Handlettering,  Teken- en schilder materialen

In simpele stappen bloemen natekenen

Bloemen natekenen is natuurlijk hartstikke leuk! Maar hoe doe je dat? En vooral hoe bedenk je ze zelf? Als jij hier ook benieuwd naar bent, is deze blog interessant voor jou. Want met 1 simpele truc word het ineens heel makkelijk van alles na te gaan tekenen. Ook voor jou. Volg deze 4 simpele stappen om bloemen natekenen en je maakt de mooiste versieringen bij je handlettering. Of in je bullet journal of gewoon omdat je het kan.

In deze blog leer ik je om anders tegen voorwerpen aan te kijken, waardoor het makkelijker wordt om het na te tekenen. Bijvoorbeeld in simpele stappen bloemen natekenen.Wanneer je iets na wilt tekenen zoals bijvoorbeeld een kopje, vaas of in dit geval een bloem begin je altijd te kijken naar de basisvormen.  Je hebt 4 basisvormen waarvan je er 1 of meerdere altijd terug kunt vinden in alles om je heen. Van de wolken in de lucht tot de mieren die op de grond wandelen. Wat zijn de basisvormen dan?

  • Rondje
  • Vierkant
  • Driehoek
  • Cilinder

Wanneer je deze vier vormen onthoudt en een tijdje in je gedachten oefent op alles wat je tegen komt, zal je uiteindelijk steeds beter worden in het natekenen van voorwerpen.

Deze vormen zijn ook handig te gebruiken wanneer je bloemen wil tekenen in je quote die je met handlettering hebt gemaakt. Stel je wil roosjes als versiering bij je tekst maken. Dat ga je eerst afbeeldingen zoeken op internet van rozen, of je gaat naar buiten en maakt wat eigen foto’s van verschillende soorten rozen. (Zo bouw je ook gelijk een mooie afbeelding bibliotheek voor jezelf op) Je kan natuurlijk ook een roos plukken in de zomer staan er verschillende in bloei.

In mijn voorbeeld gebruik ik een afbeeldingen van rozen die ik tijdens mijn vakantie tegen kwam en heb gefotografeerd.

                                 

 

Stap 1

Bestudeer de beide plaatjes, wat zie je? Ik zie dat de lichtroze rozen veel meer bloem blaadjes hebben dan de donker roze roos. De een groeit in trosjes en de andere roos niet. De ene roos is een beetje ‘slordig’ en de andere heeft juist duidelijke vormen.

Stap 2

Ga kijken welke belangrijkste lijnen (en denk hierbij ook aan de basisvormen) je ziet in de bloem. Hieronder laat ik stap voor stap zien hoe ik ‘speel’ met de roos

in simpele stappen bloemen natekenen

Stap 3

Oefenen is een van de belangrijkste tips die ik je kan geven. Zoals met alles zal het de eerste keer niet makkelijk zijn het resultaat te halen dat je voor ogen hebt. Maar wanneer je er vaker mee bezig gaat zal je merken dat er steeds meer nieuwe ideeën en mogelijkheden ontstaan.

Nog een voorbeeld alleen dan met een heel ander soort bloemetje (waarvan ik de naam niet weet ;-), maar daar gaat het ook niet om in deze blog.

Stap 4

Probeer eens te spelen met de formaten van je vormen. Maak iets juist groter of kleiner en kijk wat er gebeurt. In het volgende voorbeeld laat ik zien wat je kan bereiken door te variëren met de grote van de vormen die je gevonden hebt in je bloem.

In simpele stappen bloemen natekenen

Dus wanneer je vanuit je eigen tuin inspiratie haalt voor je handlettering tekst volg je de volgende stappen:

Stap 1.

Zoek of maak afbeeldingen van bloemen die jij mooi vind of bij je tekst passen;

Stap 2.

Kijk naar welke basisvormen je kan vinden in je bloem en teken deze zo simpel mogelijk na;

Stap 3.

Probeer verschillende dingen uit, maak grote vormen kleiner of juist andersom;

Stap 4.

Zet ze langs een lijn of in groepjes en kijk wat je het mooiste resultaat vindt;

 

Vind jij het lastig om zelf aan de slag te gaan? In mijn workshop  illustreren en handlettering (bujo) gaan we samen aan de slag met deze stappen. Maar ook het inkleuren en patroon tekenen komen aan bod

Waarschijnlijk vind je deze artikelen ook interessant:

Stap voor stap een roos alleen dan op de manier van wikihow

Natekenen van realistische bloemen

Heb jij favoriete bloemen die je nu kan gaan tekenen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog!

 

 

 

 

Share This:

close

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0