informatief,  Inspiratie,  Krijtbordlettering

7 tips om tijd vrij te maken voor creativiteit

In deze blog ga ik je 7 tips geven om tijd vrij te maken voor creativiteit. Ik snap dat niet iedereen het geluk heeft om van zijn hobby zijn werk te maken (lees ik ben een lucky bastard). Maar ik heb geleerd in mijn werk als zelfstandig illustrator, dat ik juist tijd moet vrij maken voor de wat minder leuke dingen. Zoals bijvoorbeeld administratie, website onderhoud, solliciteren etc. Ik gebruik voor mezelf daar wat trucjes voor die echt werken en deze wil ik graag met je delen.

De 7 tips die ik je ga uitleggen zijn:

 • Bepaal waar je je lat legt;
 • Zoek een geschikt tijdstip;
 • Maak je planning aantrekkelijk;
 • Tijd voor actie;
 • Wees aardig voor jezelf;
 • Extra motivatie;
 • Discipline nodig?

In deze blog 7 tips om tijd vrij de maken voor leuke dingen ga ik je tips geven (en wanneer je deze ECHT toepast zullen ze ook ECHT werken) om tijd vrij te maken voor jezelf. In dit geval om creatief bezig te zijn, maar het werkt natuurlijk ook voor andere situaties. Ik pas ze zelf ook toe op zoals gezegd mijn wat minder leuk klusjes, eerlijk is eerlijk. Wanneer je nul motivatie hebt (waar iedereen wel eens last van heeft) gaan ze niet werken. Maar wanneer jij echt heel graag wat meer tijd vrij wil maken, lukt het zeker weten.

tips om tijd vrij te maken

Jij wilt tijd voor jezelf, dat is het doel.

Ik krijg tijdens het geven van mijn workshops vaak terug dat mensen het zo fijn vinden om creatief bezig te zijn. Je vergeet even alle zaken om je heen en bent alleen maar bezig met daar waar je meer bezig ben. Of dat nou een tekening is, of schilderen op nummer dat maakt niet uit. Wanneer mensen bij mij een workshop volgen zijn ze minimaal 3 a 4 onder de pannen incl. reistijd. Het kan dus wel tijd vrij maken, waarom dan niet gewoon vaker?

Waarop het antwoord (voor vele van jullie waarschijnlijk) standaard is, Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om tussen de bedrijven door ook nog eens hier mee bezig te gaan.’ In mijn ogen niet het juiste antwoord! Ik vind dat alles wat je doet een keuze is. Of hij nou bewust is of niet dat maakt niet uit, alles is een keuze.

Ja, jij hebt makkelijk praten, jij hebt geen kinderen krijg ik dan wel eens terug. Maar ook met kinderen maak je een planning toch? (sterker nog daar worden kinderen alleen maar blij van, duidelijkheid. Dit weet ik uit ervaring aangezien ik ruim 11 jaar in de kinderopvang heb gewerkt). En het gaat hierbij ook niet over wie er gelijk heeft. Het gaat erom dat je anders gaat kijken naar je leven. Dus wanneer je bewuster keuzes gaat maken, ga je misschien wel inzien dat je ook iets anders kan kiezen.

Dus het is een keuze om het eten te koken, op te ruimen, de was te doen en de dag door te nemen, allemaal op hetzelfde tijdstip. Omdat je straks uitgeblust op de bank wilt ploffen. Het kan ook anders, maar dat moet je wel willen.

Tips om tijd vrij te maken voor creativiteit

 

 

 

Maar hoe dan?

Voor veel mensen is het lastig om een planning te maken. Als het dan al lukt is het een ware opgave om je aan je eigen planning te houden, toch?Dit heeft deels te maken met zelfdiscipline, je moet wel echt een klein beetje streng zijn voor jezelf. Maar het in dit geval voor een goed doel, ik kan je zeggen dat ik daar nog wel eens de mist in wil gaan ;-). Maar het heeft ook maken met het maken van een eerlijke planning. En met een eerlijk planning bedoel dus niet een droomplanning, maar een haalbare en realistische planning. En die maak door rekening met de volgende tips.

Leg de lat niet te hoog

 • Dus zorg ervoor dat je planning is gemaakt op feiten en niet op dromen ;-). Kijk naar wat haalbaar is, misschien een half uurtje eerder opstaan om de was te doen, de kinderen stimuleren zelf hun rommel op te ruimen (dit kan al vanaf heel klein 😉 ) Dit zijn haalbare veranderingen die je gewoonweg tijd opleveren. Dit is natuurlijk per persoon wel heel verschillend en alleen jij kan bekijken waar je eventueel ruimt zou kunnen maken voor jezelf.

Zoek een geschikt moment

 • Zoek een geschikt moment op de dag waarop je je terug kan trekken. Misschien gaan je kinderen naar een sport of je kan met ze afspreken dat ze jou een uur lang niet mogen storen (tenzij er bloed of rook ergens uitkomt ;-)) Om dit zelfstandig spelen te stimuleren kun je afspreken na het uur om samen wat leuks te gaan doen met je kinderen. Misschien heb je juist de ruimte en rust wanneer ze op bed liggen, geen televisie, geen telefoon/Facebook en je hebt tijd over voor dat wat jij graag doet.

