Alles wat je moet weten om zelf een kinderboek te maken
Zelf een kinderboek maken klinkt als een mooi plan, dat is het ook! Maar er komt wel heel veel bij kijken totdat je je kinderboek in handen hebt. In deze blog neem ik je mee van begin tot eind van het proces hoe je een kinderboek kan maken. Alles wat je moet weten om zelf een kinderboek te maken komt aan bod.
Laatste update 18-9-2024
Alles wat je moet weten om zelf een kinderboek te maken vertel ik je aan de hand van de volgende vragen:
- Het verhaal is helemaal klaar? schrijven – voorlezen – spelfouten;
- Illustraties zijn die belangrijk? doelgroep – zelf doen – uitbesteden;
- Kinderboek opmaak? uitgeven in eigen beheer – via uitgever;
- Hoe zijn je verkoop skills? marketing plan – achter je kinderboek staan;
Het verhaal is helemaal klaar?
Op het moment dat ik deze blog schrijf heb ik inmiddels zelf twee kinderboeken geschreven, geïllustreerd en uitgegeven op twee verschillende manieren (via Boekscout en in eigen beheer) Het derde kinderboek is ook in de maak, deze wil ik helemaal zelf gaan maken van begin tot eind zodat ik nog meer ervaring heb om te delen. Maar vooral omdat ik blijkbaar nog niet klaar was met te vertellen wat ik te vertellen heb.
Jij hebt jouw verhaal inmiddels ook klaar denk ik, anders was je deze blog niet gaan lezen? Alleen al het feit dat je je verhaal vorm hebt gegeven door het op te schrijven getuigd van lef en doorzettingsvermogen. Ik weet als geen ander hoe spannend het is om het verhaal dat in je hoofd zit naar buiten te brengen. Want wat zullen andere er wel niet van denken, misschien staan er nog spelfouten in die ik over het hoofd heb gezien. Dat soort onzekerheden heeft iedereen en zal ook altijd blijven. Je kan deze ook goed gebruiken in plaats van je erdoor te laten blokkeren.
Voorlezen
Want op de vraag wat zullen andere van je verhaal denken, dat is juist het punt, maar ook weer niet. Wees trots op wat je geschreven hebt en andere zullen deze trots ook voelen. Je kan dit eerst klein uitproberen door je verhaal te laten lezen door mensen in je naaste omgeving, buren, familie etc. Dan heb je de eerste drempel genomen en kan je de volgende stap zetten. Namelijk een oproepje doen op social media dat je proeflezers zoekt, hier kies je dan mensen uit die je niet persoonlijk kent. Zo kan je stap stap verder gaan in het ontwikkelen en verbeteren van je verhaal en aan het einde heb je je verhaal nagenoeg zonder fouten, meningen van anderen aangepast en zo je verhaal verbeterd en al een paar keer voorgelezen misschien. Kortom je wordt meer 1 met je verhaal en kinderboek/verhaal en dan is je verhaal helemaal klaar.
Illustraties zijn die belangrijk?
In een blog waarin het gaat over alles wat je moet weten om zelf een kinderboek te maken, moet je ook nadenken of je illustraties nodig hebt voor je verhaal. Illustraties zijn voor kinderboeken altijd belangrijk, voor de ene doelgroep meer belangrijk dan voor een andere doelgroep. Maar het antwoord op deze vraag is dus ja, illustraties zijn belangrijk.
Ik zal dat nog iets meer uitleggen, want wanneer je illustraties wil gebruike om je verhaal beter te maken, denk je in mijn ogen verkeerd om. Illustraties zijn altijd bedoelt om tekst te verduidelijken, de lezer nieuwsgierig te maken naar het verhaal of zoals in een prentenboek om het verhaal meerendeel te vertellen. Het ligt er dus maar net aan voor welke doelgroep jij je kinderverhaal hebt geschreven.
Dat is de eerste vraag die je je jezelf moet stellen om te kunnen bepalen of je kinderboek illustraties nodig heeft en in hoeverre die belangrijk zijn.
