze van alles en heel vaak voor een goede prijs.

alles wat je wilt weten over handlettering

Wat ik maar probeer te vertellen is dat duurder niet altijd beter is. Dat je voor handlettering niet veel nodig hebt om mee aan de slag te gaan. Dat maakt het in mijn ogen zo leuk!

Dit is wel zo’n beetje alles wat je wilt weten over handlettering denk ik. Heb je vragen of opmerkingen, leuk als je ze hieronder achterlaat of stuur een mailtje naar ankebits@gmail.com.

 

Share This:

close

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0