Schrijf je planning op

 • Het klinkt misschien wat raar wat ik nu ga zeggen maar schrijf je planning op. Dus niet op je telefoon of op een kladblaadje. Maar gebruik echt een agenda/schriftje (ook leuk om met handlettering te doen bijvoorbeeld.) Je hebt het voor elkaar gekregen om bijvoorbeeld 2 uur per week voor jezelf vrij te maken. Schrijf dan precies op wanneer, van hoe laat tot hoe laat en zet het standaard in je agenda :-). Ik weet uit ervaring dat wanneer je dit niet doet, het een soort van spinsel in je hoofd blijft en niet ‘echt’ is. Dus dat je ook makkelijk weer andere dingen gaat plannen op de tijd die je juist vrij had gemaakt voor jezelf.

  Actie

 • Dan misschien wel de allerbelangrijkste tip, DOE HET! Denk niet: ik heb nu net geen zin, inspiratie of puf om bezig te gaan. Gewoon beginnen je zal zien dat je ontspant en dan komt de rest vanzelf. Uiteindelijk zal je blij en trots zijn op jezelf dat je creatief bezig bent geweest, op wat voor een manier dan ook, bovendien help creatief bezig zijn met het verwerken van bijvoorbeeld je dag. Er bestaat niet voor niks creatieve therapie hé, het is echt goed voor je.

Maak het leuk voor jezelf

 • Zorg ervoor dat je het gezellig maakt voor jezelf. Dus een wijntje of kopje thee erbij. Kaarsje aan, je favoriete muziekje erbij en laat je vooral niet afleiden door tv, computer of telefoon.

Hoe wil jij dat je leven eruit ziet

 • Nog meer motivatie nodig om het uit te voeren? Vraag jezelf het volgende af. Wanneer ik als 80 jarige terugkijk op mijn leven, wat wil ik dan zien? Dat je vooral bezig bent geweest met dingen die (zoals Facebook bijvoorbeeld) verslavend zijn en een ander geld opleveren. Die bovendien (als je het echt eerlijk bekijkt) weinig meerwaarde hebben in je leven. Je kan beter met je eigen leven bezig zijn dan op een schermpje zitten kijken naar hoe leuk een ander het heeft toch? En merkwaardig genoeg laat zo’n schermpje de tijd 3x zo snel gaan? Ik weet welke optie ik zou kiezen, jij ook?

Samen sta je sterker

 • Mocht je het echt heel moeilijk vinden om bovenstaande uit te voeren. Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om het samen met iemand anders te gaan plannen. Dat maakt het plannen zelf wel wat moeilijker, maar het is niet onmogelijk. Gewoon voor het hele jaar op bijvoorbeeld dinsdagavond gaan wij samen…….vul maar in. Twee vliegen in één klap, je ziet je vriendin wat vaker en je bent creatief bezig!

 

Bovenstaande is precies wat je doet wanneer je bijvoorbeeld een workshop boekt samen met een vriendin. Het enige verschil is dat het wordt gepland door een ander, maar het lukt je wel degelijk om daar vrij voor te maken 😉

Nog wat leuke redenen om creatief bezig te zijn (info gevonden op goedetengezondleven.nl):

1 Het vermindert stress en angst

Door creatief bezig te zijn ontstaat er een soort flow. Je stopt met denken en piekeren over allerlei andere zaken. Je bent alleen nog bezig met datgene wat je aan het maken bent.

2 Het is goed voor je hersenen

Grote delen van het brein worden aan het werk gezet als het gaat om creatieve processen. Deze activiteiten in de hersenen houden het brein gezond. Zo wordt de kans op vergeetachtigheid op latere leeftijd kleiner.

3 Het verbetert de stemming

Creativiteit werkt niet alleen goed tegen stress, je gaat je er zelfs lekkerder van in je vel zitten. Creativiteit geeft veel voldoening, zeker als iets goed gelukt is. Maar ook leert het je doorzettingsvermogen te stimuleren, je leert om te gaan met tegenslagen en je laat je minder snel van de wijs brengen. Je bent stabieler en voelt je fijner.

tijd vrij maken tips

4 Contact met andere mensen

Creatief bezig zijn kun je samen met anderen doen, of alleen. Maar als je iets af hebt, is de kans groot dat je datgene wilt delen. Je wilt andere mensen er van laten genieten. Bijvoorbeeld van het nieuwe recept, het gedichtje dat je hebt gemaakt, het nieuwe meubelstuk, enzovoort. Je zoekt contact met anderen. En sociale contacten zijn heel goed voor ons welzijn.

5 Geeft zelfvertrouwen

Anders denken en hierdoor tot iets moois komen, of iets moois maken, dat geeft zelfvertrouwen. Creativiteit kan in eerste instantie een onzeker gevoel geven. Kan ik dit wel? Ik kan niks bedenken? Maar juist als je doorzet, blijkt dat iedereen wel degelijk een andere invalshoek heeft en iets moois en nieuws kan creëren. En dat geeft vertrouwen in jouw eigen kunnen.

Heb jij nog aanvullende tips of wil je reageren, dat kan onder dit bericht. Volgen we elkaar al op  Facebook  , Instragram of Pinterest?   

Heb jij zin gekregen in creatief bezig te gaan met bullet journal illustreren of een krijtbord letteren met ‘ouderwetse’ krijt? Je kan me natuurlijk ook een privé bericht sturen.

Heb jij nog aanvullende tips die je zelf toepast en echt werken om tijd vrij te maken?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

 

Share This:

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0