Zelf maken of uitbesteden?
Dan krijg je nog de volgende vraag, kan je zelf goed genoeg tekenen om de illustraties te maken of ga je daar een illustrator voor inhuren? Om hier goed antwoord op te kunnen geven aan je zelf moet je voor jezelf bepalen wat het doel is dat je wil bereiken met het maken van kinderboek.
- Is het een droom, bucket list, dan kun je jezelf afvragen hoe belangrijk is het dat het boek mooi word op alle vlakken. Want wanneer jezelf kan tekenen is er natuurlijk niks mooier dan het zelf te doen.
- Wil je het gaan uitgeven in eigen beheer, dan moet je rekening houden met verkoop. Wat vinden mijn betalende klanten mooi, of hoe zorg ik ervoor dat kinderen het boek zo aantrekkelijk vinden dat ze de betalende klanten over kunnen halen jou boek te gaan kopen. Je kan je voorstellen dat illustraties dan een belangrijkere rol krijgen voor je verhaal.
- Wil je je verhaal gaan uitgeven via een uitgever dan ligt het er aan of je dit gaat proberen bij een van de bekendere uitgeverijen deze werken vaak met eigen illustratoren. Of bij een uitgever zoals bijvoorbeeld Boekscout, bij deze uitgever dien je zelf illustraties aan te leveren namelijk.
Kinderboek opmaak
Wanneer je je kinderboek wil uitgeven via een uitgever dan hoef jij niks met de opmaak te doen. Dit doet de uitgever voor je, zijn bepalen dan in overleg met jou hoe het boek er uiteindelijk uit komt te zien.
Wanneer je ervoor kiest om je boek in eigen beheer uit te geven, zal je de opmaak zelf moeten doen of uit besteden aan iemand die daar vertand van heeft. Je krijgt namelijk te maken met afloop, vormgeving, computer progamma’s, bestand formaten en natuurlijk een lay-out die aantrekkelijk voor het oog moet zijn. En voor de verkoop van je boek. De drukker heeft ook vaak aanleverspecificaties waar je bestand aan moet voldoen omdat zijn werken met machines waar ook weer speciale bestanden voor nodig zijn.
De keuze is natuurlijk aan jou en er zijn ook drukkerijen die de opmaak van je boek willen doen tegen betaling, grafisch vormgevers doen dit ook graag voor je en zijn in gespecialiseerd. Hebben de juiste computerprogramma’s hiervoor en de kennis.
Ben je goed in verkopen?
Of je nou besluit het uit te geven via een uitgeverij, Boekscout of in eigen beheer. Jij zal altijd degenen zijn die het boek moet gaat verkopen, jij weet ten slotte waarom je het geschreven hebt. Jij bent de enige die echt met passie kan praten over je boek en dat is wat verkoopt. Nou weet ik uit eigen ervaring dat je eigen producten verkopen wel lastig kan zijn omdat er ook altijd een bepaald onzeker bij zit. Mag je wel over je eigen boek zeggen dat het het beste boek is dat er bestaat, dat de hele wereld juist dit ene boek moet lezen omdat hij door jou geschreven is.
Ik heb daar persoonlijk moeite mee, dat is een lang proces van vallen en opstaan. Maar ik kan al wel zeggen dat je het kan leren, dat het een mooi persoonlijk proces is om je zelfvertrouwen te vergroten. Alleen daarom al kan ik het je aanraden om je eigen kinderboek te maken.
Dit is zo’n beetje alles wat je moet weten om zelf een kinderboek te maken. Hieronder vind je nog meer links naar blogs van mij die je wellicht interessant vind om te lezen.
Tips voor het zelf uitgeven van je kinderboek.
5 redenen waarom je wel dat kinderboek moet maken;
10 handige weetjes over een illustrator;
Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht?
De voordelen van je kinderboek zelf uitgeven;
Kinderboek uitgeven in eigen beheer?
Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze. Alles wat je moet weten om zelf een kinderboek te maken? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.
Volgen wij elkaar al op Facebook?